Доступність посилання

ТОП новини

Звільнення хорватських генералів в Гаазі – ейфорія в Хорватії та шок у Сербії


Прихильники Сербської радикальної партії виступили проти звільнення хорватських генералів, Белград, 17 листопада 2012 року
Прихильники Сербської радикальної партії виступили проти звільнення хорватських генералів, Белград, 17 листопада 2012 року
Белград – Апеляційне рішення Міжнародного кримінального трибуналу у справах колишньої Югославії про звільнення хорватських генералів Анте Ґотовини та Младена Маркача викликало ейфорію в Хорватії та шок у Сербії. Урядовці заявляють про погіршення відносин між цими двома країнами. А звільнені військовослужбовці своїми заявами продовжують хвилювати громадскість.

Минулого року Гаазький трибунал засудив двох хорватських генералів – Анте Ґотовину до 24 років, а Младена Маркача до 18 років ув’язнення. Однак апеляційний суд дійшов висновку, що злочини, про які йдеться в актах прокуратури, були скоєні, однак генерали за це не несуть особистої відповідальності.

У Загребі та низці хорватських міст влаштували масові святкування з приводу звільнення й повернення генералів. Громадяни, колишні бійці та урядовці стверджують, що виправдальний вирок «стер пляму» з визвольної війни, яку Хорватія вела із 1991-го до 1995 року. Іншими словами, встановлено, що хорватські лідери та командувачі не були злочинцями.

Про настрої в Хорватії промовисто свідчать слова однієї монахині на урочистостях у Вуковарі. «Коли з нами Бог, то хто ж буде проти нас. Не можуть нам нічого вдіяти пекельні сили. Чи не бачите, що з генералами сьогодні нове сонце світить над всією Хорватією?» – зауважила черниця.

Це політичний вирок – президент Сербії

А Сербія – гнівається! Деякі юристи припускали, що апеляція могла б пом’якшити вирок. Ніхто не передбачав, що він буде анульований. Президент Сербії Томислав Николич заявив, що йдеться про «політичний вирок». Біля його резиденції провели демонстрацію радикальні націоналісти. Вболівальники столичної футбольної команди «Рад» підпалили хорватський прапор. Поліція зупинила їх за кількасот метрів від будинку посольства Хорватії.

Прем’єр-міністр Івіца Дачич заявив, що рішення гаазької апеляції негативно впливатиме на відносини між двома країнами. Відкладено візит сербського віце-прем’єра Веріци Каланович до Загреба, який мав відбутися найближчим часом. Уряд в Белграді звів співробітництво з Гаазьким трибуналом до суто технічних справ.

Та не менший шок викликали заяви генерала Ґотовини й сербського полковника Веселина Шліванчанина, котрі свого часу воювали один проти одного, а до минулого року спілкувалися в гаазькій в’язниці.

Ґотовина в інтерв’ю белградській бульварній газеті «Курір» закликав сербських біженців повернутися до Хорватії. Він дослівно сказав про сербів так: «Вони ж громадяни Хорватії, вони є такими громадянами Хорватії, як і ми. Отож вперед, майбутнє за нами. Це реально. Якщо тут його батьківщина, якщо тут його дім, він повинен жити в своєму домі, якщо бажає. Не можу сказати, що це більше моє, аніж його». Ці слова генерала в понеділок від ранку передавали як в Сербії, так і в Хорватії.

У гаазькій тюрмі колишні вороги разом готували національні страви

Не менш шокуючу заяву подав полковник Шліванчанин, котрий відбув 10-річне ув’язнення за звинуваченням у скоєнні злочинів у Вуковарі. Він вітає виправдувальний вирок колишнім ворогам, оскільки вони, за його словами – так само, як і він – лише виконували накази політичних керівників.

Шліванчанин додав, що він обурений та принижений ставленням до нього сербських політичних діячів: адже хорватів після повернення з Гааги зустрічають як героїв, а його та інших обвинувачених сербів не зустрічав ніхто. Полковник Шліванчанин також зауважив, що обвинувачені офіцери в гаазькій тюрмі щодня спілкувалися без будь-яких непорозумінь. Там вони були лише в’язнями. Хорватський генерал Маркач, зауважує його сербський колега, на тюремній кухні часто готував їжу – хорватські національні страви – для нього та інших.

Політичні діячі сказали своє, військовослужбовці своє. А звичайні люди? Ті, що в час війни були гарматним м’ясом, не довіряють нікому. Біженці з Хорватії розчаровано зітхають, що в світі немає справедливого суду та що історію завжди пишуть переможці. В заявах для белградських ЗМІ вони повторюють те, що було актуальним ще в римські часи: горе переможеним.

На думку оглядачів, звільнення хорватських генералів призведе до зростання антихорватських та антиєвропейських настроїв у Сербії.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG