Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо Євросоюзу «валютний суперкомісар»?


Брюссель – 18 жовтня глави держав та урядів Європейського Союзу зберуться у Брюсселі на черговому саміті. Його порядок денний передусім стосуватиметься економічної кризи. Напередодні саміту міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле запропонував створити посаду «суперкомісара». Ця пропозиція ризикує викликати серед європейських лідерів нове протистояння, констатують експерти. Адже німці хочуть, щоб новий комісар мав широкі повноваження, зокрема, право вето при ухваленні національних бюджетів.

Відтоді, як співдружність поглинула економічна та фінансова криза, тривають пошуки рішень її припинення. Таких рішень, які запобігли б повторенню цього у майбутньому. Не стане винятком і сьогоднішній саміт лідерів ЄС. За повідомленнями інформагенцій, бюджет ЄС, який планують ухвалити, може бути поділений на дві частини. Тобто, 17 держав єврозони можуть сформувати свій окремий бюджет, що служитиме стимулом для економічного зростання.

Голова Європейської ради Герман Ван Ромпей разом із керівниками держав та урядів має дати оцінку нещодавній пропозиції стосовно єдиного механізму нагляду за банками ЄС та перспективі створення так званого «банківського союзу».

«Ми вже маємо суперкомісара, який до того ж є віце-президентом»

Однак головною інтригою саміту стала нова пропозиція Німеччини створити посаду «валютного комісара», що мав би можливість скасовувати національні бюджети, коли виникне загроза зростання дефіциту тієї чи іншої держави.

У дипломатичних колах кажуть, що ідея Берліна може спровокувати протистояння Німеччини та Франції, Італії, Іспанії, Португалії.

У Європейській комісії обережно сприймають цю пропозицію, хоча й наголошують, що вона не нова.

«Ми вже маємо суперкомісара, який до того ж є віце-президентом Єврокомісії (з валютної та економічної політики), його звуть Оллі Рен, – коментує речниця президента цієї установи Піа Аренкільде Хансен. – І я не маю додаткових деталей щодо того, як у майбутньому має посилитися роль цього комісара. Сьогодні віце-президент Рен прекрасно справляється зі своїми обов’язками».

Лідери Євросоюзу на саміті також мають намір розглянути низку зовнішньополітичних ініціатив, зокрема, щодо відносин зі стратегічними партнерами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG