Доступність посилання

ТОП новини

Правову допомогу українцям обіцяють надавати безкоштовно


Київ – 18 грудня Міжнародна громадська організація «Ми Українці» та уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська підписали Меморандум про співробітництво. Відтепер волонтери організації – професійні адвокати – надаватимуть правові консультації у громадській приймальні Секретаріату уповноваженого безкоштовно.

Громадську приймальню уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодня відвідує, в середньому, 20 людей, розповідає головний спеціаліст приймальні Сергій Кошель. Серед них – пільгові верстви населення та літні люди.

«Скарги всебічні: стосовно прав власності, житла, розгляду справ у судах, на бездіяльність правоохоронної системи, бездіяльність Кабінету Міністрів і так далі», – сказав Кошель.

У приймальні разом із гарячою лінією працюють п’ять фахівців Секретаріату уповноваженого. Але цього недостатньо, наголошує уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

«Зазвичай ті громадяни, які звертаються до уповноваженого, потребують не допомоги повноважного, а саме правової, яку вони, на жаль, не знають, де отримати. З сьогоднішнього дня ми будемо спільно з громадською організацією проводити прийом громадян в приймальні, яка постійно працює в Секретаріаті», – наголосила Лутковська.

До первинної правової допомоги, яку надаватимуть у Секретаріаті, належить: порядок оскарження рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування, посадовців. Також першої ланки допомоги стосується інформування громадян про їхні права.

Міжнародна громадська організація «Ми українці» існує на членські внески і нині має п’ять центрів з надання безкоштовної первинної допомоги – два у Києві та по одному – у Севастополі, Чернігівській та Івано-Франківській областях. Голова організації Лідія Горбунова каже, що в планах – створення мережі Гуманітарно-правових центрів по всій країні.

«На базі адвокатських компаній створюються Гуманітарно-правові центри. Тобто це будуть професіонали-адвокати та юристи, які матимуть необхідний досвід та знання», – каже Горбунова.

Коштів держави на оплату праці адвокатів вистачить на 4 місяці

Із нового року в Україні вступає в силу закон «Про безоплатну правову допомогу», за яким вторинна правова допомога так само надаватиметься безкоштовно, а це – захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб у судах, органах державного та місцевого самоврядування, складання документів процесуального характеру. Наступного року держава планує відкрити 43 центри з надання вторинної правової допомоги, де загальна кількість адвокатів сягатиме двох тисяч.

Однак Євген Захаров, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини сумнівається, що держава забезпечить стале фінансування. Адже в бюджеті на наступний рік передбачено 51 мільйон гривень, а цього вистачить лише на 4 місяці, констатує Захаров.

«Якщо держава додасть коштів у бюджет, то ці центри будуть продовжувати працювати й надавати безоплатну правову допомогу», – каже Захаров.

Попри те, що Міністерство юстиції проводило конкурс, за яким відбирали адвокатів до таких центрів, на думку Захарова, їхня кваліфікованість все ж під сумнівом.

«Це загальне питання про якість адвокатської праці в Україні, яка, на мій погляд, не є достатньою», – зауважує Захаров.

Громадська приймальня Секретаріату уповноваженого працює з понеділка по четвер – із 9:00 до 17:00, у п’ятницю – до 16:00 за адресою: місто Київ, вулиця Інститутська, 21/18.

Адреси приймалень громадської організації «Ми українці» у Києві, Севастополі, Чернігівській та Івано-Франківській областях можна знайти на її сайті.
  • Зображення 16x9

    Богдан Красавцев

    Співпрацюю з Радіо Свобода із жовтня 2012 року. Навчаюся в Інституті журналістики Київського міжнародного університету. Отримую кваліфікацію магістра. Пишу на економічні та суспільні теми. Захоплююся грою на музичних інструментах, українською поезією та історією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG