Доступність посилання

ТОП новини

Хто зупинить руйнування дев’ятиповерхівки у Олександрії?


Розширення житлової площі по-олександрійськи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Розширення житлової площі по-олександрійськи

Кіровоград – Олександрія – «Наш будинок руйнується, і ніхто нічого не робить, щоб це зупинити». Із такою скаргою до Радіо Свобода звернулися мешканці дев’ятиповерхівки, що по вулиці Першотравневій, 51 у Олександрії Кіровоградської області. За їхніми словами, руйнування спричинила двоповерхова добудова, яку звела колишній головний архітектор міста Надія Мірошниченко. Вона ж усі звинувачення відкидає.

Мешканка Олександрії Тетяна Смоліна з острахом показує тріщини на стелях та стінах своєї чотирикімнатної квартири. Каже, що у власній квартирі постійно відчуває небезпеку. Все почалося весною 2008 року, через кілька місяців після того, як до торцевої стіни будинку її сусідка з другого поверху зробила двоповерхову добудову.

«Ми почули, як тріснула ця стіна. Були всі вдома, дивилися телевізор. Почули звук, наче пінопласт тріснув, і побачили цю тріщину. Весною у нас паніка була. Ми не могли спати. Трісне вночі. Прокинешся, лежиш і думаєш: падаємо чи не падаємо? Такі сильні звуки були, бо лопав бетон. Бетон повідходив від стін», – розповідає Тетяна Смоліна.

Дочці пані Тетяни із маленьким сином довелося переїхати. Від страшних звуків дитина постійно прокидалася серед ночі.

Руйнування триває

Зараз, через п’ять років після добудови, у квартирі не залишилося жодної стіни без пошкоджень, скаржиться Тетяна Смоліна.

«Ця стіна лопнула. Ота несуча теж лопнула. Ось ставили маяк – лопнув. Є акт, що ставили маяки і вони лопнули», – бідкається жінка.

Така ж ситуація і у всіх її сусідів із верхніх поверхів по стояку. Більше того, вже почали руйнуватися й інші квартири у під’їзді.

«Ми зробили ремонт торік. Через кілька місяців почали тріскатися шпалери, стелі. Говорити, що це така якість ремонту, не можемо. Бо ми на 7-му поверсі, а на 8-му поверсі у тому ж місці такі ж тріщини», – розповідає інша мешканка будинку Наталія Бабенко.

Тріщини з’явилися і на сходах і на стінах під’їзду. Всі руйнування мешканці пов’язують саме із двоповерховою прибудовою. А головним порушенням вони називають те, що її збудували з трьох стін.

«Фундаменту четвертої стіни немає. Самої стіни теж немає. Четверта стіна – це глуха стіна нашого будинку. Дах вона причепила анкерами до будинку. А будинок блочний. Наскільки мені відомо, то анкери у блоки не можна вбивати», – ділиться своїми знаннями будівельної справи Сергій Олійник з третього поверху.

Мешканці показують акт обстеження технічного стану будинку, який робили представники різних управлінь міськради і представники ЖЕКу.

«Висновок комісії: ситуація є потенційно небезпечною з перспективою подальшого розвитку деформації конструкційних елементів. Є порвані стики. Повідходили східці», – розповідає Тетяна Смоліна.

Тріщини чи комірчини: що руйнує будинок?

Найбільше обурює мешканців те, що їхня сусідка Надія Мірошніченко зробила цю прибудову практично без жодного на це дозволу. Таку ситуацію вони пояснюють тим, що коли починалося будівництво, Мірошніченко була головним архітектором міста.

«Дозвіл від жителів цього будинку – це основне. І друге, немає дозволу на введення саме цієї земельної ділянки, яка надається рішенням міськвиконкому на забудову», – зазначає юрист Надія Івань, яка представляє інтереси мешканців у суді.

Сама ж Надія Мірошниченко переконана, що її двоповерхова прибудова ніяким чином не шкодить житловому будинку. Навпаки, каже Мірошниченко, вона покращує кліматичний стан основної будівлі, береже від вологи та холоду. А прибудову зробила, бо потребує додаткової площі під майстерню, наголошує Надія Мірошниченко.

«Я маю право як член Спілки архітекторів, згідно з нашим законодавством, на площу під майстерню. Я цю площу могла б попросити у міської влади. Я ж попросила, щоб мені далі можливість самій організувати робоче місце», – зазначає колишній головний архітектор Олександрії Надія Мірошніченко.

Тріщини у квартирах сусідів Надія Мірошниченко пояснює тим, що на сходових майданчиках побудовані комірчини.

«Сходові майданчики не розраховані на такі навантаження. Там стільки барахла. Мало того, там стоять цегляні перегородки», – переконує Мірошниченко.

Надія Мірошниченко показала Радіо Свобода дозвіл на будівництво, а от документів на землю у неї немає. Саме відсутність дозволу на відвід землі під забудову і стала головним аргументом у суді. І хоча місцевий суд досить довго ухвалював рішення, зрештою, мешканці отримали рішення на свою користь.

Суди не допомогли

Справа із двоповерховою добудовою до дев’ятиповерхівки пройшла всі судові інстанції, кожна з яких винесла рішення на користь мешканців – прибудову зобов’язали знести. Але на етапі виконавчої служби все зупинилося.

«Ухвалили рішення, що немає такої компанії, яка б могла це виконати. Пишемо скарги, і нашу справу передають в область», – розповідає Тетяна Смоліна.

Обласна інстанція виконавчої служби діяльність для знесення активізувала. Проте зупинила це експертиза приватної організації. «Демонтаж прибудови ускладнить експлуатацію житлового будинку і призведе до деформації основи секції будинку», – мовиться у документі цієї експертизи.

Саме з ним Надія Мірошніченко звернулася до суду, і суддя зупинив рішення попередньої інстанції.

Представники влади відмовилися надати Радіо Свобода будь-які коментарі. Нинішній головний архітектор Олександрії Тетяна Ігнатьєва у телефонній розмові відповіла, що на лікарняному і говорити не має бажання. Будь-що коментувати не захотіли і в обласному управлінні архітектури, посилаючись, що триває судовий процес.

Єдина, хто погодився хоч щось сказати – начальник Державної архітектурно-будівельної інспекції Людмила Оснач. Телефоном вона підтвердила, що документів на будівництво Надія Мірошніченко не мала.

Судове засідання за позовом Надії Мірошниченко призначили на 29 квітня. Якщо це рішення буде не на користь мешканців багатоповерхівки, вони знову планують звертатися до наступних судових інстанцій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG