Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь: опозиціонера привезли до крематорію, щоб залякати


Анатолій Лебедько
Анатолій Лебедько
Мінськ – У Білорусі за збір підписів проти нового податку на автомобілі заарештували лідера опозиційної партії Анатолія Лебедька. При цьому його били, знущалися та залякували, привізши у Куропати – на місце сталінських розстрілів, а також до крематорію.

Минулої неділі лідер Об’єднаної громадянської партії Білорусі Анатолій Лебедько збирався на найбільший ринок у Мінську – Комаровський, щоб продовжити збір підписів громадян за відставку уряду та проти запровадженого цього року податку на доступ автомобілів до дорожнього руху, який білоруси назвали «автопобором».

Шлях Анатолія Лебедька до гаража власного авто зупинили 7 співробітників спецназу міліції у цивільному. Лебедько встиг крикнути одному з сусідів, щоб переказав його дружині про затримання. Але Світлана Лебедько протягом 7 годин так і не змогла дізнатися, де її чоловік, у відділках міліції мовчали.

Сам Анатолій Лебедько кваліфікує ці дії міліції як викрадення людини та знущання (зокрема, його били по нирках, не давали викликати адвоката та зателефонувати рідним).

«Я гадаю, вони хотіли зробити спецоперацію: викрасти мене, цілий день десь протримати, потім вивезти за межі Мінська, кинути і зробити вигляд, що вони не знають, що відбувалося з громадянином Лебедьком. Але такий план не вдалося виконати. Особи, які мене викрали, були змушені скласти протокол за нібито несанкціоновані дії – проведення акції, яку, за їхньою версією, потрібно погоджувати з міськвиконкомом. Хоча Адміністративний кодекс не передбачає таких дозволів для збору підписів», – зазначає опозиціонер.

Можливо, хотіли залякати інших – Лебедько

Крім викрадення та застосування проти себе сили, Лебедько скаржиться на спробу залякування.

Після такого скандалу багато осіб в нормальній країні позбулися б декількох зірочок на погонах
Анатолій Лебедько
«Це можна розглядати як акцію залякування, вона полягала в тому, що мене на швидкості в 140 кілометрів на годину возили спочатку до Куропат, а потім до крематорію. Після такого скандалу багато осіб в нормальній країні позбулися б декількох зірочок на погонах. У нас, однак, завтра буде суд, у ході якого буду висловлювати претензії не я, а до мене», – зауважує Лебедько.

Куропати – це відоме на увесь світ місце розстрілів та поховань двох сотень тисяч жертв сталінських репресій, де тепер створений народний меморіал. Анатолій Лебедько каже, що його особисто не залякала поїздка зі спецназівцями у Куропати та екскурсія до крематорію.

«Можливо, що була мета зробити вплив не так на мене, як на тих, хто цю інформацію прочитав. Мовляв, коли вивозять керівників політичних структур, то що можуть зробити з пересічними членами громадських та політичних організацій? Можливо, в цьому є якийсь новий тренд або якесь послання», – каже опозиціонер.

Речник МВС Білорусі Костянтин Шалькевич з приводу цього інциденту заявив Радіо Свобода, що Анатолій Лебедько має право звернутися зі скаргою у прокуратуру. Тим часом його мають завтра судити за несанкціонований пікет під час збору підписів.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG