Доступність посилання

ТОП новини

Наступного року зростуть тарифи, акцизи та мита – експерт


Київ – Проект державного бюджету на 2014 рік, затверджений Кабінетом міністрів, дозволить лише звітувати про покращення в економіці, яка насправді може зазнати ще більших втрат, ніж цього року, зазначають експерти. У владі ж переконують, що уряд врахував цьогорічний негативний досвід і виправив свої помилки. Водночас ЗМІ повідомляють, що уряд затвердив неіснуючий документ, який напрацюють пізніше, на основі озвучених макроекономічних показників.

Проект державного бюджету на наступний рік, прийнятий за основу Кабінетом міністрів, передбачає дефіцит 2,7 відсотка, зростання валового внутрішнього продукту на 3 відсотки та інфляцію 8 відсотків, повідомила перший заступник голови адміністрації президента Ірина Акімова.

Такі макроекономічні показники можна було б вважати задовільними, якби можна було розраховувати, що урядові насправді вдасться їх досягти, зауважує у розмові з Радіо Свобода депутат від УДАРу Оксана Продан.

Те, як нам урядовці системно показують відсутність інфляції в Україні – це не нормально, насправді
Оксана Продан
«Будь-яка жива економіка, жива, а не така, як сьогодні в Україні, дає якийсь невеликий відсоток інфляції. Те, як нам урядовці системно показують відсутність інфляції в Україні – це не нормально, насправді. Тому, якщо невелика інфляція буде, то це свідчення того, що живе економіка. Але стосовно відсотків – 8 відсотків вони назвали, виходячи з дефіциту, виходячи з росту ВВП. Ні, росту не буде, і дефіцит уряд Азарова ще жодного разу не вгадував», – заявляє Продан.

За даними Держстату, в першому кварталі нинішнього року ВВП України знизився на 1,2 відсотка, а у другому кварталі на 1,3 відсотка. Водночас державний бюджет на нинішній рік передбачає зростання цього показника на 3,4 відсотка.

У проекті держбюджету закладені реальні показники – Кінах

Уряд напрацьовував проект бюджету 2014 року саме з урахуванням цьогорічного зниження обсягів валового внутрішнього продукту, відзначає у коментарі Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах.

Бюджет і економіка України загалом завершать поточний рік максимум плюс 0,5 відсотка, а є й прогнози – з мінус 1 відсотком показника ВВП
Анатолій Кінах
«З точки зору макроекономічних показників, які закладені у проект бюджету-2014, він реалістичний, включаючи прогноз зростання валового внутрішнього продукту на 3 відсотки. Тим більш, маючи на увазі низьку базу зрівняння поточного року. Бо, за самими оптимістичними прогнозами, бюджет і економіка України загалом завершать поточний рік максимум плюс 0,5 відсотка, а є й прогнози – з мінус 1 відсотком показника ВВП», – каже Кінах.

Анатолій Кінах також вважає, що для прискорення інфляції до 8 відсотків уряду достатньо «розморозити тарифи» на електроенергію для населення та привести інші житлово-комунальні тарифи у відповідність із собівартістю енергоносіїв.

Піднімуть інфляцію, а уряд говоритиме про збільшення доходів – Лановий

Утім, «розкручування» інфляції забезпечує лише штучне збільшення ВВП України, зазначає у розмові з Радіо Свобода президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

Те, що інфляцію піднімуть до 8 відсотків, чи більше, означає, що ВВП штучно, не матеріально, не фізично, а лише під тиском цінових факторів збільшить свою величину
Володимир Лановий
«Те, що інфляцію піднімуть до 8 відсотків чи більше, означає, що ВВП штучно, не матеріально, не фізично, а лише під тиском цінових факторів збільшить свою величину. Збільшаться мита від цін, платежі різні при різних операціях, при сплаті різних податків, акцизи зростуть в номінальному обсязі. Уряд буде говорити, що покращилися доходи бюджету, що покращилася фінансова ситуація, що йому вдалося збалансувати», – наголошує Лановий.

Згідно з Бюджетним кодексом, проект держбюджету повинні внести на розгляд парламенту до 15 вересня. Тим часом «Економічна правда» повідомляє, що у середу на засіданні уряду проект держбюджету фактично не розглядався, тому що жоден із міністрів не зміг ознайомитися з документом. Видання стверджує, що на засіданні озвучили набір макроекономічних показників, на основі яких у найкоротші терміни напишуть сам документ.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG