Доступність посилання

ТОП новини

Українці після Майдану переживають розгубленість, тривогу і страх – психіатр


Львів – Півроку тому, 30 листопада, на Майдані у Києві було жорстоко побито студентів. Ця подія обурила людей і стала поштовхом до ще більшого протистояння. Українці піднялись на революцію гідності, щоб відстояти людські цінності. Як Майдан змінив українців? Який наслідок на громадян має неспокій у країні, що триває вже півроку?

До 30 листопада львів’янин Андрій Скоп приїжджав на Майдані час від часу. 1 грудня приїхав і практично не виїжджав з Києва до кінця лютого. В усі найважчі і кровопролитні дні був серед побратимів. Поруч на Майдані жив у наметі й малював його тато, український художник і дослідник сакрального мистецтва – Лев Скоп.

Я став жорсткіший і більш цинічний, частіше сльози навертались. Але це все вже з’явилось після Майдану. Там ми виносили людей, а після Майдану прийшли болісні відчуття
Андрій Скоп
Друзі Андрія зауважили, що Майдан його змінив. У чоловіка загострилось відчуття справедливості, правди і чесності. «Я отримав досвід у спілкуванні з людьми, – розповідає Андрій Скоп. – Став жорсткіший і більш цинічний, частіше сльози навертались. Але це все вже з’явилось після Майдану. Там ми виносили людей, а після Майдану прийшли болісні відчуття. У мене і багатьох хлопців було відчуття, що ми щось не зробили, щоб врятувати людей. Відчуття болю. На Майдані зрозумів, що треба чітко розділяти чорне і біле».

Чоловік вважає, що з майданівцями потрібно більше спілкуватись, залучати їх до громадської діяльності. А ще Андрій відчуває відповідальність за країну, тому сам активно включився у громадську роботу і був серед ініціаторів створення організації, яка допомагає майданівцям працевлаштуватись. Щоб не почуватись розгубленим, майданівець працює над собою, вірячи, що ситуація у країні зміниться.

Травми породили розгубленість

Сьогодні громадяни України відчувають розгубленість, яка пов’язана з різними травмами, наголошує Олександр Фільц, головний лікар Львівської обласної психіатричної лікарні. За його словами, у східних областях ця травма пов’язана з намаганням зберегти дуже специфічні свободи донецького регіону, при цьому там втрачається безкарність, є насильство. Мешканці центральної частини країни, де зосереджена влада, переживають повне безсилля з огляду на події на сході. У західних регіонах люди відчувають розчарування, що не відбулись соціальні зміни, не змінюється система влада, суди залишились корумпованими. А саме за сучасні цінності і права стояв Майдан.

Травма у різних частинах України є різна, але вона настільки серйозна, що люди почуваються розгубленими
Олександр Фільц
«Стилістика державна не міняється. Травма у різних частинах України є різна, але вона настільки серйозна, що люди почуваються розгубленими», – пояснює фахівець.

«Не треба себе тішити ілюзіями, що ми можемо добре ситуацію розуміти і характеризувати. Ми не маємо такого досвіду ситуації і такого переживання, наша держава не була у таких воєнних подіях, наша держава не була така різна у воєнних подіях, ми не маємо досвіду», – каже Олександр Фільц.

Майдан змінив кожного

Майдан змінив кожного – тих, хто там проводив весь час, хто бував зрідка, хто спостерігав за подіями через медіа, переконаний психіатр Сергій Рослюк. Позитивні зміни у тому, що представники всіх регіонів відчувають себе частиною громадянського суспільства, посилилось відчуття відповідальності за країну, стала виразнішою самоідентифікація народу, зросло відчуття справедливості і загостреної правоти. Водночас, каже експерт, наростає у суспільстві і безпорадність.

Є розчарування, розгубленість і наростає агресія
Сергій Рослюк
«Є розчарування, розгубленість і наростає агресія. Від 2004 року Україна вже пережила багато розчарувань. Протягом багатьох поколінь буде відгукуватись те, що ми зараз переживаємо», – говорить Сергій Рослюк.

Українське суспільство півроку після початку Майдану переживає постійний неспокій, тривогу і страх. Люди бояться, що на кордоні стоять російські війська, що у східних областях триває війна і вона може поширитися на всю країну. Водночас українці стали носіями високої чутливості до загальнолюдських проблем, цінностей і конфліктів і якщо суспільство знайде шляхи вирішення сучасної соціальної кризи, то стане прикладом для всього світу, переконані фахівці.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG