Доступність посилання

ТОП новини

Підприємці сплачують 4 тисячі гривень за одну перевірку – бізнесмен


Київ – В Україні налічується 71 державний орган, що перевіряє діяльність підприємств, кажуть у Федерації роботодавців. Якщо скоротити кількість контролюючих органів, ВВП України зросте на 2 відсотки, зауважують експерти. Тільки від тимчасового зупинення діяльності підприємств внаслідок перевірок держава за добу такого простою втрачає до 1 мільярда гривень, констатують фахівці.

Торік контролюючі органи оштрафували підприємців на 3 мільярди гривень, розповів на прес-конференції з питань діяльності підприємств в Україні Олексій Мірошниченко, заступник голови Федерації роботодавців. Однак до бюджету надійшло 30% від зазначеної суми, що може свідчити про корумпованість таких органів, зауважує Мірошниченко.

Позапланові перевірки становлять 41 відсоток від загальної кількості перевірок
Олексій Мірошниченко
«Позапланові перевірки становлять 41 відсоток від загальної кількості перевірок. Позапланова перевірка проводиться за бажанням чиновника. До адміністративної відповідальності (штрафи, конфіскація, виправні роботи – ред.) притягнуто майже 650 тисяч людей. Це керівники підприємств, головні бухгалтери, тобто, реальні роботодавці. Отож, це дуже велика цифра», – сказав Мірошниченко.

На одну перевірку держава витрачає більше коштів, ніж, у середньому, отримує від штрафних санкцій, зазначив Мірошниченко. Експерт додає, що на утримання контролюючих органів торік витрачено 24 мільярди гривень. Бюджетні кошти можна вберегти, якщо скоротити кількість контролюючих органів, зазначив заступник голови Федерації роботодавців України.

Реєстр контролюючих органів полегшить ведення бізнесу

Щоб полегшити ведення бізнесу, в Україні відкрито сайт національного реєстру контролюючих органів. Завдяки зібраній інформації, Федерація роботодавців ініціюватиме зміни до законодавства.

На сайті розміщено анкету, де роботодавець може залишати скаргу щодо неправомірних дій з боку контролюючих органів
Олексій Мірошниченко
«Будь-який підприємець може зайти на сайт і дізнатися про той чи інший орган, який його перевіряє: якими повноваженнями той наділений, що має надати підприємець і що йому слід робити в перебігу перевірки. Також на сайті розміщено анкету, де роботодавець може залишати скаргу щодо неправомірних дій з боку контролюючих органів. Яку конкретно інформацію можна отримати на сайті? Підстави для перевірки, предмет здійснення перевірки, документ, який підлягає перевірці, відповідальність контролюючого органу. Зазначу, що доступ до реєстру безкоштовний», – зауважив Мірошниченко.

Необхідно заборонити перевірки у сфері послуг – Антонюк

Підприємці бідкаються, що кількість перевірок контролюючими органами подекуди сягає 500 разів на рік. Олексій Антонюк, генеральний директор мережі салонів краси й голова Спілки перукарів України, вбачає проблему в радянському менталітеті посадовців, які здійснюють перевірки, бо для них «будь-яка підприємницька діяльність – це зло». Антонюк наголошує, що необхідні кваліфіковані кадри серед тих посадових осіб, що контролюють підприємства, – люди, які розуміються на бізнесі.

Перевірку ресторанів, перукарень, хімчисток, загалом усієї сфери послуг мають заборонити
Олексій Антонюк
«Моя пропозиція – фактично заборонити перевірки того бізнесу, який не впливає на життя людини. Треба перевіряти атомну електростанцію, фармацевтику, продукти дитячого харчування. Однак перевірку ресторанів, перукарень, хімчисток, загалом усієї сфери послуг мають заборонити. Водночас підприємець, який надає неякісні послуги, має нести відповідальність», – сказав Антонюк.

Українські підприємці виїжджають до Східної Європи і Балтики

Український бізнес уже пристосувався до хабарів, кажуть бізнесмени. Одна перевірка, за їхніми словами, обійдеться у 3-4 тисячі гривень. Антонюк же зауважує, що в малому бізнесі на хабарі необхідно закладати мінімум 30-40 тисяч гривень на рік.

На сьогодні малий бізнес згортається в Україні, а підприємці їдуть до східноєвропейських і балтійських держав, зауважують експерти. За кордоном займатися бізнесом простіше, а кількість перевірок зведено до нуля, констатують фахівці.

Через тимчасове зупинення діяльності підприємств держава втрачає на добу до 1 мільярда гривень. Середня тривалість простою підприємств упродовж року становить 45 робочих днів. Сумарна втрата виручки на рік – до 27 мільярдів гривень, зазначають експерти. Тоді як, скажімо, цьогорічний бюджет на освіту становить 25 мільярдів гривень.
  • Зображення 16x9

    Богдан Красавцев

    Співпрацюю з Радіо Свобода із жовтня 2012 року. Навчаюся в Інституті журналістики Київського міжнародного університету. Отримую кваліфікацію магістра. Пишу на економічні та суспільні теми. Захоплююся грою на музичних інструментах, українською поезією та історією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG