Доступність посилання

ТОП новини

На реформування української армії не вистачає 41 мільярд гривень


Київ – Після переходу на контрактну основу українська армія має скоротитися на третину. У Міністерстві оборони зазначають, що контрактників забезпечать безкоштовним житлом, гідною зарплатою й пільгами. Однак експерти переконані, що через реформу українська армія більше втратить, аніж здобуде.

У Міністерстві оборони підтвердили, що восени цього року відбудеться останній призов до армії. Від наступного року українська армія стане контрактною. А це означає, що солдати за власним бажанням вступатимуть до лав армії. Заступник міністра оборони України Олександр Олійник повідомив, що контрактникам нададуть житло й забезпечать гідною заробітною платнею.

«Під час призначення на посади пріоритет надаватиметься військовослужбовцям, які вільно володіють іноземними мовами, мають військову освіту, високий рівень професійної підготовки, рівень кваліфікації не нижче другого класу, досвід служби у складі національних континентів і багато національних органів військового профілю», – зазначив він.

Олійник також зауважив, що Міністерство оборони розробило концепцію ідеологічної роботи у Збройних силах України. «Найближчим часом, з урахуванням досвіду передових армій світу, на заміну існуючого у військах предмету «гуманітарна підготовка» буде введено навчальний предмет «військово-ідеологічна підготовка особового складу». Передбачається, що ідеологічна робота стане невід’ємною складовою бойової підготовки та повсякденної діяльності військ», – додав міністр.

Контрактник отримує до 2 тисяч гривень – Згурець

Експерти переконані, що від реформи українська армія програє. Сергій Згурець, керівник наукових програм Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, в коментарі Радіо Свобода сказав, що за три роки боєздатність української армії може стати нижчою, ніж сьогодні.

«Сьогодні не говорять про те, чим має приваблювати контрактна служба. На сьогодні військовослужбовець контрактної армії отримує зарплату в межах 1400–2000 гривень. Це менше, ніж платня прибиральниці чи продавця в столиці. Яким чином Міністерство оборони збирається набирати людей на три роки служби?» – каже експерт.

За словами Олійника, для проведення реформи не вистачає ще 41 мільярда гривень. Ці гроші Міноборони планує отримати впродовж наступних п’яти років від реалізації військових містечок і земельних ділянок.

Також у Міністерстві оборони зауважують, що нині опрацьовується законопроект, за яким військовослужбовцям, яких скоротять внаслідок реформування, нададуть грошову компенсацію й забезпечать житлом.
  • Зображення 16x9

    Богдан Красавцев

    Співпрацюю з Радіо Свобода із жовтня 2012 року. Навчаюся в Інституті журналістики Київського міжнародного університету. Отримую кваліфікацію магістра. Пишу на економічні та суспільні теми. Захоплююся грою на музичних інструментах, українською поезією та історією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG