Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ чекає від України максимального наближення до ЄС


Парламентська асамблея Ради Європи закликала Україну докласти максимум зусиль, щоб наблизитися до Європейського союзу. Українські експерти зазначають, що головною перешкодою на шляху зближення залишається ситуація із ув’язненням Юлії Тимошенко. Натомість представники влади вважають, що Рада Європи подібним чином каже про необхідність консолідації суспільства, а не про екс-прем’єра.

«Ще раз підтверджуючи нашу підтримку підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом у листопаді 2013 року, ми заохочуємо владу України, усі політичні сили та усе громадянське суспільство докласти максимум зусиль для зближення України і ЄС», – йдеться у декларації Парламентської асамблеї Ради Європи.

ПАРЄ також привітало зусилля української влади у справі здійснення реформ і створення передумов для підписання угоди про асоціацію з ЄС, зокрема, відзначаючи прогрес у реформуванні прокуратури та виконання судових рішень. Також у Страсбурзі розцінюють як позитивний знак включення до порядку денного Верховної Ради проекту закону «Про внесення змін до Конституції України про посилення гарантій незалежності суддів».

Ув’язнення Тимошенко – головна перешкода

«Закони мають бути не лише за назвою, а й за змістом проєвропейськими. Саме тому ми так активно розглядаємо зміни до законів із цього пакету євроінтеграційного. Сподіваємося, що в жовтні буде схвалено в цілому законопроект про суспільне мовлення», – зазначає перший заступник голови парламентського комітету з питань євроінтеграції, депутат-ударівець Ірина Геращенко.

На думку політолога Олексія Гараня, ув’язнення екс-прем’єра Юлії Тимошенко досі лишається головною перешкодою. І саме задля вирішення цього питання закликають докласти максимум зусиль.

Вони мало знають про Україну, але знають, що основний опонент Януковича, яка набрала майже стільки ж голосів, перебуває у в’язниці
Олексій Гарань
«Питання Тимошенко має важливо-символічне значення для ЄС, бо там Тимошенко перетворилася на символ. Вони мало знають про Україну, але знають, що основний опонент Януковича, яка набрала майже стільки ж голосів, перебуває у в’язниці», – зазначає Олексій Гарань.

Науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко зауважує, що поступ у питанні Юлії Тимошенко важливіший за розв’язання інших проблем, на яких наголошують у ЄС. За його словами, «якщо вирішити це одне питання, то навіть менш значущі питання інші будуть не так важливі».

Регіонали кажуть, що і так зробили більше, ніж змогли

Загалом, українські експерти зазначають, що поки немає гарантії підписання угоди про асоціацію України з Євросоюзом на Вільнюському саміті в листопаді цього року. Натомість депутат-регіонал Вадим Колесніченко каже, що влада зробила на шляху євроінтеграції навіть більше, ніж могла.

Він висловив переконання, що в декларації ПАРЄ навіть натяку на вирішення питання Юлії Тимошенко не міститься.

Мені здається, європейці себе ніколи не обмежували в питаннях, щоби влада звільнила Тимошенко
Вадим Колесніченко
«По-перше, політичні сили і громадянське суспільство не мають жодного відношення до правосуддя. По-друге, мені здається, європейці себе ніколи не обмежували в питаннях, щоби влада звільнила Тимошенко», – наголошує Вадим Колесніченко.

У свою чергу, Ірина Геращенко вважає, що питання вибіркового правосуддя є головним каменем спотикання на шляху до асоціації з ЄС. Раніше речники Євросоюзу зазначали, що очікуватимуть на позитивний звіт місії Кокса-Квасневського у справі екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко до 15 жовтня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG