Доступність посилання

ТОП новини

Янукович їде до Москви домовлятися про співпрацю з Митним союзом


Київ – 18 грудня Президент Віктор Янукович під час офіційного візиту в Москві буде обговорювати взаємодію України з Митним союзом Росії, Білорусі та Казахстану. Про це повідомляє прес-служба глави української держави. Експерти прогнозують, що зустріч Януковича та Путіна закінчиться здачею стратегічних українських інтересів на тимчасові економічні поступки з боку Росії.

18 грудня Президент України Віктор Янукович під час зустрічі з Президентом Росії Володимиром Путіним у Москві планує обговорити комплекс питань українсько-російського співробітництва, передусім в енергетичній та торговельно-економічній сферах. «Увага також приділятиметься виробленню взаємоприйнятного механізму взаємодії України з Митним союзом Росії, Білорусі та Казахстану. Про це повідомляє прес-служба Віктора Януковича.

«Мається на увазі удосконалення співпраці України з Митним союзом в форматі 3+1. Мається на увазі, що Україна без вступу у Митний союз буде вдосконалювати всі регуляторні, сертифікаційні питання, включаючи стандартизацію, технічні регламенти з тим, щоб не знизити обсягу співпраці, які у нас уже є з державами Митного союзу. Тим більше, що за минулий рік питома вага Митного союзу в зовнішній торгівлі України склала 40%, в сумі – це 71 мільярд доларів», – сказав депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах.

Опозиція обіцяє жорстко діяти

Опозиція ж вважає суттєве поглиблення співпраці з Митним союзом, по-перше, намаганням влади відвернути увагу громадськості від економічних проблем у державі, а по-друге, шукає, як «залатати дірки в бюджеті» – на сьогодні допомогти кредитом погоджується лише Росія, при чому в обмін на вступ до Митного союзу. На цьому наголошує депутат від партії УДАР Ірина Геращенко.

«Економічний колапс починає накривати команду Януковича. Коли немає зовнішніх запозичень, немає професійності, щоб якось зрозуміти як компенсувати дірки в бюджеті, чим його закрити, коли Європейський Союз наголошує, що неготовий закривати очі на порушення прав людини, які відбуваються в Україні – команда Януковича шукає інший можливий зовнішній шлях, щоб там отримати певні економічні преференції. Очевидно, що ці заяви робляться і для Росії, і для шантажу Європейського союзу», – сказала Ірина Геращенко.

Опозиція заявила, що розцінює наближення Києва до Митного союзу як «національну зраду» і пообіцяла жорстко діяти в разі підписання Віктором Януковичем будь-яких документів про вступ до Митного союзу. Це може стати навіть приводом для порушення питання про імпічмент Президента, заявив лідер Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Оскільки таким чином Президент порушить українське законодавство і стратегічний вибір України на євроінтеграцію.

«Ігри можуть закінчитися стратегічною поразкою України»

В уряді запевняють, що Україна може співпрацювати одночасно і з Європою, і з Митним союзом.

Заступник генерального директора Центру Разумкова та голова експертної ради при українській частині комітету Україна-ЄС Валерій Чалий погоджується, що співпрацювати одночасно можна, але, наголошує він, не можна всидіти на двох стільцях одночасно.

Цей візит не відбувся б, якби не була підготовлена пакетна угода з багатьох питань взаємодії
Валерій Чалий

«Я думаю, що українському Президенту Віктору Януковичу, який не шукає навіть консенсусу, підтримки, дискусії всередині країни, треба бути обережним. Тому що будь-які ігри можуть закінчитися стратегічною поразкою України. Для мене очевидно, що цей візит не відбувся б, якби не була підготовлена пакетна угода з багатьох питань взаємодії і мені здається, що це знову буде бартер стратегічних українських інтересів на тимчасові економічні поступки з боку Росії. Тому навіть повідомлення про зниження ціни на газ, повідомлення про нові етапи взаємодії – все це, скоріш за все, може під собою мати результатом здачі таких довгострокових інтересів», – зазначив Валерій Чалий.

За словами експерта, Володимир Путін намагається вирішити питання співпраці України з Митним союзом вже упродовж найближчих двох днів. І невипадковим є те, що зустріч президентів України і Росії відбувається напередодні засідання Міждержавної ради Євразійського економічного співтовариства та засідання Ради колективної безпеки ОДКБ, які відбудуться завтра – 19 грудня.

На думку Валерія Чалого, на сьогодні є реальна можливість вступити Україні в Європейський союз, проте ненароком влада може зробити такі кроки, які унеможливлять просування України у європейському напрямі. І зараз щось схоже відбувається. А питання «зради національним інтересам» виникає через непрозорість підготовки візиту і замало про неї інформації. Адже й раніше, нагадує експерт, були випадки, коли домовленості «під ковдрою» приводили до ганебного результату.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG