Доступність посилання

ТОП новини

«Януковича цією дорогою не пропустимо» – учасник «Євроланцюга» на Львівщині


Живий ланцюг: від кордону ЄС до Львова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Живий ланцюг: від кордону ЄС до Львова

Львів – Євромайдан у Львові не розходиться і в неділю координаційний штаб закликає львів’ян прийти на віче, щоб узгодити подальші дії, щоб змінити владу і досягти вступу України до ЄС. Десятки тисяч галичан 29 листопада об’єднались у «живий ланцюг» Євромайдану аж до кордону з Польщею. У Львові вздовж усього маршруту тисячі людей стояли впритул один до одного.

На пункті пропуску «Шегиня» на українсько-польському кордоні близько трьохсот людей, від студентів і до старших, утворили «живий ланцюг» на підтримку європейського майбутнього України. Вони тримались за руки, розмахували українськими прапорами і Європейського союзу, скандували «Україна – у Європі». Водії автомобілів, які перетинали кордон, на знак солідарності сигналізували.

У розмові з Радіо Свобода учасники акції зазначали:

– Всі люди підтримують акції студентів. Це, що зараз твориться, лише перший крок. Люди лише почали мобілізуватись. Народ далі буде стояти і відстоювати свою думку.

– Ні в якому разі не можна зупиняти страйк, треба домагатись зміни влади».

– Янукович цією дорогою не проїде, ми не пропустимо, нехай їде в Росію. Я протестував у 80-х у Львові і що, до чого це все вони довели. Безробіття. Немає, де працювати, в селі дуже важко. Я не вмію красти.

– У нас все дорожче, ніж у Польщі. Там краще люди живуть, я це бачу. Там все краще. Я везу продукти з Польщі для себе, бо якісні і дешевші.
Львівський Євромайдан не розходиться (28 листопада)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Кордон обірвав ланцюг

«Живий ланцюг» обірвався на самому пішому переході, власне на цьому і завершуються вільне пересування українців світом. Тут для громадян України – заборонена зона, а щоб її пройти, потрібен закордонний паспорт і віза. Кілька людей перетнули кордон і вже на польській стороні утворили ланцюг із поляками українського походження.

Пан Броніслав із Перемишля сказав Радіо Свобода, що він часто перетинає кордон, знає багатьох українців.

«Краще у Польщі живеться, ніж в Україні, більше порядку. У нас пенсія не дуже виросла. Україна має бути в Європейському Союзі, тоді б могли співпрацювати, тут було б більше польських підприємств. А в Україні були б дешевші послуги, ми б сюди їхали. Скажімо, до стоматологів. Бо знаємо, що в Україні ці послуги дешевші і якісні», – каже поляк Броніслав.

Мешканці прикордоння, які часто бувають у Польщі, бачать, як у сусідній державі змінюється життя, відколи Польща стала членом Європейського союзу.

Пані Владислава, яка доєдналась до «живого ланцюга», розповіла, що її донька мешкає у Польщі, там одружилась, працює вчителькою. Там у жінки і двоє онуків, за яких вона почувається спокійною, бо у тій країні, каже, стабільна ситуація. Якби донька залишилась в Україна, то не змогла б жити на такому рівні, як у Польщі.

«Вона б не доробилась до квартири такої, як має. Вони купили двокімнатну квартиру. Мають дві машин, мають за що їх ремонтувати. У неї гарна зарплата, кредити без відсотків. Наприклад, у рік вчителям дають такі безвідсоткові кредити. Там дбають про людей, немає корупції і ставиться влада до людей належно», – розповіла пані Владислава.

Від кордону і до Львова в усіх населених пунктах області стояли люди вздовж дороги, утворивши ланцюг. Вони вийшли на вулицю, дізнавшись про акцію зі ЗМІ, щоб у такий спосіб заявити свою позицію владі і політикам, чия діяльність їх не влаштовує.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG