Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари: це не заворушення, ми лише вимагаємо землю


Репатріанти збираються перед Радою міністрів АРК, Сімферополь, 26 листопада 2012 року
Репатріанти збираються перед Радою міністрів АРК, Сімферополь, 26 листопада 2012 року
Сімферополь – Кілька десятків репатріантів зібралися в понеділок під стінами Ради міністрів автономії на центральному майдані Сімферополя, щоб нагадати владі про існування земельної проблеми кримських татар. Учасники акції зазначали, що це не мітинг протесту, а лише інформаційна зустріч людей, які претендують на земельні ділянки для будівництва житла в Алуштинському регіоні. Водночас, вони попереджають, що через затягування розвязання земельної проблеми на вулиці можуть вийти тисячі безземельних репатріантів.

60-літня Бахтин-ханум прийшла на центральний майдан Сімферополя сама. Розповідає, що зять працює, а дочка, яка з родиною мешкає з нею разом у гуртожитку, залишилася вдома з трьома дітьми. Каже, єдине сподівання на своє житло, якщо отримають давно обіцяні 6 соток в одному із сіл Алуштинського регіону. Ще від кінця 90 років просить землю там, звідки депортували її батьків, а 2003 року з кількома сотнями безземельних кримських татар самовільно зайняла ділянку на околиці Ізобільного, що колись звалося Корбек.

Уже пройшло майже 10 років, але землю її родині досі не дали. «Наше питання ніяк не вирішується. Постійно лише перешкоди ставляться. Обіцяють – і нічого не вирішують!» – каже Бахтин-ханум.
Зевджет Куртумеров, голова Земельної комісії Меджлісу, Сімферополь
Зевджет Куртумеров, голова Земельної комісії Меджлісу, Сімферополь

Голова земельної комісії Меджлісу Зевджет Куртумеров погоджується: земельна проблема у Криму після смерті прем’єра автономії Василя Джарти вирішується дуже повільно, та й то, якесь просування стосується лише Сімферополя.

«Та робоча група для звільнення самовільно зайнятих ділянок у Сімферополі і Сімферопольському районі не уповноважена займатися земельними питаннями Південного узбережжя Криму. І ось приїхала ця група люди, щоб нагадати владі, що вони претендують на конкретні земельні ділянки в Алуштинському регіоні. У них навіть на руках є якісь рішення влади. Але ці рішення виявилися порожнім звуком, і вони не можуть оформити ці ділянки на себе», – зазначив Зевджет Куртумеров.

Люди мають отримати землю – активіст

Активіст руху репатріантів за отримання землі для будівництва житла Мустафа Маушев стурбований ще однією проблемою, яка перешкоджає розв’язанню земельного питання. Це розкол всередині руху безземельних репатріантів, яким уміло користується влада. Він каже, що чиновники, коли бачать непоступливість якоїсь ініціативної групи кримських татар, погрожують співпрацювати з організацією «Себат», яка декларує лояльність владі.
Мустафа Маушев, активіст руху репатріантів за землю, Сімферополь
Мустафа Маушев, активіст руху репатріантів за землю, Сімферополь

За словами Маушева, навіть нинішню зустріч репатріантів офіційні мас-медіа намагалися дискредитувати, подавши цю акцію ледь не як підготовку до заворушень.

«Це загальний збір, а не, як дехто хоче подати, якийсь протиправний мітинг. Мовляв, коли влада намагається вирішувати земельні питання, то дехто хоче дестабілізувати обстановку в Криму. Але наша позиція одна: є учасники акції, які вже майже 10 років домагаються реалізації права на отримання земельної ділянки, і ці люди її мають отримати!» – заявив Мустафа Маушев. Рам з тим він каже, що репатріанти в межах закону продовжать тиск на владу, в тому числі і з використанням мітингів.

Водночас, в уряді автономії повідомили, що перші учасники земельних акцій репатріантів уже отримали державні акти на землю у Сімферополі. Днями представники провладної організації «Себат» планують провести публічне вручення цих документів. Правда, отримають їх лише люди з тих самозахоплень, які перебували під контролем «Себату».
Бахтин-ханум та інші жінки претендують на земельні ділянки в Алуштинському регіоні
Бахтин-ханум та інші жінки претендують на земельні ділянки в Алуштинському регіоні

За даними Мустафи Маушева, всього в Алуштинському регіоні близько 600 родин репатріантів претендують на отримання земельних ділянок для будівництва індивідуального житла. Їхня загальна кількість по Криму – орієнтовно, 12-15 тисяч.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG