Доступність посилання

ТОП новини

Алієв і опозиція: вибори президента в Азербайджані


9 жовтня в Азербайджані проходять президентські вибори. Фаворит перегонів – чинний глава держави Ільхам Алієв, який йде на свій третій президентський термін. Хоча спостерігачі кажуть, що це можуть бути перші азербайджанські вибори, де опозиція здатна здивувати наростанням свого впливу в політичному житті.

Кореспонденти Радіо Свобода інформують із гомінливих вулиць столиці Азербайджану, Баку, що пересічні громадяни країни не сумніваються у перемозі 9 жовтня на президентських виборах нинішнього глави держави, Ільхама Алієва.
«Так, без сумніву, що саме Ільхама виберуть на цю посаду. Він буде президентом. Немає жодного іншого виходу», – каже один із бакинців.

Опитування, досвід попередніх виборів, інтуїція – все це вказує на те, що авторитарний лідер Азербайджану, Ільхам Алієв знову здобуде перемогу в масштабах всієї країни. Хоча аналітики, експерти, західні спостерігачі вважають цю імовірну перемогу 51-річного династичного спадкоємця суперечливою. Адже його право на третій термін було схвалено конституційно суперечливо, та ще й в умовах корупції, казкового збагачення правлячого клану на нафтових надприбутках. Усе це супроводжувалося придушенням владою Алієва інакодумства, соціальних ЗМІ в Азербайджані.

Хоча об’єднаний фронт опозиції Азербайджану збирається дати бій владі Алієва

Ключовою несподіванкою для влади Баку стало те, що після багатьох років боротьби і суперечок, 2013-й рік позначений об’єднанням опозиції Азербайджану в коаліцію – Національну раду демократичних сил, включно з «Мусаватом», Народним фронтом Азербайджану. Правда, опозиція промахнулася з лідером, коли спочатку обрала кандидатом на вибори кінорежисера, лауреата Оскара, Рустама Ібрагімбекова, але його не затвердив Центрвиборчком Баку через російське громадянство. Тому Рада зупинилася на історикові, депутатові меджлісу зі стажем, Джамілеві Гасанлі.

61-річний Гасанлі добре знайомий з брудною природою політики Баку і не боїться висловлювати свою думку під час передвиборчих дебатів.

«Правляча партія «Єні Азербайджан» до її щиколоток загрузла в корупції. Уряд Ільхама Алієва – по коліна. Сам Алієв загруз у цьому по саме горло…Я приніс документи, які вказують на те, що маю пенсію у трохи більше 2 тисяч доларів. Я хочу запитати партійного лідера «Єні Азербайджан», Алі Ахмедова, чи він приніс документи на 60 мільярдів доларів, котрі Алієв вивіз закордон? Чи приніс він документи на 9 вілл у 75 мільйонів доларів у Дубаї? Чи має він документи про хабарі Ільхама Алієва, що підтвердив суд Нью-Йорка? Чи приніс він документи про фінансові ресурси, котрі привласнив Алієв, украв у цій країні? Якщо ні, то я приніс всі ці документи, разом із банківськими рахунками», – стверджував Гасанлі.

Хоча сам Алієв у дебатах участі не бере, але його речники на кшталт члена правління «Єні Азербайджан» Сіявуша Новрузова, всіляко публічно засуджують Гасанлі.

«Ви – не науковець. Ви були ромом і жили на вулиці. Ви й останетесь на цій вулиці після виборів, Джаміль Гасанлі», – заявив Новрузов.

Спостерігачі вважають, що така риторика підігріває інтерес політично збайдужілих громадян Азербайджану до цих виборів. Хоча влада посилює тиск на членів родин об’єднаної опозиції арештами, погрозами позбавлення праці, ув’язненнями. ООН, ЄС, ОБСЄ, висловили занепокоєння «триваючим тиском» влади Баку на активістів, журналістів та політичних лідерів опозиції напередодні виборів.

Хоча в опозиції заявляють, що боротьба з режимом лише розпочинається та не закінчується 9-м жовтня. Національна рада демократичних сил обіцяє нарощувати свою протидію авторитарному режиму Алієва і після цих виборів.

Матеріал підготували Arifa Kazimova, Daisy Sindelar, Василь Зілгалов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG