Доступність посилання

ТОП новини

Чи судитиметься Україна з Росією за ціну на газ?


Київ – Україна зменшуватиме споживання російського газу, однак домогтися зниження його ціни найближчим часом не зможе. Із цим погоджуються і представники влади, і експерти з газових питань. Останні пояснюють це не бажанням великого бізнесу в Україні переходити до рішучішого діалогу з «Газпромом», зокрема – звертатися до суду. Більш того, окремі фахівці прогнозують поступки з боку України, аж до згоди передати українську газотранспортну систему під російський контроль.

Українська влада робить заяви про необхідність знизити ціни на російське блакитне паливо. «Зашморгом для української економіки» назвав цінову політику «Газпрому» український прем’єр Микола Азаров під час свого виступу на цьогорічній Ялтинській європейській стратегії (YES).
Ми за газ змушені платити гігантську ціну. Таких цін немає в Європі. Це зашморг для української економіки
Микола Азаров

«Ми за газ змушені платити гігантську ціну: 540 доларів за 1000 кубометрів. Таких цін немає в Європі. Це зашморг для української економіки. Ми ставимо перед собою завдання: за 15 років забезпечити себе власними газом і нафтою. Ми поставили собі завдання: скоротити споживання газу. Вдумайтеся, за наступний рік ми зменшуємо його споживання удвічі», – зазначив Азаров.

Про економію газу як шлях розв’язання проблеми говорить і депутат-регіонал, учасник газових переговорів Анатолій Кінах. Близький прогрес у переговорах із «Газпромом», так само як і вирішення питання в суді, він вважає малоймовірним.
Позиція «Газпрому» – до завершення виборів припиняються системні переговори щодо ціни на природний газ
Анатолій Кінах

«Позиція «Газпрому» – до завершення виборів припиняються системні переговори щодо ціни на природний газ. Тому Україна, незалежно від домовленостей із Росією, має прискорити реалізацією власної енергетичної стратегії, – зауважує депутат. – Йдеться про видобуток газу на чорноморському шельфі та економію блакитного палива. Наші партнери мають зрозуміти: ми не будемо намагатися досягати результату за рахунок здачі наших серйозних національних інтересів».

Анатолій Кінах наголошує, що Україна має активно залучати до переговорів Європу, зокрема – користуватися тим, що Україна увійшла до Європейського енергетичного співтовариства.

Україна має аргументи, щоб виграти суд із «Газпромом», але олігархи бояться – експерти

Україна могла б використати проти «Газпрому» судові важелі, як це нещодавно зробила Литва, а до неї – деякі країни Євросоюзу, пропонує директор Інституту національної стратегії Олеся Яхно.
Через бажання України купувати меншу кількість газу може виникнути газова війна, тоді суд буде невідворотним
Олеся Яхно

«Прикладом могло б стати те, як Німеччина та інші країни в судовому порядку переглянули умови газопостачання, посилаючись на зміни ситуації у світі та кризові явища. Ми ж від Росії чуємо пропозиції витупати до Митного союзу в обмін на нижчі ціни на газ, – говорить експерт. – Схоже, українська влада до останнього відтягуватиме судовий розгляд проблеми. Однак Росія не зацікавлена у перегляді умов газопостачання. Через бажання України купувати і оплачувати меншу кількість газу може виникнути так звана газова війна, тоді суд буде невідворотним».

Олеся Яхно високо оцінює перспективи України виграти можливий суд із «Газпромом» у міжнародних інстанціях. Натомість інший експерт, Володимир Ларцев, вважає судовий сценарій зниження ціни на газ для України не реальним.
Олігархам, які стоять за Януковичем, невигідно сваритися з «Газпромом». Вони готові маневрувати, аж до здачі української ГТС
Володимир Ларцев

«Попри гучні заяви української влади суд неможливий. Газ є найбільшим, але не єдиним чинником реалізації Росією політики неоколоніалізму. Використовують почергово метод батога і пряника. Олігархам, які стоять за Президентом Віктором Януковичем, невигідно сваритися з «Газпромом». Вони готові маневрувати, аж до здачі української ГТС», – зазначає Володимир Ларцев.

Україна щороку купує близько 27 мільярдів кубометрів російського газу, єдиним його імпортером є російський «Газпром». За контрактом, українська сторона має платити за весь обсяг газу, про який домовилася з Росією, незалежно від того, скільки вона реально використала. Зменшувати обсяг закупівель Україна може лише на 20 відсотків щороку. Останні заяви українського уряду про бажання купувати менше через високі ціни викликали різкі заяви з боку керівників російського газового оператора. Втім, саме ця норма контракту, яка отримала назву «бери або плати», є, на думку експертів, сумнівною з позицій міжнародного права. За прогнозами, саме її Україна могла би переглянути в судовому порядку.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG