Доступність посилання

ТОП новини

Керрі: Захід не повинен віддавати Україну Москві (європейська преса)


Європейська преса продовжує висвітлювати перипетії боротьби між Заходом і Кремлем за геополітичний вибір України. Газети цитують державного секретаря США Джона Керрі, котрий сказав у вівторок у Варшаві, що Захід не повинен віддавати Україну Москві, так, як не віддав Радянському Союзові Західний Берлін, коли Сталін блокував своїми військами у 1948-49 роках цю частину столиці Німеччини, яка перебувала під контролем Заходу. Тим часом впливові західні видання засуджують політичні інтриги в Києві довкола лідера української партії УДАР Віталя Кличка, коли певні сили хотіли би усунути харизматичного політика від участі у президентських виборах 2015 року. Європейські газети вже звертають увагу на те, що оптимізм щодо підписання угоди про асоціацію між ЄС та Україною втрачає навіть Литва, господар саміту «Східного партнерства» ЄС 28–29 листопада у Вільнюсі.

Бартош Велінський пише на сторінках варшавської Gazeta Wyborcza, що візит державного секретаря США Джона Керрі до Польщі та його виступи у Варшаві у вівторок показали не лише повну підтримку Вашингтоном політики Польщі, а й продемонстрували бажання США допомогти Європі у боротьбі за наближення до ЄС України. Газета повідомляє також про те, що Керрі не лише розпитував поляків про перипетії боротьби за Україну між ЄС та Росією, але й попередив: якщо Києву залишать роль буферної території між Росією та Заходом – це було б стратегічною помилкою. Держсекретар США наголосив, що Вашингтон хоче бачити Україну, реформовану за європейськими зразками, у перспективі – одним із членів ЄС. Джон Керрі навіть порівняв у Варшаві цього тижня Україну, яку хоче взяти під свій контроль Росія, із Західним Берліном у часи радянської блокади 1948-49 років. Чільник Вашингтона також наголосив, що СРСР хотів тоді захопити західну частину німецької столиці, але Захід такого не дозволив. Керрі зокрема наголосив: «Так само солідарно і відповідально Європа повинна сьогодні підтримати Україну». Бартош Велінський резюмує: «Знаменні слова! І те, що вони пролунали у Варшаві, означає що Америка визнає поляків за адвокатів України і хоче нам допомогти в цій праці, коли запевняє Київ у підтримці щодо надання кредиту з МВФ». Польський оглядач також закликає Джона Керрі: «Було б дуже добре, якби Керрі розвинув свої думки з цього приводу і так же ясно мовив про Україну в інших столицях ЄС, особливо там, де Київ вважають чорною дірою, а спроби наблизити цю державу до ЄС видають за якісь там польські витребеньки».

Швейцарська Neue Zurcher Zeitung вважає неприйнятними для західних політичних стандартів нинішні політичні інтриги в Києві проти лідера партії УДАР Віталія Кличка, який є реальним суперником діючого президента Януковича на наступних президентських виборах у 2015 році. Оглядач Рудольф Герман переказує інтриги у Верховній Раді довкола ухваленого зі спеціальною поправкою Податкового кодексу, коли це доповнення до закону може перешкодити Віталію Кличку як резиденту й іншої країни (з правом проживання в іншій країні) балотуватися на виборах 2015 року. З одного боку, як зауважує Рудольф Герман, представники «Батьківщини», за депутатом від котрої й зареєстрована в парламенті згадана поправка до закону, заперечують свою причетність та кажуть про фальсифікацію цієї справи владою. З іншого, Герман не виключає, що окрім зацікавленості влади, не виключений також й інтерес деяких лідерів опозиції в усуненні серйозного конкурента в особі Кличка. Швейцарська газета також вважає, що українська опозиція, якщо вона дійсно бажає усунути з офісу авторитарного Януковича, має висувати єдиного кандидата, який міг би впевнено перемогти діючого президента. Видання також наголошує, що «хто б не стояв за цією інтригою проти Кличка – це сумнівна візитка у світі для політичної культури в Україні».

Чеська IDNES інформує про намагання влади президента Януковича виправдатися перед Заходом у справі ув’язненої Юлії Тимошенко досить сумнівними способами. Зокрема, газета з Праги цитує провладних політиків Києва, що вони, мовляв, не можуть випустити Юлію Тимошенко на Захід «до її сотень мільйонів доларів у західних банках». Йдеться про нову-стару оборудку влади проти Юлії Тимошенко. Разом з цим, чеська газета попереджає, що часу для ухвалення у Верховній Раді спеціального закону, котрий дозволив би звільнити Тимошенко та випустити її за кордон на лікування, обмаль – один четвер, 7 листопада. Видання також додає, що, у зв’язку із затягуванням процесу у справі Юлії Тимошенко, «оптимізм стосовно підписання угоди про асоціацію між ЄС та Україною на саміті у Вільнюсі 28–29 листопада падає навіть у керівництва Литви, господаря майбутнього саміту «Східного партнерства» ЄС». Газета з Праги цитує тут президента Литви Далю Ґрібаускайте, котра вважає, «що рано чи пізно ця угода все ж буде підписана, але чи у Вільнюсі – про це стане відомо аж в останній момент, перед самітом».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG