Доступність посилання

ТОП новини

Чи легше тепер отримати візу до Польщі?


Львів – 80% громадян України подаватимуть документи для отримання шенгенської, національної польської візи чи посвідчення учасника малого прикордонного руху до консульських установ Польщі через візові центри, послуги якого є платними. Решта осіб, а це переважно віп-персони, обслуговуватимуть у приміщенні консульства. Однак зміни ніяк не поліпшують ситуацію з чергами під візовим центром, крім того, дедалі частіше українці стають жертвами шахраїв.

Останні кілька років Генеральне консульство Польщі у Львові не поступається лідерством щодо кількості виданих віз. За цей рік у львівському консульстві отримали візи понад 300 тисяч громадян України, що на 15% більше, ніж торік. Найчастіше до Польщі їздять підприємці й представники бізнесу, ті, хто має родичів в Європі.

І саме ці категорії громадян дедалі більше подають фальшиві документи: запрошення на роботу від неіснуючих підприємств чи поляків, підроблену реєстрацію на сайті. Тому трьом відсоткам українців відмовлено у наданні візи, повідомила польський консул Лідія Аньоловська.

Особи, які купують запрошення, не мають жодних гарантій, що це правдивий документ. Найкраще контактувати з тими роботодавцями, з ким людина вже мала справу
Лідія Аньоловська
«Особи, які купують запрошення, не мають жодних гарантій, що це правдивий документ. Найкраще контактувати з тими роботодавцями, з ким людина вже мала справу», – зауважує Лідія Аньоловська.

За даними громадського оцінювання візової політики, яке провів інформаційно-правовий центр «Наше право», майже 99% громадян отримали багаторазову візу терміном перебування у Польщі від 90 до 180 днів. За останні два роки понад 87% осіб, які мають візу, відвідали країни Шенгену більше як один раз, переважно з метою придбання товарів.

Лише 39% громадян отримують візу в консульстві

Андрій Лепак, керівник інформаційно-правововго центру, каже, що відкриття візового центру у Львові, Івано-Франківську, Тернополі мало б вирішити проблему щодо реєстрації громадян через інтернет, щоб подати документи для візи. Сьогодні можна зареєструватись аж на кінець січня наступного року.

Чому посередники обслуговують більше прохачів віз, ніж саме консульство, чому громадяни змушені платити більшу ціну за отримання візи, зокрема, за посередницькі послуги, а це 205 гривень?
Андрій Лепак
«Ми б просили МЗС Польщі провести перевірку, чому саме так відбувається з цією реєстрацією. Чому посередники обслуговують більше прохачів віз, ніж саме консульство, чому громадяни змушені платити більшу ціну за отримання візи, зокрема, за посередницькі послуги, а це 205 гривень? Лише 39% громадян отримують візу в консульстві», – сказав Андрій Лепак.

Втім, наступного року тільки 20% громадян обслуговуватимуть безпосередньо у консульстві, а інші – у візових центрах, зауважила консул Лідія Аньоловська, бо це погоджено на рівні держав. До кінця цього року Польща, можливо, відкриє візові центри у Чернівцях та Ужгороді.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG