Доступність посилання

ТОП новини

Корупція в українських вишах жене здібну молодь за кордон?


День України, організований студентами-українцями у Варшавському Університеті Лазарського, 17 квітня 2013 року
День України, організований студентами-українцями у Варшавському Університеті Лазарського, 17 квітня 2013 року
Варшава – Впродовж трьох років стрімко зростає кількість молодих українців, які навчаються у Польщі. Польські експерти вважають, що ця тенденція зберігатиметься. А як бажання навчатися у сусідній країні пояснюють самі студенти? Радіо Свобода поспілкувалося з молодими людьми, які приїхали до Польщі з різних регіонів України. Перелічуючи причину свого «польського вибору» студенти говорять про диплом європейського зразка, невисокі польські ціни та про корупцію в українських вишах.

Житомирянка Алла Главацька здобувала технічну освіту в Україні, а тепер навчається у Варшавському політехнічному університеті. За її спостереженнями, за якістю освіти українські технічні виші не небагато відстають від польських. Проте, у Варшаві як студенці їй жити дешевше.

«Я жила в Києві. У Варшаві за кімнату я плачу стільки, скільки ж у Києві, тільки я вже в кімнаті живу не одна, а нас дві людини. Гуртожитки в Україні дешевші набагато. Якщо батьки в Україні готові віддавати на ваше помешкання тисячу гривень, тобто 100 євро, то можна жити. На студентський проїзний велика знижка – 50 відсотків, причому тут один проїзний на всі види транспорту – метро, трамвай, автобус. Якщо харчування, то теж нема проблем, на мою думку, це дешевше ніж в Україні. Якщо взяти одяг, то він також набагато дешевший, ніж в Україні», – каже Алла Главацька.
(фото: Natalia Stodulska)
(фото: Natalia Stodulska)

Польща пропонує різні стипендіальні програми – експерт

Мацей Лапінський із Фонду «Енергія для Європи» спеціалізується з української проблематики. Зокрема, його організація заглибилася у проблему навчання українців у Польщі та поляків в Україні. За словами Лапінського, у цьому питанні є величезна диспропорція між двома державами не на користь України.

Лапінський зазначає, що польські ціни на навчання відносно невеликі, та й коштів на прожиття в Польщі потрібно набагато менше, ніж у країнах Західної Європи. Тому, говорить експерт, для українських студентів польські виші – це добрий компроміс між якістю навчання та витратами на проживання, харчування і таке інше. «Сьогодні Польща пропонує різні стипендіальні програми, щоб іноземні студенти, зокрема українці, могли приїхати навчатися. Не дивно, що студенти з України хочуть цим користуватися», – розмірковує Лапінський.

Українці – це найчисленніша національна група студентів-іноземців у польських вишах. Якісний стрибок, каже Лапінський відбувся у 2010 році. Тоді у польські виші поступила тисяча громадян України. В 2011-му в Польщі навчалося 7 тисяч українців. У той же час, наголошує експерт, в Україні вищу освіту здобувало лише 300 поляків. Натомість минулого року у Польщі навчалося вже 9 тисяч громадян України.

Українська молодь навчається у приватних університетах або ж на платних відділеннях державних польських вишів, проте чимало українців студіюють за кошт уряду, чи отримують стипендії університетів.

У Польщі прозора система навчання – студент

Переважна більшість української молоді навчається у Польщі польською мовою. Один із них – В’ячеслав Мельник із Вінниці. Він уже здобув у Варшаві диплом бакалавра за спеціальністю «міжнародні відносини», а тепер навчається на магістерській програмі «публічна адміністрація». В’ячеслав наголошує на тому, що молода людина за бажання може знайти підзаробіток, щоб фінансово забезпечувати своє перебування у Польщі. Здебільшого, розповідає студент, українці у вільний від навчання час працюють офіціантами. За його словами, зарплати в ресторанах чи барах невисокі, але чайових вистачає не тільки на харчування й помешкання, а й на студентські розваги.

Вінничанин говорить, що в Польщі його приваблює на лише навчання, але і система стосунків в університеті. «Час від часу, – розповідає студент, – я приїжджаю додому і спілкуюся з моїми ровесниками, які навчаються в Україні. І от, коли я приїжджав додому, то в розмовах із друзями виникали такі теми, як: «А скільки у вас коштує екзамен?» або «Як у вас навчають викладачі?». Насправді, у Польщі дуже прозора система навчання, тобто студенти приходять за знаннями. Я помітив, що тут, у Польщі, викладач більше є на боці студента, ніж вишу, тобто намагається допомогти не тільки в тій науці, яку вивчає, але також в університеті та в інших питаннях».

Українська система вищої освіти пройнята корупцією – експерт

Фармацевт Христина Цегельська – одна з тих колишніх українських студентів, які розпочавши освіту в Україні, перевелися на навчання до Польщі. Сьогодні вона сама навчає студентів – польських. Серед переваг навчання в українському медичному виші Христина називає велику кількість експериментальних занять. Чому ж тоді вона надала перевагу польській освіті над українською?

Мені не подобалася ця велика корупція у медичних вузах, ці збирання на презенти, купування оцінок, екзаменів
Христина Цегельська
«Було багато різних причин, – розповідає вона, – але передовсім мені не подобалася ця велика корупція у медичних вузах, ці збирання на презенти, купування оцінок, екзаменів. Я вважала, що якщо студент поступає, то він повинен вчитися, це його найважливіший обов’язок. Навіщо поступати, якщо ти всі оцінки можеш купити? Я в цьому не бачу сенсу. Крім цього закінчення вузу в Польщі дає більші шанси пошуку праці в Європі, де напевно виберуть студента з польським дипломом, ніж студента з українським дипломом».

Як говорить Мацей Лапінський, число українців, які здобуватимуть польську освіту й надалі зростатиме не лише через те, що українці отримуватимуть державні стипендії Польщі, але і тому, що вони «ногами» голосуватимуть проти корупції, яка закоренилася в українській системі освіти.

Спочатку треба заплатити, щоб поступити в університет, а потім, щоб тебе допустили до складання іспиту, або заплатити за оцінку
Мацей Лапінський
«Спеціалісти однодумні в тому, що українська система вищої освіти переживає період серйозних проблем. Це, зокрема, проблема корупції. Спочатку треба заплатити за те, щоб поступити в університет, а потім за те, щоб тебе допустили до складання іспиту, або заплатити за оцінку», – зауважує Лапінський.

Закінчив польський виш? Можеш працевлаштуватися у Польщі

Польські виші активно рекламують себе в Україні. Частина з них дублює в інтернеті інформацію про навчання іноземців не лише англійською, але й українською мовою. А щоб привабити більше українських студентів, залучають до прийомних комісій самих українців, своїх колишніх випускників.

Серед них і Юлія Опруненко, яка відповідає за вступників у варшавському приватному Університеті Лазарського. За її словами, українські випускники польських вишів мають великі перспективи: вони можуть або продовжувати навчання в інших європейських чи американських вишах, або залишитися працювати в Польщі, бо не потребують там дозволу на роботу.

«Згідно польського законодавства, всі випускники денної форми навчання польськомовних навчальних програм мають право працювати в Польщі без дозволу на роботу. Відповідно всі ті, хто володіють польською мовою на високому рівні, можуть складати документи до будь-яких обраних ними компаній, і вони будуть працевлаштовані», – пояснює Юлія Опруненко.

Чимало українських студентів саме так і роблять. Житомирянка Алла Главацька також планує шукати роботу в Польщі. «Я вам скажу з досвіду, – каже вона, – що я від жодної людини не чула, щоб хтось казав: «Я після навчання їду додому». Кожний говорить так: «Додому я завжди встигну поїхати, але знову приїхати сюди й починати все з початку буде важко». Тому більшість планує залишитись і шукає собі роботу таку студенську, хоч якусь, щоб десь за щось зачепитися».

Боятися не варто?

А як пересічні поляки ставляться до прибульців з України, чи допомагають звикнути до нових обставин? Киянка Олена Шибаєва вже другий рік навчається у Сілезькому університеті, що в місті Катовиці. Вона каже, що на початках, коли вона ще погано знала польську мову, їй багато допомагали однокурсники, а то й зовсім випадкові люди. «Мій особистий досвід дуже позитивний, поляки привітно до мене ставляться. Якщо мені було складно кудись потрапити, або я погано розуміла, як мені потрапити в те, чи інше місце, то мені охоче пояснювали. Жодного разу не виникло якихось конфліктних ситуацій. Увесь цей час я проживала в гуртожитках і на квартирах, і якихось проблем із пошуком квартири у мене не було», – розповіла Шибаєва.

Олена говорить, що здобуває у Катовицях дві освіти. Вона одночасно навчається на платному відділенні, де вивчає соціологію та соціальні комунікації, а також на безкоштовному, де студіює кіномистецтво. Можливість навчатися безкоштовно вона отримала завдяки стипендійній програмі Сілезького університету. Шибаєва радить, перш ніж зважитися на навчання у Польщі, уважно переглянути рейтинги польських вишів, ознайомитися в інтернеті з відгуками про них. «Не варто боятися, – ділиться досвідом студентка, – якщо вирішили їхати, то треба їхати. Це інший світ та інші можливості. А передусім це саморозвиток».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG