Доступність посилання

ТОП новини

Війна списків: Магнітський проти Гуантанамо


Москва – Міністерство закордонних справ Росії оприлюднило список з 18 громадян США, яким тепер закрито в’їзд на територію Російської Федерації. Російський список персон нон-грата став своєрідною відповіддю на оприлюднений напередодні в США «список Магнітського».

«Із жалем констатуємо, що американська сторона, йдучи слідом за положеннями абсурдного «закону імені Магнітского», оприлюднила імена громадян Росії, проти яких вводяться візові та фінансові санкції… Під тиском русофобських настроїв членів Конгресу США завдано сильного удару по двосторонніх відносинах і взаємній довірі», – заявив офіційний представник МЗС Росії Олександр Лукашевич.

У російському списку фігурують імена американців, нібито причетних до тортур людей у спецв’язниці в Гуантанамо, а також до порушень прав і свобод російських громадян за кордоном. У переліку опинилися, наприклад, екс-керівник апарату віце-президента США Дейвід Еддінґтон, два колишні очільники бази ВМС США у Гуантанамо, низка співробітників прокуратури Південного судового округу штату Нью-Йорк.

«На відміну від американського, сформованого довільно, у наш список включено, у першу чергу, тих, хто причетний до легалізації катувань і безстрокового утримання ув’язнених у спецв’язниці Гуантанамо, до арештів і викрадень російських громадян у третіх країнах, замахів на їхнє життя і здоров’я», – наголошується у суботньому коментарі Лукашевича.

«Війна списків – не наш вибір, але не відповідати на відвертий шантаж ми не маємо права», – зазначають у МЗС Росії.

У «списку Магнітського» не лише росіяни

Натомість, згідно з опублікованим на сайті Мінфіну США документом, у «чорний список» Вашингтона потрапили 18 осіб, причому серед них є як росіяни, так і громадяни України, Азербайджану та Узбекистану.

У список увійшли колишній слідчий Слідчого департаменту Павло Карпов, старший радник юстиції Олег Логунов, екс-глава «Бутирки» Дмитро Комнов (Камнов). Також у списку персон нон-грата – судді Тверського суду Москви Олексій Криворучко, Олена Сташин і Сергій Підопригора; голови столичних податкових інспекцій Ольга Степанова та Олена Хімін. Крім того, у списку осіб, до яких тепер США будуть застосовані санкції, значаться заступник керівника управління боротьби з податковими злочинами Артем Кузнєцов, заступник начальника управління нагляду за розслідуванням особливо важливих справ Генпрокуратури Андрій Печегін, начальник «Матроської тиші» Іван Прокопенко, слідчий Олег Сільченко, а також співробітники МВС Дмитро Толчинський, Олексій Дроганов, заступник начальника відділу Слідчого комітету при МВС Росії Наталія Виноградова, співробітник полку управління позавідомчої охорони Чеченського МВС Леча Богатирьов (Леча Богатіров). І, зрештою, бізнесмен Казбек Дукузов.

Секретний список

Експерти відзначили, що до списку не потрапили високопоставлені російські чиновники. Раніше серед кандидатів на включення до списку називали генпрокурора Юрія Чайку, главу департаменту з економічної безпеки ФСБ Віктора Вороніна, голову Слідчого комітету Олександра Бастрикіна, заступника генпрокурора Віктора Гриня.

Пізніше Держдепартамент США підтвердив наявність секретної частини «списку Магнітського», в який, за деякими даними, увійшов і керівник Чечні Рамзан Кадиров.

Вільям Браудер, глава Hermitage Capital (фонду, на який працював Сергій Магнітський), вважає, що поява у США списку імені його загиблого співробітника – це лише початок боротьби проти тих, хто порушує права людини.

Є ще багато імен, які треба додати до цього списку
Вільям Браудер про «список Магнітського»
«Це історичний момент в боротьбі проти порушень прав людини в Росії. Той факт, що американський уряд визнав, що судова система в Росії не працює і що треба робити дії ззовні Росії, – це добрий прецедент. Це хороший перший крок. Але є ще багато імен, які треба додати до цього списку – як тих, хто був причетний до неправомірного арешту, тортур і смерті Магнітського, так і тих, хто причетний до інших кричущих порушень прав людини в Росії», – заявив Браудер.

Хто поширить «список Магнітського»?

Дейвід Креймер, президент правозахисної організації Freedom House, в інтерв’ю Радіо Свобода висловив впевненість, що розширення «списку Магнітського» буде пов’язане не тільки з кількістю його фігурантів.

«Мені хотілося б, щоб список був довший, але я із задоволенням побачив, що він включає в себе осіб, причетних до справи Магнітського, що було основним завданням при прийнятті цього акту. Але список також включає ще два прізвища людей, причетних до вбивства чеченських громадян і до вбивства журналіста Пола Хлебнікова. І що ще важливо, так це те, що це процес у розвитку, я сподіваюся», – зазначив він.

Секретний список буде тримати російських офіційних осіб в напрузі: мовляв, а чи не потрапили вони в список?
Дейвід Креймер
«Є також секретний список, і це, як мені хотілося б вірити, буде тримати російських офіційних осіб в напрузі: мовляв, а чи не потрапили вони в список? Але, звичайно, адміністрація вибрала дуже вузький підхід, інтерпретуючи цей закон. Але для того, щоб адміністрація ввела не тільки візові, але й фінансові санкції проти людини, ця людина повинна відповідати певним критеріям. Ці критерії дуже суворі. Запровадити тільки візові санкції простіше. При фінансових санкціях досьє повинно бути набагато більш серйозним. В результаті підхід вийшов мінімалістським», – додав Креймер.

Санкції вже в силі

Старший син екс-глави ЮКОСа Михайла Ходорковського Павло сподівається, що в міру того, як «список Магнітського» буде розширюватися, там з’являться й імена людей, причетних до справи ЮКОСа.

Я плекаю надію, що особи, відповідальні за долю мого батька, можуть з’явитися в списку
Павло Ходорковський
«Це перша версія списку. Автор документа кілька разів говорив, що якщо кількість людей в першому списку якимось чином обмежена, то Конгрес має право продовжити роботу над списком, щоб розгорнути його. Таким чином, я досі плекаю надію, що особи, які відповідальні за долю мого батька і його переслідування, можуть з’явитися в списку», – сказав Павло Ходорковський.

Санкції щодо осіб, які потрапили в список, а саме – заборона на володіння нерухомістю в США і банківськими рахунками, а також заборона на в’їзд в країну – вже діють. Про це в п’ятницю повідомив Держдепартамент США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG