Доступність посилання

ТОП новини

«Бідний фестиваль»: місяць молодої театральної режисури у Києві


«Вій. Докудрама» у постановці Харківського театру «Котєлок»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Вій. Докудрама» у постановці Харківського театру «Котєлок»

Київ – У столиці розпочався Другий фестиваль молодої української режисури імені Леся Курбаса. Його ініціювали Центр Курбаса та Молодий театр у Києві. Свої вистави також покажуть театри Одеси, Львова, Харкова, Вінниці та Донецька. Усього глядачі зможуть переглянути 11 постановок. Учасники фестивалю кажуть, що хочуть, перш за все, зрозуміти, в якому напрямку рухається сучасний театр, поглянувши на роботи своїх колег.

Минулого року Фестиваль молодої режисури відбувся у Білій Церкві, де свого часу працював Лесь Курбас, з нагоди його 125-річчя. До речі, саме у цьому місті вперше в Україні відбулася постановка п’єси «Макбет». Виховувати молодих режисерів і допомагати їм – саме такою є мета Центру Леся Курбаса, каже Ганна Веселовська, один із організаторів цьогорічного фестивалю та директор Центру.

«Цей режисер робив свій молодий театр, якому теж ніхто не допомагав на початку. Я бачу естафету, яку ми мусимо прийняти від свого патрона і підтримати молоду режисуру в Україні», – каже вона.

Ганна Веселовська жартує, що якщо у режисера Єжи Ґротовського був «бідний театр» – без декорацій та костюмів, то у них – «бідний фестиваль» – без фінансової підтримки. Минулого року захід підтримали благодійники, однак цього року фестиваль організували своїми силами. Політики і бізнесмени глухі до театру, у свою чергу переконує театральний критик Олег Вергеліс.

Театр десь притулився до стіни і боїться вийти на перший план
Олег Вергеліс
«Ми живемо у дуже складний час, в якому місце для театру звужується, як Шагренева шкіра. Медійну площину займають різні види мистецтва, а театр десь притулився до стіни і боїться вийти на перший план», – вважає він.

Коли бачиш своє ім’я на афіші, розумієш, що ти справді є – режисер

Тим не менш, ентузіазм молодих режисерів від цього, здається, не меншає. У програмі є вистави як за п’єсами класичних творів, так і роботи з новою драми. Так, наприклад, на фестивалі вже презентували першу українську постановку п’єси Наталії Ворожбит «Вій. Докудрама». Для режисера Тамари Трунової цей фестиваль – це, перш за все, можливість ознайомитися із тим, що відбувається в сучасному театральному просторі.

Ти бачиш своє ім’я на афіші і розумієш, що ти насправді є, що ти – не вигадка свого театру або вчителя
Тамара Трунова
«Це такий екзистенційний момент для творчої людини, коли ти бачиш своє ім’я на афіші і розумієш, що ти насправді є, що ти – не вигадка свого театру або вчителя. Що ти потрібен, тебе чують, критикують. Цей фестиваль для мене також і можливість побачити роботи своїх колег. Хочеться розуміти вектор, в якому ти працюєш, те, наскільки ти адекватний сьогоднішньому дню, і що роблять люди, які вчилися з тобою на паралельному курсі», – розповідає вона.

Фестиваль молодої української режисури триватиме до 22 червня. Розклад вистав можна дізнатися у Центрі Леся Курбаса.
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG