Доступність посилання

ТОП новини

Як Азаров повертатиме довіру до щеплення?


Київ – Прем’єр-міністр Микола Азаров переживає, що українці відмовляються від щеплень. За його словами, не останню роль в антирекламі вакцинації зіграли ЗМІ, які повідомляють про неякісні вакцини в Україні і смерті дітей від щеплень. Це спонукало голову уряду зустрітися у вівторок із незалежними експертами з галузі охорони здоров’я, які запропонували прем’єру, як повернути довіру населення до щеплень.

Прем’єр-міністр Микола Азаров оприлюднив про вакцинацію українців такі дані: «В окремих областях всього 40% дітей пройшли імунізацію, в інших областях – 95%. Ми маємо вжити заходів, щоб підняти імунологічний захист населення».

Микола Азаров також висловив занепокоєння оприлюдненням у ЗМІ інформації щодо нібито неякісних вакцин, яка, наголосив він, підриває довіру людей до профілактичних щеплень, що може призвести до «розповсюдження небезпечних захворювань».

У січні цього року народний депутат від «Батьківщини» Андрій Сенченко повідомив про те, що після використання вакцин виробництва фірми «Фармстандарт-Біолік», яка частково належить сину міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової, тільки у 2012 році померло 11 дітей. Міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова сказала, що її син не причетний до неякісних вакцин. МОЗ і Генеральна прокуратура проводять свої перевірки. А тим часом МОЗ офіційно не підтвердив, жодного випадку смерті від вакцини.

Медики пропонують розповідати про переваги щеплення школярам

Загалом в Україні роблять щеплення проти 10 інфекційних захворювань. Вакцинація проти дифтерії, коклюшу, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов’язковими. А щеплення від гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи та паротиту роблять на розсуд батьків.

Щеплення, зокрема, проти поліомієліту – це захист стовідсотковий, наголошує Наталія Винник, виконавчий директор громадської організації «Імунний щит нації».

«Поліомієліт – давно вже не бачили цих дітей, людей дорослих-інвалідів, які на колясках. Це – інвалідизація на все життя, не кажучи вже про те, що у великої кількості дітей це захворювання закінчується летально», – каже вона.

Відтак ключова проблема, яку потрібно вирішити – це повернути довіру людей до щеплення, каже Наталія Винник. Вона запропонувала прем’єру розповідати дітям старших класів про інфекційні захворювання та переваги імунопрофілактики.

Страхування від шкоди медиків – варіант повернення довіри?

А президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк каже, щоб змінити ситуацію з довірою, по-перше, потрібно створити національну незалежну комісію з імунопрофілактики при Кабінеті Міністрів, яка б відповідала за процес вакцинації. І, по-друге,– запровадити страхування від шкоди медиків. А компенсацію закладати на самих виробників при закупівлі вакцин – приблизно 1-2%.

«Наприклад, в Польщі в минулому році впровадили страхування на випадок медичної шкоди – до 30 тисяч євро, незалежно від того, чому це сталося. Але люди постраждали, вони повинні отримати компенсацію, а потім розбираються», – каже Віктор Сердюк.

Водночас він зазначив, що за американськими дослідженнями, тільки в 2-3% випадків погіршення зі здоров’ям пов’язано з побічним ефектом вакцини і цей побічний ефект зареєстрований в самій інструкції. А решта – від неправильного вживання: або неправильне призначення самим лікарем, або неправильне вживання самим пацієнтом.

«У багатьох країнах ввели новий критерій – нагляд після вакцинації»

Голова Всеукраїнської асоціації «Дитяча імунологія» Людмила Чернишова пропонує ввести нагляд за дитиною після вакцинації на весь інкубаційний період. Це, каже вона, має підвищити довіру людей, оскільки більшість тих, хто відмовляється – вірить в ефективність вакцинації, а страх з’являється після повідомлень ЗМІ, що діти помирають.
Всі порушення в стані здоров’я в період після імунізації обов’язково реєструються, і реакції і ускладнення
Людмила Чернишова

«У багатьох країнах ввели новий критерій – після імунізаційного періоду, при якому абсолютно всі порушення в стані здоров’я в період після імунізації обов’язково реєструються, і реакції і ускладнення. І тяжкі випадки, які виникають, не дай Боже, смерть – розслідує спеціальна комісія», – зазначає Чернишова.

Потрібно врегулювати законодавство
Президент Всеукраїнської громадської організації «Фундація медичного права та біоетики України» Ірина Сенюта звернула увагу прем’єра на правові колізії. Одна стаття в «Основах законодавства України про охорону здоров’я» (стаття 10 «Обов’язки громадян у сфері охорони здоров’я» і стаття 43 «Згода на медичне втручання») дозволяє відмовитися від імунопрофілактики, а інша зобов’язує. Через цю двоїсту природу, каже вона, у батьків не вакцинованих дітей й досі виникають проблеми у школах і дитячих садочках, тим самим порушуючи право на освіту.

«Крім цієї двоїстої природи, яку потрібно підкоригувати, звичайно, на законодавчому рівні, враховуючи те, що в багатьох міжнародних стандартах все ж таки йде мова в основному про право на профілактичні щеплення. І є рішення Європейського суду з прав людини, свідки Ієгови міста Москви проти Російської Федерації, де було вказано про те, що вакцинопрофілактика може бути обов’язковою тільки, якщо це є загроза для третіх осіб. В іншому випадку це є право. Тому і законодавчу базу України напевно теж треба до цих міжнародних стандартів підлаштовувати », – Ірина Сенюта.

Наразі ж якщо батьки не вакцинованої дитини судяться із МОЗ чи Міністерством освіти, то частіше виграють чиновники, каже експерт. Крім того, є випадки, коли батьків притягують до кримінальної відповідальності за відмову робити щеплення.

МОЗ хвалиться прогресом

Прем’єр Микола Азаров у вівторок послухав пропозицій медиків і доручив МОЗ над ними попрацювати.

Тим часом, за даними МОЗ, рівень охоплення дітей вакцинацією за останній рік зріс у середньому на 20%. Так, цифри з імунізації проти туберкульозу становлять близько 95%, проти дифтерії та правця – 86%, кору, краснухи, паротиту – 79%, гепатиту В – 83%, поліомієліту до 1 року – 84%.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG