Доступність посилання

ТОП новини

Круглий стіл розпочався. Наступний етап – на Донбасі?


У Верховній Раді пройшов круглий стіл для врегулювання кризової ситуації в країні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00
Київ – Українську кризу буде вкрай важко вирішити, якщо міжнародна спільнота не змусить Кремль відмовитися від розпалювання конфлікту на сході України. Про це заявили українські урядовці, політичні та релігійні лідери, які взяли участь у круглому столі національної єдності в Києві. Більшість із них погодилася з тим, що круглий стіл треба продовжувати на Донбасі, й ухвалювати на ньому документ про конкретні кроки виходу з кризи. Між тим, окремі керівники міст Донеччини та депутати-регіонали закликають для розв’язання кризи відводити війська з регіону і давати його мешканцям максимум повноважень. Тоді, припускають вони, сепаратисти можуть скласти зброю.

Круглий стіл національної єдності, проведення якого вимагали зокрема й політики, що представляють схід України, розпочався у Верховній Раді. У середу до нього долучилися, крім урядовців та представників політичних партій, колишні президенти України Леонід Кравчук та Леонід Кучма, і представник ОБСЄ Вольфґанґ Ішинґер, які утрьох стали модераторами круглого столу. Також у ньому взяли участь очільники найбільших українських конфесій та керівники міст і регіонів, серед яких переважали представники півдня та сходу України.

Відкриваючи круглий стіл, голова Верховної Ради Олександр Турчинов заявив, що українська влада готова до діалогу з регіонами, але не дозволить «тероризувати і шантажувати Україну».

«Ми готові до діалогу, ми готові всіх почути, але для того, щоб почути людей, не треба стріляти, не треба грабувати, не потрібно захоплювати будівлі. Ми відкриті до діалогу. І парламент, і Кабінет міністрів готові до системних змін у системі управління», – сказав вТурчинов, відкриваючи перший загальноукраїнський круглий стіл національної єдності в Києві.

За словами Турчинова, українська влада готова обговорювати конкретні пропозиції.
Ми не дозволимо тероризувати і шантажувати як Донецький і Луганський регіони, так і всю Україну
Олександр Турчинов

«Але ті, хто зі зброєю в руках намагається диктувати волю іншої держави, – …вони відповідатимуть перед законом. Ми не дозволимо тероризувати і шантажувати як Донецький і Луганський регіони, так і всю Україну», – наголосив Турчинов.

Виконувач обов’язків президента також поінформував, що саме для захисту мирних громадян східних регіонів і проводиться антитерористична операція. І зауважив, що економіка регіону, де діють озброєні сепаратисти, дуже швидко руйнується.

Турчинов вважає за потрібне продовжити круглий стіл національної єдності в різних регіонах України. Але додав, що головну відповідальність за кризу на сході несе Кремль, який, за словами керівника держави, вже завдав Україні понад 100 мільярдів доларів збитків, окупувавши Крим.

Тимошенко просить у світу більшого захисту для України

Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що в нинішній ситуації Україна має звернутися до гарантів своєї безпеки щодо виконання зобов’язань і просити світ про третій етап санкцій проти Росії.

«Ми зобов’язані ще раз звернутися до країн, які виступали гарантами цілісності нашої держави, миру і спокою, звернутися до ЄС, до всіх гравців геополітичного простору, які вважають себе лідерами, щоб негайно зробити кілька кроків. Перше – це повідомити світу, як будуть дотримуватися гарантії, чітко і зрозуміло сказати, чи будуть вони виконуватися», – сказала вона під час круглого столу національної єдності.

Тимошенко уточнила, що таке звернення до світових лідерів має бути від парламенту, духовних лідерів і, можливо, від українського народу.

«Друге – нам треба попросити нарешті, щоб дали третій рівень санкцій (щодо Росії – ред.), тому що були публічні заяви, що якщо буде вторгнення на континентальну Україну, то буде застосовано третій рівень санкцій. Мені здається, що настав час це зробити», – пояснила вона.

Крім того, за словами Тимошенко, Україна має звернутися до учасників Женевських переговорів з питанням про те, як виконуються досягнуті раніше домовленості.

Тимошенко закликала до продовження цього круглого столу в Донецьку, щоб «Схід почув».

Погодився з думкою лідера «Батьківщини» про «руку Кремля» в українській кризі й патріарх УПЦ Київського патріархату Філарет. Він зазначив, що дуже важко вести діалог про примирення в Україні, коли на її кордонах стоять російські війська.

Єфремов знову звинуватив у кризі уряд, а не сепаратистів

Керівник фракції регіоналів у парламенті Олександр Єфремов погодився з пропозицією зібратися наступного разу в Донецьку, і з тим, що для відновлення миру Україна може залучитися допомогою інших країн та міжнародних організацій. Однак він висунув чинній владі низку звинувачень щодо, на його думку, ескалації конфлікту на сході з боку Києва.

«Скажемо правду: цю владу на Донбасі не вважають легітимною. І критикують нас за те, що ми з нею працюємо. Держава має не застосовувати зброю проти своїх громадян. Вона має дати гарантію їхньої безпеки. Я не виправдовую озброєних людей. Але припускаю, що зброю складуть, коли влада почне реагувати на вимоги мешканців Донбасу. Є питання до юридичного статусу «референдуму», але на нього реально прийшло багато людей, – заявляє Єфремов. Треба не вважати винною в геополітичних суперечках лише одну сторону. Путін вже не знає, що з нашим Сходом робити! Треба припинити воєнні дії. І долати криміногенну ситуацію», – сказав лідер фракції регіоналів.

Також Єфремов наголосив, що для подолання кризи потрібно гарантувати право використовувати рідну мову та зберігати свою культуру. У відповідь модератор круглого столу колишній президент України Леонід Кравчук поцікавився, чому говорять про нелегітимність спікера і прем’єра, «яких призначив легітимно обраний парламент».

Міський голова Донецька Олександр Лук’янченко наголосив, що міліція та СБУ на Донбасі бояться діяти, Київ його не контролює. І що місцева влада залишилася з усіма викликами сам на сам. Зі свого боку, депутат Сергій Тігіпко наголосив, що потрібно терміново проводити соцдослідження, щоб з’ясувати, чого саме потребують мешканці проблемних регіонів. Адже «гадати, як вирішити кризу, ми будемо довго» – підсумував Тігіпко.

Більшість учасників круглого столу погодилися з тим, що продовжувати його роботу треба на сході України, і що необхідно ухвалити спільний документ, який би затвердив кроки виходу України з кризи.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG