Доступність посилання

ТОП новини

Біометричні документи у Латвії: Вам паспорт чи ідентифікаційну картку?


Рига – Громадяни Латвії мають право вибору – вони можуть оформити або біометричний паспорт, який становить собою звичайний паперовий документ, що містить спеціальний чип зі сканованими відбитками пальців власника та його цифрове фото, або пластикову ідентифікаційну картку з такими ж біометричними даними. Можна мати й обидва документи, які дають можливість подорожувати і засвідчують особу власника.

Біометричні паспорти Латвія запровадила у 2008 році. Таким чином країна виконала вимоги правових актів Євросоюзу. Також введення біометричних паспортів у Латвії було умовою для запровадження безвізового режиму зі США.

За словами директора Департаменту документів, що засвідчують особу Управління громадянства та міграції Латвії Інґуса Трейґутса, серед переваг біометричних паспортів – швидкість проходження кордонів, завдяки обладнанню, що зчитує дані з чипів, збереження даних та їхнє швидке відновлення, у випадку втрати паспорту, а також запобігання підробці документа та нелегальному використанню.

«Основна відмінність цього документа – те, що в ньому є електронний носій даних – мікросхема. В цьому паспорті, окрім основної інформації (прізвища, імені, персонального коду, терміну дії документу), є і так звані біометричні дані особи. Ці електронні дані додатково захищенні, і тим, хто займається підробкою документів, важче його підробити, тому що рівень захисту цих електронних даних дуже високий», – каже Інґус Трейґутс.

Ідентифікаційна картка зручніша?

Також від квітня цього року латвійці разом із біометричним паспортом можуть оформити ідентифікаційну електронну картку, яка за розмірами нагадує звичайну банківську картку.

Ідентифікаційна картка має декілька ступенів захисту, один із яких є пін-код, також цю картку можна використовувати для функцій електронного підпису. Для використання електронного підпису в інтернеті користувачам необхідно придбати устрій, який зчитує дані з картки.

З ідентифікаційними картками громадяни Латвії можуть подорожувати країнами ЄС, європейської економічної та Шенгенської зон, однак для поїздки в інші країни, зокрема, США чи Україну, потрібний біометричний або звичайний паспорт.

У Латвії ідентифікаційна картка вже має своїх прихильників, оскільки вона зручна у використанні, є документом, що засвідчує особу, а з часом навіть буде використовуватися як посвідчення водія.

Експерти вважають, що впровадження сучасних біометричних посвідчень має значний економічний і соціальний ефект. На їхню думку, ідентифікаційна картка – інструмент боротьби з бюрократією, корупцією, фінансовими та іншими злочинами, а також засіб прозорих відносин громадянина і держави.

До запровадження ідентифікаційних карток єдиним посвідченням особи громадянина в Латвії був паспорт – одночасно і як внутрішня посвідка, і як документ для подорожей за кордон.

Нарікання на якість фото у документах

Ідентифікаційна картка, як і біометричний паспорт, містить цифрове фото та відбитки пальців власника документа.

У Латвії найбільш нарікань з боку володарів цих документів саме на якість фото.

«Я оформив ідентифікаційну картку, однак там таке погане фото, що я зовсім на себе не схожий. Виходить, що ідентифікувати мене можна лише за відбитками пальців», – каже Іварс Озолс.

Інґус Трейґутс зазначає, що власник паспорта може зробити цифрове фото у фотоательє, але 99 відсотків латвійців фотографуються безпосередньо у відділах, де оформлюють паспорти, бо це безкоштовна послуга. Наразі те, що фото у паспортах та ідентифікаційних картках не кольорове – це одна з умов безпеки.
Чорно-біле фото забезпечує високий рівень захисту від підробки
Інґус Трейґутс

«Зараз застосовується така технологія персоналізації, де використовується чорно-біле фото, бо це забезпечує високий рівень захисту від підробки. Цю технологію використовують й інші країни, в їхніх паспортах ми також бачимо чорно-білі фото», – зауважує Інґус Трейґутс.

Відбитки пальців – обов’язково

Турбує також латвійців, чи не можуть бути використані їхні біометричні дані, якщо паспорт загубився чи був викрадений.

«Я не думаю, що ці дані так легко використати для зловживань. Безумовно, людині слід одразу про втрату письмово повідомити правоохоронні органи. Але хочу зазначити, що якось вилучити той чип, прочитати чи якимось чином використати відбитки пальців не так вже й легко», – зазначає керівник відділу паспортів Управління громадянства та міграції Дзінтра Пенезе.

Вона також наголосила, що, якщо людина хоче отримати біометричний паспорт чи ідентифікаційну картку, вона не може відмовитися від розміщення відбитків пальців у цих документах.

«Відмовитися від цього не можна. Відбитки беремо з визначених пальців на правій і лівій руці. Ця норма зазначена в умові Євросоюзу. Відбитки пальців вміщуються як у чип біометричного паспорта, так і в ідентифікаційну карту», – зауважила Дзінтра Пенезе.

Водночас фахівці зазначають, що існують питання стосовно безпеки біометричних паспортів. За словами представника Управління громадянства та міграції Латвії Андрія Рябцева, не у всіх країнах, як у Латвії, є Реєстр жителів, де внесені персональні дані латвійців. За його словами, у Франції, скажімо, паспорт видають на підставі свідоцтва про народження, яке легше підробити.

За словами Тетяни Жданок, депутата Європарламенту, обраної від Латвії, існують нарікання на якість відбитків пальців дітей у паспортах.

«У дітей до 12 років не слід брати відбитки пальців, оскільки вони ростуть і все змінюється. Відтак слід міняти паспорт, а це питання коштів для батьків», зазначає євродепутат.

Біометричні паспорти й ідентифікаційні картки у Латвії видають терміном на 10 років. Вартість оформлення біометричного паспорта – 28 євро, ідентифікаційної картки – 14 євро.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG