Доступність посилання

ТОП новини

Телефонні дзвінки у США відслідковують


Адміністрація Барака Обама опинилася під шквалом критики після того, як стало відомо, що уряд таємно збирає дані про телефоні розмови мільйонів американців, які користуються послугами телефонного провайдера Верайзон. Перша інформація з’явилася у британській газеті Ґардіан. В її статті говориться, що цей крок був схвалений секретним Судом з закордонної розвідки як частина боротьби з тероризмом.

Питання щодо передачі даних телефонних розмов компанією Верайзон уряду пролунало під час сенатських слухань за участю Генерального прокурора Еріка Голдера. Республіканець Марк Кірк висловив занепокоєння.

«Ті, хто відповідає за цю програму, знає, що вони наламали дров. Я б вас попросив вилучити ці записи і не дозволити знищити докази, які можуть довести, що вони ненавмисно моніторили інші гілки уряду», – заявив сенатор.


Генпрокурор США Гольдер відповів, що готовий говорити за «більш адекватних обставин».

Це, ймовірно, означає закриті слухання. Повідомляється, що компанія Верайзон не надавала уряду інформацію про зміст телефонних розмов, а лише про телефонні номери та тривалість з’єднання. Захисники прав людини, такі як Елізабет Ґойтін з Центру Бреннана за справедливість тим не менш обурені масштабом телефонного спостереження.

«Американський народ про це не знав, бо вони і не могли знати. Тоді вони не мали можливості, а сьогодні і права подати апеляцію. Секретні судові процеси та секретні суди – це не найкращий метод захистити наші права», – говорить експерт.

Але під час слухань пролунали голоси і в підтримку цієї урядової програми.

«Я користувач Верайзона і мене не обходить, що Агентство з національної безпеки має мій номер, тому що їхнє завдання – встановити, хто спілкується з терористичними групами, про які нам відомо», – заявив сенатор Ліндзі Ґрем.

Але критики, такі як Елізабет Ґойтін, говорять, що, можливо, настав час переглянути тактику боротьби з тероризмом.

«Я не переконана, що в США достатньо продумали необхідність залишати в силі усі надзвичайні заходи, запроваджені після терактів 11 вересня. Я не думаю, що ми достатньо ґрунтовно вивчили, наскільки вони є ефективними», – каже експерт.

Щонайменше, Президент Обама мусить пояснити причини запровадження цієї програми. На цьому наполягає спікер Палати представників республіканець Джон Бейнер.

«Я вірю, що Президент пояснить американському народу, чому Адміністрація вважає це необхідним інструментом у захисті нашої нації від загроз тероризму», – заявив спікер Конгресу.

Скандал з компанією Верйазон розгорівся після того, як стало відомо, що уряд секретно отримав записи телефонних розмов медіа-організації Асошіейдет Прес у рамках розслідування загроз національній безпеці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG