Доступність посилання

ТОП новини

Українська мова: камо грядеши?


Київ – Україна відзначає День української писемності і мови. Однак святкувати українській мові нічого, стверджують експерти, – за роки незалежності вона ще ніколи так стрімко не втрачала своїх позицій. Лише 67% відсотків українців вважають українську рідною мовою, а розмовляють нею у громадських місцях менше як половина. Фахівці називають багато причин: русифікація, страх, конформізм, неграмотність.

День писемності традиційно відзначили Всеукраїнським диктантом національної єдності, який пролунав на Українському радіо. Диктант називався «Вона підкорила Європу», у ньому йшлося про письменницю Марко Вовчок і відповідав він рівневі 9-го класу. До написання долучилися 13 відомих українців.

Серед них найвищий бал – десятку – отримав директор Міжнародної школи україністики НАНУ Ігор Осташ.
В Україні час збирати каміння, робити те, що об’єднує всіх українців. Я думаю, що це дуже солідаризуючий проект
Ігор Осташ

«Я трошки хвилювався, бо це вперше було для мене, і, дійсно, не простий диктант, досить багато варіантностей. Але, на щастя, мені вдалося уникнути великої кількості помилок і написати успішно. Сама ідея просто чудова. В Україні час збирати каміння, робити те, що об’єднує всіх українців. Я думаю, що це дуже солідаризуючий проект», – поділився з Радіо Свобода Ігор Осташ.

Трохи менше балів (8) отримав свободівець Андрій Іллєнко, однак, як він сам зізнається, в школі йому ніколи не вдавалось написати диктант на відмінно.
Я думав, що це якийсь звичайний радіоефір, прийшов, а там, виявляється, диктант
Андрій Іллєнко

«Я думав, що це якийсь звичайний радіоефір, прийшов, а там, виявляється, диктант. Доволі складний в тому плані, що там майже неможливо було зрозуміти, кому ставити чи тире, і, власне, потім я через це помилявся. Я ніколи добре диктанти не писав, ще з шкільних часів мені краще давалися перекази», – розповів він.

Не прийшов писати диктант головний освітянин країни – міністр освіти Дмитро Табачник. У прес-службі кажуть, що міністр у цей день має робочу поїздку.

Українська мова втрачає позиції в освіті та книговидавництві, але тримається в кінопрокаті

До Дня української мови приурочили свій аналітичний огляд «Становище української мови в 2012 році» члени руху «Простір свободи». Згідно з даними огляду, українська мова втрачає позиції в освіті та книговидавництві, але тримається в кінопрокаті.

Крім того, результати свідчать про те, що зберігається цілковите домінування російської мови (44%) в теле- і радіопросторі (лише 28% ефірного часу займають програми українською мовою), і саме вони залишаються основними факторами русифікації.

Співкоординатор руху «Простір свободи» Тарас Шамайда відзначає, що такі тенденції будуть зберігатися і в 2013 році, а погіршуватиме мовну ситуацію новий мовний закон, який почав діяти в серпні.
Наступного року тенденції погіршаться, тому що в повну силу почне проявлятися суть закону «Про засади державної мовної політики». Будуть дискримінуватися права українців, буде тиск на тих, хто не використовує регіональну російську мову
Тарас Шамайда

«Наступного року тенденції погіршаться, тому що в повну силу почне проявлятися суть закону «Про засади державної мовної політики», який дуже грамотно і детально розписує і закладає десятки механізмів русифікації у всіх сферах. Будуть дискримінуватися права українців, буде тиск на тих, хто не використовує регіональну російську мову», – прогнозує фахівець.

Мовний вогонь розпалив розкол в Україні – Ігор Осташ

Ігор Осташ, коли був депутатом, був одним із авторів статті 10 Конституції України «Про державну мову». Новий мовний закон він називає антиконституційним.

«Більшість українських науковців була категорично проти ухвалення цього закону. Нам треба зробити все можливе, щоб повернути статус-кво українській мові, бо насправді ми розпалили вогонь розколу України, і політики відповідальні за те, що трапилося», – каже він.

Автори мовного закону, регіонали Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов подібну критику відкидають. Як заявив Колесніченко Радіо Свобода, йдеться передовсім про захист прав людини.

Новий закон, зокрема, дозволяє використовувати в офіційному діловодстві не лише українську мову, а й ту, якою в цьому регіоні розмовляє не менше як 10% жителів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG