Доступність посилання

ТОП новини

День російської мови у Львові


Львів – 26 лютого група львів’ян на знак солідарності з мешканцями Сходу і Півдня розмовляла російською. Для багатьох це було навіть складно, бо дехто в місті рідко розмовляє російською, але Львів – місто мультикультурне і там розмовляють багатьма мовами.

Російську пісню можна було почути на одній із львівських вулиць і не лише тому, що нині група львів’ян вирішила спілкуватися російською на знак солідарності з донеччанами, кримчанами, луганчанами, харків’янами. Оскільки Львів туристичне місто, тому почути російську мову на вулицях річ цілком природня.

«Львів – відкритий для світу. Сьогодні, як ніколи, потрібна єдність у країні і рішення слід такі приймати, щоб це дало результат. Не можна зерно кидати на асфальт, який вже стоптаний. Треба мати мудрість в голові, треба, щоб у наших політиків було менше глупоти. Тепер треба все робити на об’єднання країни. Це – як кришталь, розбити легко, а склеїти важко. Потрібний мудрий підхід. Нині корупція – це проблема номер один», – наголосив мер Львова Андрій Садовий.

На знак солідарності з російськомовними мешканцями України львівський мер зацитував фрагмент монолога Чацького з комедії Грибоєдова «Горе від розуму».

Ідея викликала резонанс

Львів’янин Володимир Бєглов був ініціатором акції, щоб один день львів’яни розмовляли російською, а донеччани – українською. Чоловік каже, що його ідея стала протестом на те, що політики знову витягують задля політичних дивідендів мовне питання, коли важливо рятувати країну і її об’єднувати. Бо рішення Верховної Ради щодо скасування «мовного закону не на часі. Попри те, що закон є недолугим.

«Було дуже багато позитивних відгуків на ідею зі Сходу і Півдня. Не думав, що ця ідея спричинить такий великий резонанс. Писали люди з Одеси і Донецька, що вони говоритимуть українською», – каже Володимир Бєглов.
Акція в Донецьку, 26 лютого 2014 року
Акція в Донецьку, 26 лютого 2014 року

Львів’яни у різний спосіб долучались до акції: у когось була репетиція російською, хтось читав лекції студентам російською, а хтось цією мовою спілкувався в соціальних мережах. Втім, більшість львів’ян називали акцію радше розвагою.

Нині не час порушувати мовне питання, з’ясовувати, хто якою мовою спілкується, вважає чимало львів’ян. Вони закликають політиків дбати про проблеми подолання корупції, розвиток економіки, покарати винних за злочини. А усіх мешканців України запросили у Львів – незалежно від того, хто якою мовою спілкується.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG