Доступність посилання

ТОП новини

У Львові кримські татари дякували за підтримку, але критикували центральну владу


Майдан у Львові
Майдан у Львові
Львів – Військовослужбовцям Криму запропонували відправити свої родини у Львів – таке рішення обласна рада ухвалила на засіданні у неділю. Того ж дня мер Львова Андрій Садовий звернувся до кримчан зі словами підтримки російською мовою, а звернення депутатів Львівської облради зачитали також татарською мовою. Кримські татари, які проживають у Львові, дякують за підтримку, однак визнають, що частина кримчан і справді позитивно сприймає дії російських військових.

Багатьом галичанам дуже близька трагедія кримських татар, коли 18-20 травня 1944 року НКВС примусово виселило цей народ із батьківської землі у Казахстан, Узбекистан і Таджикистан. Таку ж трагедію пережили українці Польщі в 1945-47 роках, коли з етнічних земель виселили більше ніж півмільйона українців.

Кримський татарин Алам Алієв п’ять років мешкає у Львові, а народився поблизу Ташкента, куди були репресовані його рідні. 17 травня 1944 року його родину було вивезено з Бахчисарайського району в Узбекистан, де були жахливі умови для виживання, де тисячі кримських татар померли. Лише у 1989 році сім’я Алама Алієва повернулась у Крим. Зараз його рідні дуже переживають за те, що російські війська присутні на півострові.

«Мої рідні постійно запитують, що відбувається. Навіть ті росіяни, які були за Януковича, кажуть, що не хочуть російських військ, але частина мешканців Криму будуть їх квітами зустрічати. 20 років ніхто Кримом не цікавився. За ці роки не було належного інформаційної політики, не було політичної підтримки з боку Києва, регіон депресивний. Важливо, щоб люди не піддавалась на провокації, вони очікують, що розпочнеться міжнаціональний конфлікт. Сподіваюсь на мудрість наших народів», – розповів Алам Алієв.

Україна програє інформаційну війну Росії

Хвилюється за своїх батьків, сестер і друзів студент львівського університету з Євпаторії Айдер Керімов, народжений в Узбекистані, куди була примусово переселена його родина. Хлопець постійно на зв’язку з рідними, які кажуть, що наразі не бачили у Євпаторії російських військових.

«Я за єдність країни. Мої друзі з університету цікавляться, як мої батьки, і готові надати житло, якщо доведеться їм приїхати сюди. Я дуже хвилююсь за свою бабусю, якій 90 років, яка пережила репресії і втратила у ці роки сестер і батьків. Хочу, щоб все вирішилось лише мирним шляхом», – каже Айдер Керімов.

Я дуже хвилююсь за свою бабусю, якій 90 років, яка пережила репресії і втратила у ці роки сестер і батьків
Айдер Керімов
Він вважає, що нині кримчанам важливо позбутись міфу про буцімто фашистів з Галичини, який називає вислідом російської інформаційної політики і пропаганди.

Зі сцени львівського Майдану кримські татари подякували львів’янам за підтримку, запевнивши, що допоки у Криму проживають їхні земляки, то півострів буде українським.

Львів пропонує допомогу

На екстреній сесії Львівської облради у неділю погодили, що область готова прийняти на тимчасове проживання тих кримчан, які висловлять таке бажання. Мер Львова Андрій Садовий оприлюднив звернення до жителів півострова, у якому зокрема закликав до порозуміння і єдності.

«Давайте подивимося одне одному в очі, побачимо там рідні душі і не пустимо ненависть у наші серця. Наша сила – у єдності», – наголосив він.

Наша сила – у єдності
Андрій Садовий
Віднині у Львівській облраді цілодобово працюватиме безкоштовний телефон гарячої лінії ( 0-800-501-727), де прийматимуть повідомлення жителів українського півострова, які виявлять бажання приїхати на Львівщину для тимчасового проживання. За цим номером також можуть звертатись львів’яни і мешканці області, які хочуть допомогти кримчанам.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG