Доступність посилання

ТОП новини

Чи планували в Одесі замах на Путіна?


Дружина Адама Осмаєва Аміна Окуєва у приміщенні Приморського райсуду Одеси
Дружина Адама Осмаєва Аміна Окуєва у приміщенні Приморського райсуду Одеси
Одеса – У четвер, ймовірно, оголосять вирок у справі Адама Осмаєва, якому інкримінують причетність до вибуху в Одесі та участь у підготовці замаху на російського президента Володимира Путіна. Захист підсудного та його родина готові йти до кінця, аби довести, що Осмаєв до висунутих обвинувачень не має ніякого стосунку. Однак чи повірить їм суд?

Справу Адама Осмаєва, за клопотанням підсудного, розглядатиме колегія у складі трьох суддів. Цей варіант і на думку обвинувачення, і на думку захисту підвищує шанси на неупереджений судовий розгляд. Суд задовольнив клопотання, зважаючи на те, що Осмаєва звинувачують у скоєнні особливо важких злочинів, покарання за які полягає в позбавленні волі на термін понад 10 років. Тож закидають йому явно не лише псування майна під час вибуху в одеській квартирі.

Чеченцеві за походженням, Адамові Осмаєву інкримінують підготовку в Одесі терористичного акту. Осмаєва затримали тут у лютому минулого року. Тоді в СБУ заявили, що українські та російські спецслужби попередили замах на Володимира Путіна – на той час прем’єра Росії і кандидата на посаду президента.

Без повинної

Сам Осмаєв своєї провини не визнає. Він, зокрема, заявляв, що з нього силою та за допомогою психотропних препаратів вибивали зізнання про організацію замаху. Одна з ліній захисту Адама Осмаєва наполягала на тому, що ця людина і Адам Осмаєв, розшукуваний російськими спецслужбами, – це різні особи.

«З цього приводу зараз можна сказати тільки одне: в даному випадку ця людина проходить по справі як Адам Осмаєв, особа його встановлена діями працівників СБУ, мені дозволяють побачення і я його захищаю як Адама Осмаєва», – каже адвокат Ольга Черток.

Прогнози без ілюзій

Дружина підсудного Аміна Окуєва переконана у тому, що її чоловік ні в чому не винен, і вважає, що було б справедливим відпустити його з зали суду із вибаченнями. Втім, ймовірність такої розв’язки вона вважає невисокою.

«Логічно я розумію, що розраховувати на таке не можна, що намагатимуться на рівному місці за цією сфальсифікованою справою вліпити йому максимально можливий термін. Але ми будемо боротися проти цього. Якщо треба буде, знову звернемося до Європейського суду із прав людини», – каже вона (влітку минулого року Страсбурзький суд заборонив екстрадувати Осмаєва у Росію).

Аміна каже, що її зусиллям, спрямованим на захист чоловіка, чинилися серйозні перешкоди. «Так, на мене чинився тиск з боку СБУ – моральний тиск. Погрози. Це було ще, коли стояло питання про екстрадицію Адама. Натякали, щоб я заспокоїлася і припинила боротьбу за долю свого чоловіка», – розповідає вона.

Питання про екстрадицію Адама Осмаєва до Росії відкрите і донині. Певним здобутком для нього є вже сам факт розгляду його справи в Україні. Наскільки ж прихильнішою за російську стане для нього українська Феміда, стане ясно після судового засідання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG