Доступність посилання

ТОП новини

«Євробачення»: відгук російсько-українського конфлікту


Конкурс популярної пісні «Євробачення» завжди наполягає, що він неполітичний. Але майже щороку ця неполітичність ставиться під сумнів. От і цього разу оглядачі вже міркують, як відобразиться на сцені в данському Копенгаґені протистояння між Росією й Україною.

Анексія Росією українського Криму, а потім і її приховуване втручання в заворушення на Сході України наводили на думку, що якась із країн, чи й обидві, могли відмовитися від участі в цьогорічному конкурсі. Та врешті вони лишилися серед 31 європейської й «навколоєвропейської» країни, які змагатимуться за перемогу в «Євробаченні».

Тож українка Марія Яремчук і росіянки сестри Толмачови зустрінуться вже 6 травня у першому півфіналі.
Відео з YouTube

21-річна Марія Яремчук, дочка покійного популярного співака Назарія Яремчука, каже, що неможливо лишатися осторонь подій в Україні – таких, як трагічної загибелі понад 40 людей в Одесі.

«Звичайно, ми переживаємо, всією командою. Звичайно, буває складно сконцентруватися на репетиціях, на роботі, бо ми зараз душею й серцем удома, особливо після жахливих одеських подій. Але я не скажу, що це заважає – аж ніяк. Це, навпаки, змушує бути сильнішою», – сказала в інтерв’ю Російській редакції Радіо Свобода співачка.
Марія Яремчук, учасниця від України
Марія Яремчук, учасниця від України

У пошуках прихованих значень

Українських виконавців минулими роками вже намагалися звинуватити у прихованих антиросійських закликах у їхніх піснях. Цього року українська пісня – суто про кохання.

Та й тут можна побачити все, що завгодно – було б бажання, каже британський учений Пол Джордан, палкий прихильник «Євробачення». Він звертає увагу: «Пісня від України майже іронічно називається «Тік-Ток». Враховуючи, що зараз відбувається в Україні, це як цокання годинникової бомби».

​Росію ж представляють 17-річні сестри-близнючки. ​Сестри стали знаменитими 2006 року – тоді вони, ще 9-річні, перемогли в дитячому «Євробаченні». І, як каже Джордан, тепер Росія цими дівчатками хоче викликати любов до себе. Але й їхня пісенька Shine може викликати невдоволення в Україні – наприклад, словами «переходжу межу крок за кроком».
Анастасія та Марія Толмачови, представниці від Росії
Анастасія та Марія Толмачови, представниці від Росії
«Євробачення»: без політики ніяк

Ще однією навколополітичною проблемою «Євробачення» Джордан називає традиційне вже голосування за сусідів. Постійний виняток тільки один – Азербайджан і Вірменія, давні супротивники, одне за одного не голосують.

Але стаються й винятки тимчасові. Та ж Росія, яка 2004 року віддала Україні максимальні 12 балів, у 2005-му, після Помаранчевої революції, ледь спромоглася на 2 бали. І цього року результат голосування передбачити було б дуже важко, каже британський фахівець із «Євробачення».

За його словами, конкурс задуманий як телешоу, як легка розвага. «Насправді ж напруженості в Європі виявляються і на «Євробаченні», особливо під час голосування. І це попри те, що, як заявляється, «Євробачення» аполітичне. Та воно за своєю суттю політичне, подобається це його організаторам чи ні», – каже Пол Джордан.

Матеріал готували: Daisy Sindelar, Валентин Барышников, Сергій Драчук

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG