Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина після виборів: хто стане партнером партії Меркель?


Брюссель – Канцлер Німеччини Анґела Меркель залишається на чолі уряду ще на чотири роки. Так вирішили німецькі виборці, віддавши на виборах у неділю за Християнсько-демократичну партію 41,5 відсотка голосів. Перемога політичної сили Меркель не стала несподіванкою ні для кого. Тим часом, дотеперішні партнери по коаліції – вільні демократи – цього разу не пройшли до парламенту взагалі. Тобто, перед німецькими політиками постало нелегке питання: створити парламентську коаліцію.

«Республіка Меркель» – пише на своєму сайті німецьке видання Spiegel, додаючи, «Німеччина – це остаточно Анґела-Меркель-Land (земля)». Втім, сама переможниця недільних виборів разом із її партією – консервативним Християнсько-демократичним союзом – вже в понеділок розпочали консультації для створення парламентської коаліції. Характерно, що для того, щоб самим стати більшістю в Бундестазі, соратникам Меркель не вистачило якихось п’яти місць. Хто ж буде обраний її політичним партнером?

Найвірогідніші союзники християнських демократів – опозиційна партія соціал-демократів, які хоч і дещо втратили на нинішніх виборах, проте, теж користуються серед німців великою популярністю. Анґела Меркель заявила, що відкрита для дискусій із представником СДПН Пером Штайнбрюком для створення «широкої коаліції». Водночас, канцлер Німеччини не виключає й інших можливостей, скажімо, коаліції із партією «Зелених», даючи соціал-демократам зрозуміти, що у неї є й інша можливість.

«Безумовно, ми відкриті до переговорів, і я вже мала попередні контакти із головою Соціал-демократів Зіґмаром Ґабріелем, який сказав, і це природно, – що слід зачекати зборів їхніх лідерів у п’ятницю. Це нормально, що наразі пріоритетом є збори комітетів різних партій», – пояснила Анґела Меркель.

Розбіжності політичних поглядів ускладнять коаліційний діалог

У будь-якому разі Меркель хоче, щоб опозиція, тобто, соціал-демократи залишалися на своєму місці, не починаючи вже тепер дискусійних тем. Скажімо, підняття податків для заможних чи більшої відкритості щодо європейських партнерів.

Хоча, окрім цього, умов та питань навколо яких у християн-демократів та соціал-демократів Німеччини існують розбіжності, є чимало, каже один із лідерів опозиціонерів Філіп Штайнберґ.

«Наприклад, загальна мінімальна зарплата чи політика справедливого оподаткування. Або ж, наприклад, реформування пенсійної системи для робітників. Все це – умови, яких ми ще не висували, але які є можливими», – пояснює німецький політик.

Аналітики, тим часом, зазначають, що голова соціал-демократів Зіґмар Ґабріель вже сьогодні міркує над тим, яку йому дадуть посаду в разі вступу до уряду Анґели Меркель. А мова йде про такі престижні функції, як: міністр закордонних справ, адже вільні демократи – партія нинішнього міністра Вестервелле – до парламенту не потрапила; міністр фінансів, чи на крайній випадок, не менш впливову посаду міністра праці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG