Доступність посилання

ТОП новини

Міліція захищає тільки інтереси Партії регіонів – Москаль


Київ – Поки одних українців катують у відділках міліції, інші страждають від незаконних дій правоохоронців під час публічних акцій або й просто на вулиці. Опозиційні депутати та правозахисники пояснюють проблему недосконалим законодавством. Представники ж влади не погоджуються. Кажуть, закон надійно захищає від незаконних дій міліціонерів.

61 кримінальна справа стосовно працівників міліції, які застосували катування та інше жорстоке поводження у своїй діяльності, перебувала у 2012 році у провадженні до моменту набуття чинності новим КПК, повідомили Радіо Свобода у Генпрокуратурі України. 40 кримінальних справ відносно 76 працівників МВС з обвинувальним висновком направлено до суду.

Тим часом у київській міліції зауважують, що задля запобігання правопорушень з боку правоохоронців, з міліціонерами, як правило, проводяться профілактичні роботи.

«Проводяться заняття, починаючи з вищого навчального закладу, який закінчує правоохоронець, чи середнього навчального закладу, якщо це рядовий. Потім вони приходять служити у будь-який підрозділ і командир проводить роботу. Є підбиття підсумків роботи. Є заняття з професійної підготовки», – зауважив у коментарі Радіо Свобода речник київській міліції Ігор Михалко.

Між тим генерал міліції, опозиційний депутат Геннадій Москаль ефективність такої профілактичної роботи оцінює доволі критично.

«Що, дубинка стане коротшою? Це нічого не дасть», – наголошує він.

Москаль хоче карати владу, а Олійник винних міліціонерів

Боротися з тенденцією, яка «почала набувати загрозливих обертів ще від 2010 року», Геннадій Москаль радить на найвищому рівні, адже вважає, що у злочинах правоохоронців проти прав людини винна насамперед влада, яка «формує політичну ситуацію, що спонукає міліцію до таких дій».

«Влада дала правоохоронним органам карт-бланш і вони його відпрацьовують. Сьогодні міліція використовується для захисту Партії регіонів, яка знаходиться при владі. Не одного мітингувальника били на очах у депутатів Верховної Ради, перед парламентом, але ніяких заходів ніхто не приймає, бо абсолютно кругова порука: «Все, що в угоду владі, то не є злочином».

Таку безкарність правоохоронців Геннадій Москаль пояснює недоліками українського законодавства у цій сфері. За його словами, нині воно перебуває на «печерному рівні».

Регіонал Володимир Олійник з цим не згоден. Запевняє: з новим кримінально-процесуальним кодексом українці зможуть більш ефективно захищати свої права.

«Кількість таких правопорушень з боку правоохоронців буде поступово зменшуватись. Сьогодні ніхто нікого не буде приховувати. Президент чітко заявив, що будь-які тортури, будь-яке мордування, тиск фізичний чи моральний на людей буде оцінюватись з точки зору кримінального кодексу. Зразу система чітко не запрацює, але згодом вона буде достатньо ефективною», – наголошує регіонал.

Раніше міліція працювала краще – правозахисник

Тим часом правозахисник Євген Захаров згадує, що ще у 2005-2009 роках охороняти порядок під час публічних заходів українська міліція вміла краще, ніж зараз. Адже наразі все більше людей стають жертвами міліціонерів, яким керівництво віддає незаконні накази, констатує він.

«Змін до кодексу про адміністративні правопорушення досі немає. Якби їх ухвалили, вони (міліціонери – ред.) були б поставлені у певні рамки, була б певна визначеність, як діяти у тих чи інших ситуаціях», – пояснює правозахисник.

Наразі ж для боротьби з незаконними діями правоохоронців в Україні існують громадські рухи, які орієнтовані на зменшення кількості випадків міліцейського свавілля. Задля цього активісти поширюють інформацію про повноваження працівників міліції та про права громадян під час контактів з правоохоронцями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG