Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині відсвяткували переселення греків із Криму в Приазов'я


Дві тисячі людей відзначали річницю переселення греків до Приазов'я
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
Старобешеве – У селищі Старобешеве на Донеччині провели традиційний для Приазов'я фестиваль «Мега-Йорти» (у перекладі «Велике свято»), присвячений переселенню до регіону греків. Ця подія сталася у другій половині 18 сторіччя, коли елліни прибули сюди з Криму. Зараз у Донецькій області мешкає переважна більшість всіх греків України – 77 тисяч осіб. Гості на фестивалі були не дише з Донеччини, а й з Криму, а також із Росії.

Більше двох тисяч людей зібралися на стадіоні у селищі Старобешеве, щоб відзначити переселення греків із Криму до Приазов'я. Гості з кожного населеного пункту формували колону та йшли по колу до сцени. Дійство виглядало схожим на карнавал, адже люди були одягнені у національні грецькі костюми, у вбрання героїв грецьких міфів, легенд та епосу.

На стадіоні також влаштували ярмарок-продаж – народні майстри продавали власні вироби: одяг ручної роботи, картини, статуетки та інші сувеніри. Багато хто приготував національні блюда грецької кухні. На запитання Радіо Свобода, як саме греки зберігають свою національну ідентичність, відповіла мешканка міста Волноваха, що на Донеччині, Людмила Жушман.

Є вчителька, яка вчить дітей новогрецькій мові. У нас є класи, які займаються при школі. Це факультатив. Зараз це дуже популярно, подобається молоді
Людмила Жушман
«У нас є вчителька, яка вчить дітей новогрецькій мові. У нас є класи, які займаються при школі. Це факультатив. Зараз це дуже популярно, подобається молоді. Ми вивчаємо обряди, ходимо по селах, де старенькі бабусі, у них ми записуємо ці обряди, а потім відтворюємо їх на сцені. Показуємо глядачам, і це дуже добре. Також це відноситься до й до пошиву костюмів, і до постановок усіляких, і до пісень обрядових, колискових пісень», – розповіла жінка.

У святковому концерті взяв участь посол Грецької республіки в Україні Василіс Пападопулос. Він привітав учасників свята та сказав, що це один із найяскравіших фестивалів, який йому доводилося бачити.

Особливо сподобалося на фестивалі гостям з інших міст. Едуард Саввулідіс із Херсона розповів, що в їхньому місті в школі також вивчають новогрецьку:

«Недільна школа є. У школі вивчають. У нас невелика школа. У нас в кожному класі, починаючи з першого класу, по 5 людей є, по кілька людей. Це батьки, які хочуть, щоб діти вивчали. А так добровільно-примусового немає в нас. Бажання є – приходять», – зазначив Едуард Саввулідіс.

На Донеччині мешкає близько 77 тисяч греків

Світлана Кузнецова, представниця Донецької облдержадміністрації, розповіла журналістам, що на Донеччині у греків є власна газета.

На території Донецької області мешкає 77 тисяч греків. Це 89 відсотків усіх греків України
Світлана Кузнецова
«За переписом 2001 року, на території Донецької області мешкає 77 тисяч греків. Це 89 відсотків усіх греків України – і саме у нашому Приазов'ї. Грецькі класи є в Маріуполі, Донецьку. 45 шкіл у нас зареєстровано. В селах й у районах вони є у нас: Першотравневе, Старобешеве, Володарка. Міста Горлівка, Харцизськ, Докучаєвськ, Макіївка, охоплення там, де компактне проживання. Хоч і не можна так казати, бо в законодавстві України відсутня така квота», – зауважила представниця Донецької облдержадміністрації.

Чиновниця додала, що уроки новогрецької мови є факультативними, але популярними, вчителів готують у Криму, Маріуполі. Вони їздять на стажування безпосередньо в Грецію.

З початку 90-х років минулого століття багато греків Донецької області повернулися на історичну батьківщину. Однак, за твердженням Світлани Кузнецової, під час кризи, яка почалася в Європі 2008 року, чимало греків залишили Елладу і знову мешкають на Донеччині.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG