Доступність посилання

ТОП новини

Чому дехто з чехів вважає Путіна «миротворцем», а українців – «бандерівцями»


Я – українка. Живу у Празі. Маю чеське громадянство.

Народилася я в Улан-Уде, Бурятська Автономна Республіка, Росія. Мій рідний батько живе досі у Барнаулі.

Коли в грудні я телефонувала йому, щоб привітати з Днем народження, то всі розмови були про Майдан. Тоді все тільки починалося... Тато в Барнаулі отримує інформацію з російських ЗМІ.

У Чехії, у Празі, живе мій вітчим. Коли на початку березня російські війська окупували Крим, я посварилася з ним. Він отримує інформацію з... чеських ЗМІ.

Мій вітчим не підтримує окупацію Криму, але його злить «істерія», як він каже, довкола ситуації з Україною з боку Заходу. Він наводить свої аргументи:

– Чому ніхто нічого не казав, коли анексувалася територія корінних жителів Америки індіанців?

– Чому мовчали, коли війська НАТО увійшли в колишню Югославію?
Серед аргументів – і про війська США у В’єтнамі, Іраку?

– А як бути з Сирією, Саудівською Аравією?

Виявляється, чимало чехів підтримують дії президента Росії Путіна відносно України і вважають його «миротворцем».

Ці чехи «проти фашизму» і за «самовизначення людей». Майдан вони вважають справою рук прогнилого капіталістичного Заходу – Сполучених Штатів, «які вже дійшли мало чи не до банкрутства», і свої внутрішньополітичні проблеми «вирішують військовою агресією», та «забюрократизованого» Європейського Союзу. Вони цитують аргументи Росії про те, що легально обраного президента Януковича «вигнали» і просто «зробили путч». Зауважу, що це не пенсіонери, які, незважаючи на 40-річну історію Чехословаччини як сателіту Радянського Союзу і 1968 рік, можливо, сумують за тими часами. Переважно, за моїми спостереженнями, так думають люди, віком 20-30 років.

Чи це дивно? Я поцікавилась, звідки беруть вони інформацію...

Ось одне з джерел: чеськомовний інтернет сайт Radio Hlas Ruska («Радіо Голос Росії»).

Статті з промовистими назвами, типу «Путін, маєте нашу підтримку!» Переклад короткої цитати: «Чехи не вірять домашнім ЗМІ та їхнім казкам про російську агресію в Україні. Вони висловлюють все більшу підтримку Москві та її суверенній політиці, яка загнала Захід у глухий кут».

Статті рясніють коментарями, на кшталт: потрібно все забути і пробачити комунізм, 1968 рік, і «перестати думати, що у всьому винна Росія», насправді «США хочуть війни», і запитують, «про що думають наші політики?» і таке інше.

Крім «старих добрих» чеських комуністів, дії Москви щодо Криму підтримала ще одна політична партія, під назвою «Світанок» (чеською Úsvit).

На цьому сайті є конкретні розділи: «Чехія і Росія», «Революція в Україні», «Націоналізм в Європі». Після проведення «референдуму» в Криму з’явилася стаття «Друзі Росії в Чехії підтримують результат референдуму в Криму».

Інший інтернет-сайт Czechfreepress йде нога в ногу, як на мене, з антиукраїнською пропагандою російських ЗМІ. Чого варта стаття з назвою «ЄС та США пліч-о-пліч із фашистами з України вказали на те, що комуністи були праві».

Ці і багато інших подібних інтернет-сторінок, звичайно ж, не є провідними у Чехії. Але навіть справді «серйозна», як її називають, інтернет-сторінка iDNES.cz публікує блоги, серед яких є чимало на підтримку Путіна. Як, наприклад, ось цей: «Західні наддержави, зло не виграє!», в якому автор пояснює, що Путінові все вдається тому, що він просто-напросто каже правду і робить добро.

Ще у грудні, коли Майдан тільки розпочинався, чеське телебачення (Nova TV) повідомляло про «радикалів та екстремістів» у центрі Києва, які все трощать, палять та захоплюють урядові будівлі. Події почали набирати швидких обертів і відтоді телебачення змінило акценти. Чеські ЗМІ почали ретельніше вивчати ситуацію в Україні, щодо анексії Росією Криму, щодо сепаратистських закликів на сході України.

В усіх гарячих точках України є чеські журналісти. Порівнюють ситуацію з 1968-м у самій Чехословаччині, з роком 1939-м, коли була анексія Німеччиною чеських Судетів. Проводять марафони і запрошують гостей з обох боків барикад (тут я кажу про державне телебачення канали «CT1», «CT24»). Хоча нещодавно мені довелося повоювати й з ними... 15 березня дивилась новини що чеському громадському телебаченні й помітила, що на «біжучій стрічці» пишуть про те, що у Москві тисячі людей вийшли на підтримку недільного (16 березня) референдуму в Криму. Коли ця стрічка з’явилася вчетверте, я написала СТ24 повідомлення на ФБ із проханням пояснити, чому немає інформації про багатотисячний мітинг на підтримку України?


Віддам належне: відреагували миттєво. Вже через декілька хвилин вони зняли лінк, поміняли його на повідомлення про те, що були мітинги «за і проти». Пізніше – у відповідь – прислали мені статтю з інтернет-сайту з повідомленням про обидві акції.

Це ж таки телебачення на своїй інтернет-сторінці опублікувало заяву прем’єр-міністра Чехії Богуслава Соботки, що Чехія не збирається підтримувати санкції проти Росії щодо газового питання.

Нещодавно мій син, який вчиться у чеській школі в 4-му класі, попросив мене розповісти йому про бандерівців. Бо він чув у школі, як хлопці казали, що «в Україні тепер бандерівці, і вони бандити».

У цьому віці діти вже заглядають у фейсбук, де, наприклад, можна почитати детальний блог російського анонімного автора з фотографіями, які чехи перепощують між собою зі словами: «ну, якщо тепер бандерівці стали нашими друзями, варто знати, хто вони насправді», про те, як «вояки ОУН-УПА захищали свою націю від усяких інших меншовартісних», тут йде мова про події під час «Волинської трагедії».


Отже тепер наших хоробрих майданівців, і не тільки їх, а практично всіх українців, які підтримували Майдан, частина чехів у соцмережах називають бандерівцями, або прямо «фашистами».

Наші справедливі слов’янські брати навіть створили групу «Ми проти фашизму в Україні, Чехії і будь-де у світі»




Перед «референдумом» у Криму створили петицію на його підтримку



Зараз чеськими соціальними мережами шириться запрошення на акцію проти обдурювання чеськими ЗМІ громадян про справжню ситуацію в Україні



Дуже часто можна побачити пости з посиланням на відео про «Правий сектор»-«терористів», бійки у Верховній Раді, з абсолютно перекрученим текстом про відео. Виставляють відео з назвою Майдан-фашисти з Майдану, де горять шини, де видно хлопців зі щитами, бруківкою та «коктейлями Молотова» в руках, і душевне відео про «Беркут» (до речі, підтримка «Беркута» вражає!)

Під відео зі студентами з синьо-жовтими прапорами, які радісно стрибають і вигукують «хто не скаче, той москаль», – стоять коментарі, на кшталт «бачите, вони навіть дітей не встидаються використовувати».

Просто потоком лине перепост матеріалів із ITAR-TASS (TASS), фотографій «РІА новости», фотожаби на сьогоднішній український уряд у фашистській формі.



Активно обговорюють повідомлення, наприклад, про те, що «Яценюк вивіз золото скіфів американцям як плату за Майдан», або про те, що над Кримом збили американський безпілотний літак.

Не всі в Чехії поділяють такі думки. Ба навіть самі дивуються своїм же землякам, про що свідчать, зокрема публікації: «Чеський слиз в найкращій формі підтримує Путіна», «Чеські путінці – організація божевільних?», «Російські організації в Чехії – троянський кінь Путіна».

Моя п’ятирічна донечка тепер теж часто грається в журналістку, яка в прямому ефірі передає повідомлення про події на Майдані. Коли снайпери почали вбивати людей, вона, увійшовши в роль, впала і почала кричати, що її поранили в руку. Я мала стати лікарем, відтягнути її в безпечне місце і витягнути кулю.

А вітчим – після нашого останнього гострого діалогу – попросив пробачення і сказав, що сподівається, що в Україні все ж таки все буде добре... Йому сподобалось, як онуки намалювали синьо-жовтий прапор.

Цікаво, що скаже на це мій тато в Барнаулі?

Ангеліна Кренців – співробітниця Радіо Свобода

Думки, висловлені в розділі «Блоги», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Ангеліна Кренців

    Закінчила Теологічний факультет Карлового університету у Празі. На Радіо Свобода з 2000 року

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG