Доступність посилання

ТОП новини

У столиці триває мовна битва за школу «Київська Русь»


Як будується «Київська Русь»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Як будується «Київська Русь»

Київ – Кияни протестують проти відкриття на столичних Осокорках гімназії «Київська Русь» із російською мовою навчання замість україномовної школи. Під ініціативою підписалось понад триста батьків-активістів, збір підписів і далі триває. Вони забили на сполох, коли дізналися, що міністр освіти Дмитро Табачник у листі до голови КМДА Олександра Попова запропонував на базі школи, яка нині будується, відкрити російськомовну гімназію.

Ініціативна група «за українську школу» з’явилась після того, як батьки школярів столичного мікрорайону Осокорки дізналися, що на базі школи, будівництво якої вже завершується, міністр освіти Дмитро Табачник пропонує створити гімназію «Київська Русь».

У листі, який міністр написав голові Київської міської державної адміністрації Олександру Попову вказується саме та адреса, за якою ведеться будівництво, і йдеться про відкриття там гімназії з «поглибленим вивченням російської мови, а також історії та культури всіх слов’янських народів». Необхідність створення такого закладу міністр обґрунтовує відсутністю можливості «у повному обсязі забезпечити освітні потреби представників національних меншин, що спілкуються російською мовою».

Однак, коли міністра Дмитра Табачника журналісти прямо запитали про цю гімназію, той відповів: «Не знаю і знати не хочу. До управляння освіти міста Києва. В Україні – 19 тисяч 874 школи».

Тим часом очільник КМДА Олександр Попов сказав дещо інше. Зокрема, агенції «Інтерфакс-Україна» він заявив, що російськомовну гімназію «Київська Русь» відкриють «на базі одного з будинків, …який буде реконструйовано, збільшено за площею». «Деякі російські компанії є інвесторами цього проекту»,– пояснив голова КМДА.

Мешканців ніхто не питав – активіст

Жителі київських Осокорків, однак, непокояться, чи не з їхньої школи зроблять «Київську Русь».

Василь Кубінець – один із тих, хто розпочав збір підписів за україномовну школу на Осокорках, розклеює у своєму мікрорайоні оголошення із закликом прийти на збори.

Він розповідає, що школа, яка будується, буде єдиним державним навчальним закладом у мікрорайоні. До того ж, стверджує Кубінець, школа зводиться за гроші мешканців мікрорайону. Активістів обурює, що міністр Табачник у листі згадує «їхню» школу, а їхньої думки ніхто не питає.

«Коли люди вкладали гроші у будівництво, у вартість квадратних метрів закладали також і будівництво соцоб’єктів: школи, дитсадка і амбулаторії», – зазначає Василь Кубінець.

Його підтримують інші батьки. Хоча винятки також є, зізнається Кубінець. Не всі підписанти, щоправда, самі говорять українською, тому, за їхніми словами, вдома дитина державну мову навряд чи вивчить.

«Зараз викладання у всіх вишах відбувається українською. Не знаю, як воно буде після нещодавнього ухвалення мовного закону, але поки це саме так. Тому я хочу, щоб моя дитина навчалася в україномовній школі», – каже сусідка Василя Кубінця – Леся.

«Київська Русь» буде українською – КМДА

Мешканці мікрорайону зібрали понад 300 підписів, а планують – щонайменше тисячу. Направляли листа і голові КМДА, відповідь отримали 31 серпня.

У Головному управлінні освіти КМДА Радіо Свобода відповіли, що питанням школи на Осокорках займається особисто голова Олександр Попов. Прес-секретар управління Марія Кравчук заявила, що російська громада пропонувала збудувати російськомовну школу, але не на Осокорках, а на Троєщині.

Гімназію ж «Київська Русь» таки зроблять на території школи, коли ту добудують, але потреби у російській мові навчання там не виявили

«Гімназія буде з українською мовою навчання, але за потреби там може бути якась спеціалізація, тобто вивчення історії чи вивчення якоїсь мови, російської, в тому числі. Але це за бажанням батьків», – зазначає Марія Кравчук.

Школу відкриють, ймовірно, наступного року, тому питання щодо навчальних планів, зрозуміло, не розглядалися, зазначила речниця.

Активісти мікрорайону, однак, обіцянкам не довіряють. Як розповів Василь Кубінець, на зборах вирішили підготувати необхідні документи і домогтися, щоб питання щодо мови викладання у їхній школі обговорили на сесії КМДА 20 вересня.

(Про мовний закон і його вплив на освіту слухайте у програмі «Ми разом», що вийде в ефір 4 вересня о 21:33 на Радіо Ера ФМ)
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG