Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина вимагає від Швейцарії повного списку угорських вкладників


Угорщина – На думку уряду Угорщини, податкова амністія для угорських громадян, які тримають свої капітали за кордоном, не принесла очікуваних результатів. Адже лише у банках Швейцарії, за підрахунками урядовців, далі можуть зберігатися до 5 мільярдів доларів США, власниками яких є угорці. Угорська влада домагається від офіційного Берна повного списку угорських вкладників.

Далеко не всі грошовиті угорці спокусилися перспективою перевезти до 31 грудня 2012 року свої заощадження з-за кордону на батьківщину. Даремно уряд пообіцяв стягнути з них лише 10 відсотків від ввезеної до Угорщини суми грошей.

На переконання консервативного уряду Віктора Орбана, не оподатковані в Угорщині капітали, крім офшорних зон, угорські громадяни також вивезли до Швейцарії.

«Ми хотіли б отримати повну інформацію і оприлюднення даних осіб, які мають рахунки у швейцарських банках. Отож відповідний запит до Швейцарії в даний момент не стосується укладення окремої домовленості чи міжурядового узгодження. Ще раз повторюю, ми зацікавлені в отриманні повного списку», – заявив статс-секретар Кабміну Угорщини Янош Лазар.

Тиск міжнародної спільноти?

За повідомленням американського видання «Блумберґ», у квітні минулого року сусідній Австрії вдалося досягти подібної домовленості зі Швейцарією. Згідно з угодою, їхні імена не розголошуватимуться, а вкладники швейцарських банків з Австрії заплатять одноразовий податок у себе на батьківщині, якщо добровільно задекларують неафішовані за кордоном приватні кошти. За даними австрійської влади, понад дві сотні австрійців уже подали такі декларації.

Проте угорські економісти попереджають, що офіційний Будапешт навряд чи дочекається від Швейцарії повної інформації про закордонні рахунки угорців у минулому. Але на майбутнє не виключають появи подібних узгоджень між двома державами.

«Передача таких даних, що стосуються минулого періоду, це величезна шкода фінансовим інтересам, і не тільки угорським», вважає консультант із податкових питань Іван Вадас.

Із ним не погоджується фінансовий аналітик Саболч Вамоші-Надь. Він переконаний, що постійний тиск на Швейцарію з боку міжнародної спільноти змусить швейцарські банки бути більш зговірливими у справі розсекречення списку вкладників-мільйонерів, що ухиляються від сплати податків у себе на батьківщині.

«Картина цілком зміниться, якщо Євросоюз із двадцятьма сімома своїми країнами-членами разом зі Сполученими Штатами Америки спробує досягти цієї мети», – зауважує Саболч Вамоші-Надь.

За підрахунками Міністерства економіки Угорщини, в Швейцарії заможні угорці можуть зберігати до 5 мільярдів американських доларів. Проте незалежні експерти додають, що ця сума може бути у півтора-два рази вищою.

Упродовж минулого року з-за кордону до Угорщини все-таки перевезли 67 мільярдів форинтів приватного капіталу, тобто майже 300 мільйонів доларів США. Таким чином державна казна додатково поповнилася 30 мільйонами доларів, без запровадження нових податків усередині країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG