Доступність посилання

ТОП новини

Українські моряки полюватимуть на піратів, бо дозволили депутати


Київ – У четвер Верховна Рада ратифікувала угоду між Україною та НАТО про участь українців у міжнародній антипіратській операції «Океанський щит». Схвалення депутатами договору дасть можливість вже наступного тижня фрегату «Гетьман Сагайдачний» Військово-морських сил України попрямувати з Севастополя в Атлантичний океан.

Ініціатором міжнародної військово-морської операції з протидії піратству виступило НАТО: «Океанський щит» започаткували у серпні 2009 року, триватиме операція до 2014-го. Генеральний секретар Альянсу Андерс Фог Расмуссен головним завдання операції назвав протидію піратству в районі Африканського рогу, Аденської затоки та узбережжя Сомалі.

Згідно з даними НАТО за 2012 рік, операція забезпечила безперебійну доставку гуманітарних вантажів до Сомалі, підвищила рівень безпеки ключових коридорів судноплавства. Це при тому, що майже 90 відсотків світової торгівлі забезпечують саме морські перевезення. Серед потерпілих від активності піратів є й громадяни України: за даними МЗС, понад двісті українців в останні 5 років потрапляли у полон до сомалійських піратів.

Україна – перший партнер НАТО в анти-піратській операції – Расмусен

У червні 2011 року адміністрація президента і Міністерство оборони України узгодили юридичні аспекти, потрібні для залучення українців до операції «Океанський щит». У лютому цього року міністр оборони України Павло Лебедєв та Генеральний секретар НАТО Андерс фог Расмуссен уклали відповідну угоду, яку нині має ратифікувати український парламент.

«Україна – перша країна зі статусом партнера НАТО, яка братиме участь у цій анти-піратській операції», – наголошує Расмусен.


Відео з Youtube «NIDCUA»

З вересня 2013-го до січня 2014 року українці будуть виконувати завдання в рамках операції «Океанський щит» та військово-морських тактичних завдань операції Євросоюзу під назвою «Аталанта», інформує прес-служба МЗС.

Перспективи ратифікації угоди щодо участі в анти-піратській операції

Опозиційний депутат, колишній міністр оборони Анатолій Гриценко раніше висловив сподівання, що у Верховній Раді вистачить голосів для ратифікації угоди про участь українських моряків в операції «Океанський щит».

Оскільки Україна також страждає від дій піратів поблизу берегів Африки, ми теж маємо брати участь у цій операції
Анатолій Гриценко
«Оскільки Україна також страждає від дій піратів поблизу берегів Африки, ми теж маємо брати участь у цій операції. Сподіваюся, що цей закон буде проголосований», – каже Гриценко.

Комуніст, колишній народний депутат Євген Царьков зумів спрогнозувати, що владі вистачить голосів для ратифікації угоди.

Як би не хотілось особисто мені, фракції Компартії, але зрозуміло, що партії влади вистачить голосів
Євген Царьков
«Як би не хотілось особисто мені, фракції Компартії, але зрозуміло, що партії влади вистачить голосів, і ця угода, на жаль, буде ратифікована», – припускає Царьков.

Участь українців в операції покращить взаємодію з Альянсом – Палій

За участь українців в антипіратській операції виступають і незалежні експерти, серед яких політолог і публіцист Олександр Палій.

«По-перше участь українського військового корабля в операціях НАТО означає покращення механізмів у взаємодії з Альянсом. По-друге, це важливе навчання для наших військових, по-третє, це своєрідна демонстрація співробітництва України з НАТО», – зазначає Палій.

Але найголовніше – участь в «Океанському щиті» дозволить Україні набути важливого досвіду кооперації з іншими державами у боротьбі з піратством і тероризмом, наголошує Палій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG