Доступність посилання

ТОП новини

Пропаганди гомосексуалізму не існує, існує гомофобія – представники ЛГБТ спільноти


Веселковий прапор ЛГБТ спільноти (від. англ. LGBT: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) лесбійки, геї, бісексуали і трансгендерні люди
Веселковий прапор ЛГБТ спільноти (від. англ. LGBT: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) лесбійки, геї, бісексуали і трансгендерні люди

Київ – Верховна Рада минулого тижня ухвалила в першому читанні проект закону щодо заборони пропаганди гомосексуалізму в Україні. Його повна назва звучить як законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)». За дане рішення проголосували 289 із 350 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. У Законопроекті пропонується встановити кримінальну відповідальність за дії, які пропагують стосунки сексуального характеру осіб однієї статі, зловживання свободою діяльності друкованих ЗМІ чи використання телерадіоорганізацій для пропаганди гомосексуалізму. Чому такий законопроект з’явився і якими можуть бути його наслідки?

За підрахунками самих представників нетрадиційної сексуальної орієнтації, лесбійок, геїв, бісексуалів і трансгендерів в Україні налічується від 800 тисяч до 1 мільйона 200 тисяч. Останні кілька днів мова лише про них, яких часто позначають абревіатурою ЛГБТ (перші літери від назв груп: лесбійки, геї, бісексуали і трансгендерні люди).

Новий законопроект у Верховній Раді, що стосується заборони пропаганди гомосексуалізму, повинен викликати ще більше ненависті та перетворити Україну з демократичної держави в гомофобну, наголошують представники ЛГБТ спільноти.

«Гей-парад – це парад гордості» – представник ЛГБТ спільноти

Один з представників ЛГБТ спільноти Володимир, що попросив Радіо Свобода не називати його прізвища, своєї нетрадиційної сексуальної орієнтації соромитись перестав давно, але пройтись по вулиці за руку з коханим хлопець наважується вкрай рідко. Термін «пропаганда гомосексуалізму», на його думку, є абсурдним, адже гомосексуальність, як він каже, в людини формується до 3-х років. Відповідно проведення гей-парадів до збільшення кількості гомосексуалістів в країні аж ніяк не призведе.

Люди заявляють: я більше не боюся того, що я такий. Вони заявляють про це цілому світу


«Це є парад гордості. Тобто люди заявляють: я більше не боюся того, що я такий. Вони заявляють про це цілому світу, але вони не закликають нікого іди до нас в наші ряди, тому що природно нікого не можна закликати. Людина або є такою, або не є такою», – пояснює хлопець.

Він також зауважує, що не розуміє, для чого зараз піднімати таку болючу для українського суспільства тему. Представник ЛГБТ спільноти обурюється – його право на самовираження та заборону дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації намагаються порушити.

«Він порушує мої права з точки зору, що я тепер у Фейсбуці не зможу тепер написати: пацани приходьте на вечірку, тому що це буде також як пропаганда, – зауважує Володимир. – Я взагалі не зможу висловити будь-яку свою думку, знаючи про цей закон. А тим паче, якщо людина є якимось громадським, мистецьким чи будь-яким іншим лідером, будь-яка її крива думка буде розцінена, з точки зору авторів законопроекту, як пропаганда і її притягнуть до адміністративної, або, не дай Боже, кримінальної відповідальності. Цей закон створений для тиску, а не для вирішення проблем».

«Потрібно зупинити пропаганду захворювання» – Тарас Чорновіл

Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл

Натомість позафракційний депутат Тарас Чорновіл вносити схожий законопроект збирався ще 2 роки тому. Але його варіант був набагато радикальніший. Депутат вимагав заборонити гомосексуалізм в Україні як такий. Проте варіант колеги-автора комуніста Євгена Царькова, теж прийнятний, вважає Тарас Чорновіл.

Не нав’язуйте іншим людям свою паранормальну позицію
Тарас Чорновіл


«Ми не забороняємо людям вести той спосіб життя, який вони хочуть. Якщо вони хочуть збиратися в закриті клуби, нехай буде, але не виставляйте їх реклами, якщо вони хочуть проводити десь свої зібрання, проводьте, але не робіть цього публічно і не нав’язуйте іншим людям свою, відверто кажучи, паранормальну позицію»,зазначає депутат.

Основним завданням законопроекту є заборона пропаганди гомосексуалізму, основним виявом якої є проведення гей-парадів. Такі акції, вважає Тарас Чорновіл, ні в якому разі не повинні відбуватись на київських вулицях. Не зважаючи на те, що Всесвітня організація з охорони здоров’я викреслила гомосексуалізм зі списку хвороб ще у 1994 році, його депутат все ще називає захворюванням.

«Я розумію, що тут є багато критики, мовляв, це ж комусь обмежують права, але в мене одразу виникає питання, що таке гомосексуалізм. Якщо це розпуста, а ми бачимо по людях, яких професій, яких суспільних кіл люди займаються цим. В основному це ті категорії, яких можна назвати мажорами, тому, очевидно, що це в першу чергу розпуста. Ми мусимо захистити цих людей, які мають цю проблему від дискримінації, ми маємо дати їм відповідні права, ми не маємо права змушувати їх до якогось лікування, якщо вони цього самі не хочуть, але ми маємо зупинити будь-яку пропаганду захворювання», – наголосив Тарас Чорновіл.

«Законопроект є результатом хибних, стереотипних уявлень про гомосексуальність» – Тетяна Мазур

Із критикою законопроекту до Верховної Ради України вже звернулись дві найбільші правозахисні організації Аmnesty International та Human Rights Watch. Вони закликають Верховну Раду України відхилити законопроект №8711 на підставі того, що цей закон буде обмежувати дітей у їхньому праві шукати, одержувати і передавати інформацію та ідеї будь-якого роду.

За словами виконавчого директора Аmnesty International в Україні Тетяни Мазур, цей законопроект є результатом хибних, стереотипних уявлень про гомосексуальність. Завдяки йому, права представників ЛГБТ спільноти порушуватимуть, а їх самих ще більше дискримінуватимуть.

Цей законопроект прямо суперечить прямим зобов’язанням України
Тетяна Мазур


«Цей законопроект прямо суперечить прямим зобов’язанням України, які наша держава охоче, добровільно взяла на себе в рамках міжнародних договорів. Зокрема, це Європейська конвенція про права людини та основоположні свободи, Міжнародний пакт про громадянські і політичні права і Конвенція про права дитини. Положення законопроекту будуть порушувати фундаментальні права людини: право на свободу вираження думок, свободу самовираження, право на свободу асоціацій та мирних зборів. Дуже багато молодих людей будуть обмежені в доступі до позитивної інформації, що стосується гомосексуалізму. Це завдасть шкоду як і психічному, так і фізичному здоров’ю молодих людей», – зазначила Мазур.

Окрім правозахисних організацій Аmnesty International та Human Rights Watch, своє стурбування та заклики до відхилення законопроекту нещодавно висловити ООН, Міжнародна комісія юристів та ILGA-Europe, а також ЄС. Усі вони переконані: законопроект про заборону пропаганди гомосексуалізму суперечить міжнародним зобов’язанням України та цінностям світової спільноти. Він ні в якому разі не повинен набрати чинності.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG