Доступність посилання

ТОП новини

Влада України контролює вибори через технічні партії та підставних кандидатів – експерт


Київ – Технічні партії та кандидати – одна з головних перешкод у роботі окружних та дільничних виборчих комісій. Про це свідчать результати другого проміжного звіту Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO). При цьому безкарність діяльності підставних учасників парламентських перегонів, на думку міжнародних спостерігачів, – наслідок недосконалості виборчого законодавства. З цим погоджуються й українські експерти, які наголошують: технічні партії та підставні кандидати – один з інструментів впливу провладних сил на результати парламентських виборів, адже близько 50 подібних проектів – їхні.

Недосконале виборче законодавство під час нинішніх парламентських виборів породило чималу кількість технічних партій та кандидатів, для яких недоліки закону лише на користь. Зокрема подібні політичні сили мають змогу «відтягувати» голоси виборців та перешкоджати роботі окружних чи дільничних виборчих комісій, просуваючи до їх складу своїх кандидатів. При цьому таким порушникам суворе покарання не загрожує, адже будь-які санкції з боку ЦВК – відсутні, наголошують міжнародні спостерігачі.
У виборчих комісіях представники технічних партій представляють інтереси іноді не однієї, а й кількох політичних сил
Пітер Новотний

«ЦВК не притягує порушників до цивільної, адміністративної чи кримінальної відповідальності, а лише виносить попередження. Тож часто у виборчих комісіях представники технічних партій представляють інтереси іноді не однієї, а й кількох політичних сил. При цьому їхні кандидати цього можуть навіть не підозрювати», – зазначає Петер Новотний – голова місії ENEMO в Україні, яка презентувала вже другий проміжний звіт щодо перебігу парламентських виборів 2012. Цього разу він охоплює період із 10 вересня по 8 жовтня.

Водночас у ЦВК наголошують: кримінальне переслідування порушників виборчого законодавства можливе. Однак це – компетенція виключно правоохоронних органів. Окрім того Центрвиборчком нині не отримав жодної заяви, яка б могла стати підставою для порушення кримінальної справи, на чому наголошує заступник голови ЦВК Андрій Магера.

За його словами, у Центрвиборчкомі не чули і про нещодавній скандал із технічними партіями, котрі продають свої квоти в обласних виборчкомах за мільйон доларів. Попри це подібна ситуація можлива, припускає він.

Уся проблема в законі про політичні партії?

Головну ж причину появи технічних партій і кандидатів під час нинішньої виборчої кампанії Андрій Магера вбачає не в зміні процедури жеребкування (хоча і вважає її неефективною), а у недосконалому функціонуванні закону «Про політичні партії».

«Закон не дає можливості структуризувати політичні партії, об’єднатися їм на легальних засадах, здійснити будь-які інші дії, які б нормальним чином структуризували українське суспільство як таке. Можливо, ми б тоді мали не 200 партій, а набагато менше, і ніхто б не нарікав, що існують якісь технічні чи не технічні партії», – наголошує Андрій Магера.

Наразі ж у виборчих перегонах змагаються представники 87 партій і лише 22 з них ідуть до парламенту за партійними списками. При цьому за оцінками експертів, щонайменше 40 партій-учасників виборчої кампанії – технічні. Попри це їхні представники, як і представники інших політсил, представлені у всіх 225 виборчих округах: за квотним принципом вони отримали по 12-13 посад голів комісій виборчкомів, їх заступників та секретарів.

Особливо партію влади цікавили ІТ-спеціалісти, які подаватимуть дані в електронному вигляді – Гусак

На думку експерта з виборчого законодавства Андрія Гусака, діяльність технічних партій та кандидатів матиме чималий вплив на результати голосування. Адже можливості для їхньої безкарної діяльності у виборчих законах закладалися свідомо, зауважує експерт. Найперше – для встановлення контролю за виборами.
До 50 технічних партій має партія влади. Завдання ставилося взяти понад дві третини всіх голосів у комісіях
Андрій Гусак

«До 50 технічних партій має партія влади. Завдання ставилося взяти понад дві третини всіх голосів у комісіях (як окружних, так і дільничних). Водночас і взяти вплив над спеціалістами та експертами, які залучаються до роботи в комісіях. Особливо партію влади цікавили ІТ-спеціалісти, які будуть до ЦВК подавати всі дані в електронному вигляді», – наголошує він.

При цьому Андрій Гусак зауважує: більшість технічних кандидатів та партій знімуться з виборчих перегонів за 12 днів до голосування, адже виконають свою місію.

Між тим міжнародні спостерігачі місії ENEMO в Україні виявили, що писати заяви про членство у виборчкомах одразу від кількох партій інколи змушували під тиском. Тож, щоб уникнути подібних ситуацій у майбутньому, закордонні експерти радять підвищувати рівень освіченості членів ОВК та ДВК, звертаючи особливу увагу на їхні обов’язки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG