Доступність посилання

ТОП новини

Інформаційна і реальна війна – що насправді сталось у Маріуполі 9 травня?


Тіло вбитого міліціонера, який загинув під час нападу проросійських бойовиків на будівлю МВС у Маріуполі, 9 травня 2014 року
Тіло вбитого міліціонера, який загинув під час нападу проросійських бойовиків на будівлю МВС у Маріуполі, 9 травня 2014 року
У вівторок Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію з приводу розслідування подій, що стались 9 травня в Маріуполі. Там розгорнулись бої під час антитерористичної операції. Цього ж дня була озвучена офіційна кількість жертв протистоянь – це 10 людей, двоє з них – правоохоронці. Також Міноборони раніше повідомляло про двох загиблих військовослужбовців. У той же час інформацію про численні так звані «жертви каральної операції», про які говорили прихильники сепаратистів, спростували навіть у маріупольській міліції. І поки Донецьке обласне МВС проводить розслідування усіх обставин, маріупольці ніяк не зійдуться у власних версіях того, що сталось того дня.

Дві реальності для жителів Маріуполя

Події, що стались у Маріуполі 9 травня, досі розколюють місцевих мешканців. Через брак офіційної інформації жителі переважно дослуховуються до чуток. Основне джерело цих чуток – представники самопроголошеної республіки, які вже переповідають в деталях неіснуючі історії.

Через інформаційний тиск із боку прихильників самопроголошеної республіки про каральні операції на сході та розстріл мирного населення, частина маріупольців прийняла бік сепаратистів. За цією версією подій, яку, до слова, «розкручують» і деякі українські політики, екс-голова маріупольської міліції Валерій Андрощук наказав «зачистити» демонстрацію, присвячену Дню Перемоги, але деякі підлеглі відмовились це робити, що й спричинило конфлікт. За чутками, міський очільник міліції прямо на нараді 9 травня вистрілив у свого підлеглого, забарикадувався у кабінеті та викликав на допомогу Нацгвардію, а та, мовляв, «розстріляла багато мирного населення».

Місцевий журналіст і симпатик «самопроголошеної республіки» розповів Радіо Свобода деталі своєї версії. Власного імені він попросив не називати.

«Почався багатотисячний мітинг. У цьому мітингу брали участь зокрема і активісти «Донецької народної республіки». Начальник міського управління міліції немовби віддав наказ чи то на розгін демонстрації, чи то на зачистку від активістів. Силовики відмовились це робити. Він, неначе, вистрілив двічі. Один раз у стелю і в когось із міліціонерів. Потім під’їхала Нацгвардія, причому, БМП коли увійшли у місто, стріляли, і солдати стріляли по людях. Хтось стріляв у повітря, хтось – по людях», розповідає один із місцевих журналістів.

Слабка пам’ять сепаратистів

У цій версії немає місця інформації про штурм невідомими будівлі міліції, а кількість жертв значно перевищує офіційні цифри. Факт штурму руйнує структуру всієї версії, адже треба пояснювати наявність озброєних людей, що хочуть захопити адміністративну будівлю (в останні місяці цим займались лише прихильники «республіки»). Крім цього, руйнується версія й щодо кількості жертв, яку лічили десятками цивільних. Новий начальник міліції Маріуполя Олег Моргун у віторок наголосив, що в результаті подій 9 травня загинуло 10 людей, серед них – двоє правоохоронців. При цьому, обидва правоохоронці загинули на вулиці, а не у приміщенні, де «начальник розстріляв підлеглого».

Як розповідають місцеві колеги, «мирні жителі» самі йшли в епіцентр подій під кулі через підбурювання з боку провокаторів. Крім цього, за словами очевидців, люди намагались втрутитись у дій військових і якось завадити операції.

Щодо тверджень про наказ «розстріляти мітинг», то це також не витримує критики, адже на момент початку стрілянини під міліцією (тобто, наради, на якій віддавався «наказ»), мітинг офіційно завершився. Про це розповідають організатори – місцеві представники компартії. Люди розійтись ще не встигли, але сам факт ухвалення рішення «заднім числом» зводить імовірність правдивості цієї частини «сценарію» нанівець.

Друга версія

Незважаючи на це, версія прихильників «ДНР» розлетілась містом, багато людей в неї повірило і через це на псевдореферендум пішли навіть ті, хто не збирався. Про цей піар на крові розповіла Радіо Свобода інша місцева журналістка, яка також у цілях безпеки просила не називати її імені.

«Стільки думок, стільки істерії і стільки наносного у цьому всьому… Дуже багато інформації про те, що у будівлі МВС від 40 до 120 людей згоріли заживо, про те, що купа трупів мирного населення на вулицях. Виконувач обов’язків начальника міліції заявив, що це все брехня. У той день дійсно відбувалась нарада за участю силовиків (військових) та місцевої міліції. Як нам стало спочатку відомо, хтось вранці вчинив спробу штурму. Люди були озброєні автоматами. Начальник міської міліції наказав обороняти будівлю, але частина міліціонерів відмовилась, він наказав писати рапорти, а кількох затримав. Потім приїхали військові і далі ми бачили, що відбулось. Звідки така велика кількість поранених – дуже багато «зівак» лізло прямо у зону конфлікту, тому й отримали «шальні кулі», – розповідає журналістка.

Очевидці також наполягають на версії, що з міськуправління міліції відстрілювались озброєні люди у цивільному, а коли у місто в’їхали БМП, провокатори закликали людей кидатися під колеса, а самі відходили вбік.

Також, за інформацією з джерел в МВС відомо, що екс-начальник маріупольської міліції не стріляв по підлеглих і не давав наказу розганяти демонстрацію.

Судячи з результатів конфлікту, кров у цей день зіграла на руку сепаратистам, вони вдало використовують трагедію для дискредитації антитерористичної операції. Розслідуванням уже зайнялась обласна міліція, Радіо Свобода неодноразово намагалось зв’язатись із прес-службою відомства, але дзвінки залишились без відповіді. Міліція в Маріуполі зараз працює у звичайному режимі, а для власного розслідування Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG