Доступність посилання

ТОП новини

Торги довкола Польського дому у Львові


Львів – Польська громада Івано-Франківська має Центр польської культури і європейського діалогу. Міська влада посприяла у передачі приміщення під «польський дім», а кошти на ремонт виділила польська сторона, яка і підтримуватиме діяльність Центру. До того ж у Коломиї мають намір також відкрити Польський дім. Тим часом у Львові місцеві депутати зволікають із передачею приміщення польській громаді для створення Центру польської культури. І це питання вже переросло у торги.

У Польщі сподівались, що у Львові та Івано-Франківську одночасно відкриють Центри польської культури. Однак у місті Лева ситуація з Польським домом має понад десятилітню історію. І навіть перші особи двох держав безсилі у вирішенні проблеми. Двічі Президент Віктор Янукович обіцяв польському колезі, що проблему буде вирішено. Тим паче, що Польща повернула у власність українській громаді у Перемишлі Український дім. Відтак у сусідній державі сподівались, що і у Львові зроблять схожий жест доброзичливості, але не сталось.

Депутати і мер не можуть порозумітись

Спершу в стінах мерії дискутували щодо приміщення. На сьогодні готовий проект ухвали про передачу будинку на вулиці Шевченка,3-а, що на території військової частини. Однак львівські депутати, де більшість становлять свободівці, щоразу відкладають розгляд питання про передачу приміщення польській громаді у Львові для створення Центру культури та європейського діалогу.

Посол Польщі в Україні Генрік Літвін навіть висловив припущення, що львівські райці не ухвалюють рішення через негативне ставлення до польської громади.

Маркіян Лопачак, голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міськраді каже, що 23 травня на сесії у порядку денному буде питання про Польський дім. Але так уже вкотре відбувається, а рішення не ухвалюють. Чому? Радіо Свобода поцікавилось у львівського депутата.

Ще три тижні тому ми поставили запитання міському голові, чому не передається земля разом із майном?
Маркіян Лопачак
«Насправді залежить не від свободівців, а від підготовки документів. Ще три тижні тому ми поставили запитання міському голові, чому не передається земля разом із майном? Бо є земельна ділянка, де розташована військова частина, це режимний об’єкт, це питання висмоктаної однієї споруди з військового містечка, тому ми поцікавились, чому питання майна і землі не розглядається одночасно», – каже депутат-свободівець.

Водночас мер Львова Андрій Садовий зауважив Радіо Свобода, що 23 травня включить питання передачі приміщення польській громаді у порядок денний, а перепони створені штучно міськими депутатами.

Виникали проблеми через те, що депутати не проголосували за це питання. Але, думаю, що до них повернеться здоровий розумі і всі як один 23 травня проголосують
Андрій Садовий
«Перший крок – це передача будівлі, яка на сьогоднішній день є власністю громади міста, в довготривалу оренду для Європейського Польського дому. Якщо цей акт буде здійснено, то потім закріпимо земельну ділянку. Ми чітко і поступово це робитимемо. Виникали проблеми через те, що депутати не проголосували за це питання. Але, думаю, що до них повернеться здоровий розумі і всі як один 23 травня проголосують», – впевнений мер Львова.

Польський дім має бути культурним

Оптимізм львівського мера поділяють далеко не всі депутати. У неофіційних розмовах райці від різних фракцій говорили про те, що буцімто з боку керівництва партії ВО «Свобода» діє негласна вказівка для райців цієї політичної сили, блокувати питання щодо вирішення польських проблем у Львові. Причин називають кілька, починаючи від позиції польської сторони щодо Волинської трагедії, невирішеними є кілька питань довкола українських поховань на території Польщі. А ще місцеві депутати мають претензії до Генконсульства Польщі у Львові, якому місто передало земельну ділянку, на якій польська сторона збудувала нове просторе приміщення, але не у ньому українські громадяни отримують візи, а через візовий центр, де послуги платні.

Голова товариства «Надсяння» Володимир Середа вважає, що польська громада у Львові не може бути заручником певних непорозумінь, а має право на Польський дім.

Література, музика, театр, виставки, дискусії – це все мало б бути у цьому центрі й жодної антиукраїнської пропаганди
Володимир Середа
«Це має бути приміщення, де має пропагуватися нормальна польська культура. Література, музика, театр, виставки, дискусії – це все мало б бути у цьому центрі й жодної антиукраїнської пропаганди, як і жодної антипольської не може бути в Українському домі у Перемишлі», – наголосив Володимир Середа.

Раніше представники польського товариства розповідали Радіо Свобода, що у Європейському польському домі планують створити велику бібліотеку, кінозалу, проводити концерти, дискусії, мовні курси і цей Центр зможуть відвідувати не лише поляки, але й українці. У Львові, за різними даними, мешкає від 7 до 15 тисяч поляків.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG