Доступність посилання

ТОП новини

Що шукатиме у Києві лідер Ради Європи?


Брюссель – У понеділок до Києва прибуває генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланд. Візит, на думку оглядачів, є символічним уже тому, що керівники інших європейських установ через погіршення стану демократії в Україні тримають її владу на відстані. У порядку денному – зустрічі з Президентом Віктором Януковичем та міністром закордонних справ Костянтином Грищенком. Офіційна версія мети візиту – аналіз першого року роботи спеціального плану дій із наближення українських законів та діяльності влади до європейських стандартів. Однак, як кажуть і представники Ради Європи, і європейські експерти, йтиметься також про вибори та наслідки вибіркового правосуддя.

Візит глави Ради Європи до Києва, насамперед пов’язаний із підсумками українських реформ, що здійснюються у рамках «дорожньої карти» з бюджетом 22 мільйони євро. Як пояснив Радіо Свобода Данієль Холтґен, речник генерального секретаря Ради Європи, цю трьохрічну програму ухвалили у Страсбурзі у вересні минулого року і вона мала б допомогти Києву довести рівень українських законів і діяльність владних інституцій до європейських стандартів.

Представниця Ради Європи Естель Стайнер пояснює, що крім необхідності судової реформи, боротьби із корупцією та відмиванням грошей, розвитку свободи слова та регіональної демократії, план дій для України ще й покликаний допомогти у проведенні вільних та чесних виборів.

«Це – перший огляд роботи нашої програми, який покаже чи досягла Україна прогресу, а чи може слід адаптувати ще й специфічні програми за окремими напрямками», – пояснює Даніель Холтґен.

Йтиметься і про відносини з Європою – Холтґен

«Природньо, що у розмові пана Яґланда у Києві з українським Президентом та міністром закордонних справ йтиметься про нинішні політичні справи, – додає речник генерального секретара Ради Європи. – Зокрема, про відносини України та об’єднаної Європи і про пов’язану з цим справу Юлії Тимошенко у Європейському суді з прав людини».

Тим часом експерт із питань України у французькому аналітичному центрі «Фундація стратегічних досліджень» Крістоф Солок хоч і вбачає у сьогоднішньому візиті генсекретара Ради Європи позитивний крок, проте, не схильний очікувати від нього великих зрушень.

«Рада Європи – це установа, яка покликана стежити за дотриманням та повагою до демократичних цінностей. Візит її голови до Києва – це важливий жест», – каже французький експерт.

Візит Турбйорна Яґланда – це етап не переломний експерт

«Натомість останні заяви Януковича чітко засвідчили, що Європа не є його пріоритетом, – зауважує він. – Важливість візиту Яґланда й у тому, що він відбувається напередодні виборів. Це – свідчення інтересу та стеження за українськими процесами. Але сприймати цей візит як переломний етап чи щось надважливе не варто».

З іншого боку, Пьотр Мацей-Качинський, політолог із Центру досліджень європейської політики припускає, що київські зустрічі генерального секретаря Ради Європи можуть бути напряму пов’язані із останнім рішенням апеляційного суду у справі Тимошенко. «Можливо й те, що пан Яґланд спробує особисто довідатися деталі тих чи інших фактів цієї справи. Зрештою, не виключена також чергова спроба відновлення діалогу з Україною», – додає брюссельський експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG