Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Росія: зупинені лише «політичні відносини»


Спікер парламенту Криму Володимир Константинов (центр) на зустрічі з російськими офіційними особами в парламенті в Москві, 7 березня 2014 року
Спікер парламенту Криму Володимир Константинов (центр) на зустрічі з російськими офіційними особами в парламенті в Москві, 7 березня 2014 року
Москва – У п’ятницю спікер Верховної Ради Автономної Республіки Крим Володимир Константинов на зустрічі зі спікером Держдуми Росії і керівниками фракцій нижньої палати російського парламенту пообіцяв зробити все, щоб із Росією возз’єднався не лише Крим, але й вся Україна. Тим часом у ЗМІ з’явилася інформація про те, що Росія перериває дипломатичні відносини з Україною.

Постійний представник Росії в Організації Об’єднаних Націй Віталій Чуркін заявив, що Росія утримується від політичних контактів із Україною на вищому рівні. Деякі ЗМІ подали ці слова як розрив дипломатичних відносин між двома країнами. У розмові з Радіо Свобода надзвичайний і повноважний посол України в Росії Володимир Єльченко сказав, що посольство працює у штатному режимі і ні про який розрив дипломатичних відносин мова не йдеться.

«Я думаю, що це стало результатом певного перекручування слів, які були у виступі постійного представника Російської Федерації при ООН Віталія Чуркіна, який сказав, що у нас зараз перервані дипломатичні відносини. Маючи на увазі чи підтвердивши неодноразово висловлену тезу, що в нас немає контактів між урядами. У зв’язку з тим, що Російська Федерація не визнає нашого уряду. МЗС Російської Федерації мені підтвердило особисто, що, можливо, слово «політичні» було переплутане зі словом «дипломатичні». Насправді ніхто дипломатичних відносин не переривав і наше посольство працює у штатному режимі», – зазначив Єльченко.

Невизнання керівництва як причина політичного розладу

Політичні відносини де-факто розладналися між двома країнами ще раніше, вважають експерти. Резони російської сторони прокоментував Радіо Свобода головний редактор журналу «Росія в глобальній політиці» Федір Лук’янов.

«Сама по собі процедура повернення до Конституції 2004 року з російської точки зору була здійснена з порушенням законодавства, оскільки чинний легітимний президент це не підписав. Подальші призначення виконувача обов’язків президента, прем’єр-міністра робилися на основі цієї Конституції. Значить, ми це керівництво не визнаємо», – зазначив Лук’янов.

Наступна зупинка…

Тим часом, за повідомленням ІТАР-ТАСС, спікер кримського парламенту Володимир Константинов на зустрічі з представниками російської Держдуми сказав, що обіцяє «зробити все, щоб із Росією возз’єднався не лише Крим, але й вся Україна». Політологу Федору Лук’янову такий сценарій видається малореальним.

«Будь-який політик український, поки український, може робити заяви про свої побажання. Ось із точки зору спікера Криму Україна повинна наслідувати приклад Криму. Думаю, що його можливості у цій сфері досить обмежені», – зауважує Лук’янов.

У російських соціальних мережах українсько-російські відносини далі залишаються чи не головною темою. Відомий російський кінокритик Антон Долін (син барда Вероніки Доліної) – на своїй сторінці у Фейсбуці написав: «Я проти будь-яких воєн – у Сирії, в Україні чи в Уганді. Але вважаю лицемірством виправдовувати російське розв’язування війни тим, що Америка теж щось десь розв’язала».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG