Доступність посилання

ТОП новини

Коли європейський газ потече в Україну? (Європейська преса)


Прага – Європейські аналітики попереджають, що держави пострадянського простору, окрім країн Балтії, замість очікуваного від них розвитку і відкритості, здійснюють політичний відступ назад від демократії. Криза в ЄС, фінансові негаразди призвели до того, що в Брюсселі не зацікавлені в активізації політики на Сході Європи. Газети також інформують про намагання влади в Україні вирішувати фінансові проблеми адміністративними методами, зокрема – примушувати експортерів здавати валюту державі. Експерти також запитують, коли європейський газ потече в Україну і чи дозволить Росія послабити «газовий зашморг» на шиї у Києва?

Австрійський експерт Пауль Лендвай попереджає на сторінках Der Standard, що поволі назріває «новий розкол Європи» і замість очікуваної політики відкритості всі держави-спадкоємці Радянського Союзу, за винятком країн Балтії, виявляють політичний відступ назад від демократії. В цьому процесі «політичного відступу» пострадянського простору чимала роль, як зауважує експерт із Відня, нинішньої кризи в ЄС, збурення фінансових проблем у світі. Свідченням цього також є щойно минулі парламентські вибори в Білорусі, які стали фарсом над демократією. Пауль Лендвай також вважає, що в цілому на пострадянському просторі спостерігається «рух до нових авторитарних режимів» не лише в Мінську, але й у Києві та Москві, що характеризується прагненням персональної влади, особистого збагачення зацікавлених кланів. «Зрозуміло, що й Україна, – як зауважує австрійський експерт, –перебуває за 4 тижні перед виборами нового парламенту, на вірогіднішому шляху у такому ж напрямку». Велике занепокоєння в Європі викликає відповідний розвиток Росії, де не виправдалися надії на ослаблення контролю за ЗМІ та на зменшення свавілля влади, яка душить свободу в зародку. Австрійський оглядач також вважає, що «створюване з 2009 року так зване «Східне партнерство» з пострадянськими країнами, насамперед з Україною та Білоруссю, зведене лише до гасел». «Замість європейської орієнтації на ринкову економіку, демократію та правову державу, Росія Путіна хоче приєднати колишні радянські республіки до створюваного Кремлем політично-економічного Євразійського союзу, резюмує Пауль Лендвай. Він також прогнозує, що «Білорусь, Казахстан, Україна можуть приєднатися до вже існуючого Євразійського економічного простору і ці дії Росії могли б викликати новий розкол Європи та призвести до політики дрейфу колишніх радянських республік між Заходом і Сходом».

Московська «Независимая газета» вважає, що «економічні негаразди від зовнішньополітичної невизначеності Київ намагається компенсувати адмініструванням». Уряд України збирається реанімувати адміністративні норми, що перешкоджають відтоку валюти за кордон. Але експерти вважають, що такі кроки матимуть лише короткотривалий ефект і не викличуть ентузіазму в міжнародних інвесторів. А опозиція прогнозує обвал гривні відразу ж після виборів 28 жовтня.

На сторінках onlinejournal. com прогнозують, що вже у 2014 році не виключене постачання європейського газу в Україну. Про це, як мовиться у виданні, повідомив єврокомісар з енергетики Ґюнтер Оттінґер у Брюсселі після переговорів із міністром палива та енергетики Юрієм Бойком. Оттінґер сказав, що газогін оберненого постачання блакитного палива зі Словаччини в Україну міг би бути збудований швидше, ніж за два роки. Тоді дешевший для України російський газ із Німеччини міг би реально диверсифікувати постачання української держави. Україна так і не спромоглася за останні роки домовитися з Росією про меншу ціну на російський газ.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG