Доступність посилання

ТОП новини

Армія не готова до війни з власним народом – екс-начальник Генштабу


Анатолій Лопата, екс-начальник Генштабу Збройних сил України
Анатолій Лопата, екс-начальник Генштабу Збройних сил України
Київ – Міністерство оборони заявляє про те, що військовослужбовці Збройних сил можуть взяти участь у здійсненні антитерористичної операції в країні. Президент Віктор Янукович напередодні звільнив генерал-полковника Володимира Заману з посади начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України, призначивши на цю посаду Юрія Ільїна. Тим часом у лавах колишніх військових високого рангу стверджуть, що нинішня армія занадто слабка, щоб владі покладати на неї особливі надії. Для офіцерського складу, як і раніше, важливо не заплямувути «честь мундира» – зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода екс-начальник Генштабу Збройних сил, генерал-полковник Анатолій Лопата.

– Пане Анатоліє, на Вашу думку, чи готова зараз армія воювати з народом?

– Ні, армія не готова до війни з власним народом, це суто поліцейські функції. Морально – ні офіцерський склад, ні солдати нашої армії не будуть бити власний народ. За моїм глибоким переконанням.

– Коли раніше казали про «честь мундира», то цю тезу все-таки частіше застосовували саме до військових, так було принаймні за радянських часів. Зараз військо суттєво скоротилося, чи залишилася мораль, в чому вона полягає для нинішнього військового?

Наша армія потерпає від ганебних дій з боку уряду, тому що весь період незалежності України свідчить про те, що армія потихеньку знищується
Анатолій Лопата
– Ви знаєте, наша армія потерпає від ганебних дій з боку уряду, тому що весь період незалежності України свідчить про те, що армія потихеньку знищується. Мабуть, до армії можновладці ставляться з острахом, і потихеньку, скорочуючи фінансування і чисельність Збройних сил, а особовий склад є основою побудови незалежного суспільства під захистом хорошої армії. Робиться все для того, щоб на сьогоднішній день залучити армію до виконання поліцейських функцій.

Армію хочуть зробити на сто відсотків комплектовану за рахунок найманців. Це велика загроза, тому що у цьому випадку армія втрачає свій зв’язок з народом
Анатолій Лопата
Честь і мораль, як така, для офіцерського складу залишилася, і вона була споконвічно. Я не можу закинути сьогодні жодних недоречних слів на адресу офіцерського складу або військових, що вони втратили щось людське і гідне. Вони були і будуть синами свого народу. Але спроба втягнути армію до виконання, невластивих їй, функцій є. І ця спроба починається насамперед зі зміни форми комплектування Збройних сил. Армію хочуть зробити на сто відсотків комплектовану за рахунок найманців. Це велика загроза, тому що у цьому випадку армія втрачає свій зв’язок з народом.

– Якщо припустити, що буде віддано наказ, хто саме з представників влади має право віддавати такий наказ і на кого ляже відповідальність за це?

– На начальника Генерального штабу, як головнокомандувача Збройних сил і командирів відповідних частин та з’єднань. Це саме вони повинні мати уяву про злочинність якогось наказу. Коституція України дає право не виконувати злочинні накази.

– В разі оголошення наказів, якою, на Вашу думку, може бути тактика, якими засобами військо може піти: кулаками, танками?

Треба вирішувати питання не силою слабкої армії України, а силою слова і політичних дій
Анатолій Лопата
– Військо завжди посилається на зброю. Застосування наших людей, так би мовити, в діях, рукопашно – було історично. Але сьогодні – не думаю, молодих солдатів, їх дуже мало, вони якраз і складають ту силу, на яку хоче покластися влада у подоланні якихось внутрішніх проблем у державі. Спроба є залучити до виконання поліцейських функцій, тому що з армії забирають окремі частини і передають їх в підпорядкування внутрішніх військ. Це говорить про те, що внутрішні війська, міліція, Служба безпеки не здатні виконати на сьогодні поліцейські функції в боротьбі з такими масштабними заворушеннями. Повстав народ по всій Україні. Армія теж не здатна на ці кроки. Влада повинна думати зовсім іншим шляхом. Треба вирішувати питання не силою слабкої армії України, а силою слова і політичних дій. Без мирних переговорів нічого не вдасться. Ескалація протистояння буде наростати.

– Пане Анатоліє, наказ для людини військової – це те, що не обговорюється, це, так би мовити, святе. Як Ви думаєте, чи немає зараз в армії тенденції до непокори владі і переходу на бік протесту?

– Ми такі ж «проблеми» бачимо сьогодні у внутрішніх військах, в міліції. В мене навіть сумніву не нема, що і в Збройних силах може бути непокора до виконання злочинних наказів чи наказів, які примушуватимуть військовослужбовців бити власних людей, власний народ, матерів, сестер, батьків. Окремі ж випадки можуть бути.
  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG