Доступність посилання

ТОП новини

Путін блефує, бо насправді хоче українську ГТС?


Київ – Президент Росії Володимир Путін заявив, що українська ГТС втратила своє значення для Росії, оскільки розбудовуються альтернативні шляхи постачання російського газу в Європу. В Україні ж зазначають, що такі заяви не відповідають дійсності. Якими шляхами газ йтиме до Європи, вирішуватиме Європа, кажуть експерти. Крім того, ГТС ще довго буде залишатися стратегічно значимою для самої України, додають вони.

Президент Росії заявив, що Україна зробила стратегічну помилку, коли не віддала в оренду свою газотранспортну систему. За словами Володимира Путіна, якби Росія разом із європейськими структурами орендували ГТС України, вони би забезпечили ї її завантаження, і розвиток. Утім, те, що відбулося в останні роки, у тому числі, скандал у 2009 році, спонукав Росію прискорити будівництво інфраструктурних проектів, зауважив російський президент. Він також нагадав, що вже побудовано газогін «Північний потік» із можливістю транспортувати 55 мільярдів кубометрів газу на рік, і що будується «Південний потік» на 63 мільярди кубічних метрів газу.

«Такої залежності від традиційних транзитних держав уже не буде. Постане питання взагалі про доцільність існування ГТС України. Це системне питання української економіки, але ми готові й тепер вести діалог на цю тему» – заявив Путін.

Володимир Путін про українсько-російські відносини
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:38 0:00

За словами російського президента, якщо «Газпром» та «Нафтогаз України» працюватимуть як найближчі партнери й справжні друзі, буде знайдене компромісне рішення.

Висловлювання Путіна не відповідають дійсності – Кінах

Утім, в Україні заяви Путіна вважають певним перебільшенням. Українська газотранспортна система залишається частиною енергетичної безпеки Європи, відзначив у коментарі для Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах. Зокрема тому, що українські підземні газосховища, ємністю у понад 30 мільярдів кубометрів, дозволяють підтримувати безперебійність постачання, нагадав він.

«Незважаючи на будівництво «Північного потоку» і початок будівництва «Південного», на найближчі роки залишається дуже важливою складовою транспортування природного газу з Середньої Азії, Росії у Європу. Тому ці висловлювання не відповідають дійсності. При цьому необхідно продовжувати переговори і шукати відповідні умови співпраці у трикутнику: постачальники – Середня Азія і Росія, транзитери – Україна, і споживачі – Європа», – сказав Кінах.

За його словами, перспективи розвитку та заповнення української газотранспортної системи більше залежать від того, чи буде сформований у Європі прозорий і конкурентний енергетичний ринок, де не буде економічного та політичного тиску.

ГТС потрібна насамперед Україні – Соколовський

Так само від Європи залежить і те, чи залишиться ГТС України потрібною Росії, зауважив у розмові з Радіо Свобода експерт Богдан Соколовський. Він зауважує, що саме європейським країнам вирішувати, як отримувати газ: дорожче –з «Південного потоку» та «Північного», чи дешевше – з української газотранспортної системи.

«Вона потрібна насамперед Україні. Наша ГТС виконує подвійну функцію: у першу чергу – це поставка газу внутрішньому споживачу, це велика ділянка національної безпеки і друга функція Нашої ГТС – це транзит. Якщо її не стане, не велика біда. Тому що ми за рік заробляємо 1,5 мільярда доларів, плюс-мінус. Це не ті гроші, за які можна стільки мати клопоту, скільки ми маємо останні 20 років», – наголосив Богдан Соколовський.

На його думку, Росія як і раніше зацікавлена у тому, щоб керувати українською ГТС, і саме цим викликані заяви її президента Володимира Путіна.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG