Доступність посилання

ТОП новини

Донецьк: «Євромайдан» і «Русскій блок», який не хоче «європейської розпусти»


Донецьк – Від п’ятдесяти до двохсот людей збираються щодня у Донецьку на Євромайдан. Найактивніші не розходяться, цілодобово чергуючи біля пам’ятника Шевченку. Там можна побачити прапори України та ЄС. Євромайданівців донеччани підгодовують та намагаються зігріти. Що ж стосується донецьких студентів, то вони наразі масово не висловлювали свого ставлення до протесту.

У Донецьку Євромайдан утворили в четвер вночі. В п’ятницю ввечері тут відбувся перший мітинг, який тепер повторюють щодня о шостій вечора, коли люди йдуть з роботи.

Максим Касьянов – громадський активіст та журналіст, який забезпечує донецькому Євромайдану онлайн-підтримку, тобто повідомляє про всі події у соціальній мережі. Він розповів Радіо Свобода, що біля пам’ятника Шевченку постійно чергує 3-5 осіб, а їжу їм привозять гарячою із найвіддаленіших районів міста, довідавшись про Євромайдан в інтернеті.

Щодня приходять люди поспілкуватися, дізнатися, що тут відбувається. Люди хочуть висловити свою думку про те, що в їхньому розумінні – євроінтеграція
Максим Касьянов
«Щодня приходять люди поспілкуватися, дізнатися, що тут відбувається. Люди хочуть висловити свою думку про те, що в їхньому розумінні – євроінтеграція. Більше з допомогою, ніж з якимись претензіями йдуть. Приносять гарячий чай, пиріжки, їжу. Чергування у нас на ніч. 4-5 людей постійно тут перебувають, а до них підходять різні люди, здебільшого, це небайдужі громадяни. Так, є люди з якимись політичними забарвленнями, є партійці. Ось «Свобода», УДАР. Але вони приходять і не кажуть: «Давайте, ми поставимо прапор», вони приходять і питають, чим допомогти», – сказав Максим Касьянов.

Благодійність та мистецтво на Євромайдані

На донецькому Євромайдані знайшлося місце і для мистецтва, і для благодійності. Художник Олена Ємченко написала картину «Євроінтеграція», зобразивши на блакитному тлі український тризуб, оточений жовтими зірками з прапора ЄС. Внизу картини поміщені терикони та обриси металургійних заводів. Ось що розповіла художниця з цього приводу Радіо Свобода:

Мене надихнуло те, що я вважаю, що Україна – це держава, яка ближча до Європи, аніж до нашого брата євразійського, «тайожного»
Олена Ємченко
«Мене надихнуло те, що я вважаю, що Україна – це держава, яка ближча до Європи, аніж до нашого брата євразійського, «тайожного». Художниця додає, що планує продати картину з аукціону в п’ятницю, у день саміту у Вільнюсі, коли на донецькому Євромайдані очікується найбільше людей. Гроші ж підуть на лікування донеччанина, який хворіє на рак та потребує коштів на лікування за кордоном.

Влада не чинить особливих перешкод євромайданівцям, однак активістів попередили, що ніяких наметів на місці акції бути не може. Тож гріються люди у машині.
На донецькому Євромайдані намалювали «Євроінтеграцію»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Ця акція триває майже тиждень, а тим часом противники підписання Україною угоди із ЄС у вівторок провели свій перший мітинг. Політична партія «Русскій блок» організувала двадцятихвилинний мітинг біля облдержадміністрації, на який прийшло близько 30 осіб.

«Ні євроінтеграції через розпусту»

Якщо ми підпишемо ще один папірець, то що зміниться? Нічого. Але в Європі є ще деякі цінності, які сильно змінили Європу. Це розпуста і виродження
Сергій Бунтовський
Сергій Бунтовський, лідер громадської організації «Донбаська Русь», зауважив: «Люди, які хочуть, щоб Україна йшла в Європу, чим вони це мотивують? Є європейські цінності, й це класно. Але все хороше в європейських цінностях, воно є і у нас. Прописано в законах. Судді мають бути непідкупними, міліція чесною, а лікарі мають працювати для пацієнтів. Якщо ми підпишемо ще один папірець, то що зміниться? Нічого. Але в Європі є ще деякі цінності, які сильно змінили Європу. Це розпуста і виродження. Вони нам потрібні? Ні», – переконаний Сергій Бунтовський. На мітинг «Русского блоку» зібралися в основному молоді люди віком 16-18 років. Але спілкуватися з Радіо Свобода вони відмовилися. Ці молодики також підходили до Євромайдану, але його активісти не вступають в дискусії, коли бачать, що ситуація може загостритися.

Тим часом студенти найбільших вишів Донецька поки що масово своє ставлення до Євромайдану не виявили. Більшість активних студентів Донецька є членами профкомів, а ті, в свою чергу, активно співпрацюють із молодіжним крилом Партії регіонів – «Молодими регіонами».
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG