Доступність посилання

ТОП новини

Президент Білорусі знову заговорив білоруською


Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко

Президент Білорусі Олександр Лукашенко тривалий час вважав білоруську мову неповноцінною. Але цього тижня він виступив із промовою білоруською – нехай і з акцентом – після перерви у 20 років. Білоруська мова переживає важкі часи в дуже русифікованій країні з десятимільйонним населенням.

Білорусь – після рішення від 1996 року – відзначає День незалежності 3 липня – в річницю визволення Мінська від нацистських військ у 1944 році. Раніше незалежна Білорусь відзначала День незалежності 27 липня – в день, коли Верховна рада Білорусі ухвалила Декларацію про державний суверенітет в часи розпаду СРСР.

Перемігши на президентських виборах у 1994 році, Олександр Лукашенко свою першу промову виголосив білоруською мовою – саме на День незалежності. І ось через 20 років це сталося знову! Виступаючи на урочистих зборах у Мінську з нагоди Дня незалежності цього тижня, Лукашенко знову звернувся до білоруської мови – до речі, рідної йому.

Той, хто зазіхає на нашу національну єдність, є ворогом Білорусі
Олександр Лукашенко

«Єдність врятувала нас під час війни. Вона дала нам мудрість та сили для побудови незалежної Білорусі. Ми маємо берегти це і пам’ятати – той, хто зазіхає на нашу національну єдність, є ворогом Білорусі», – сказав Лукашенко під оплески залу.

Мова як геополітичний розворот?

Факт виступу білоруською мовою спричинив хвилю відгуків адже багато коментаторів помітили в цьому намагання офіційного Мінська політично дистанціюватися від Москви – особливо на тлі дій Росії, яка окупувала і анексувала Крим, а нині підживлює озброєних сепаратистів на сході України.

Активісти від білоруської опозиції святкують неофіційний День Свободи в Мінську, 25 березня 2014 року
Активісти від білоруської опозиції святкують неофіційний День Свободи в Мінську, 25 березня 2014 року

Оглядачі звернули увагу й на той факт, що промова була виголошена Лукашенком за день до прибуття до Мінська російського президента Путіна.

Олександр Федута
Олександр Федута

Але мінський аналітик Олександр Федута закликає не трактувати виступ Лукашенка білоруською як своєрідний розрив із Москвою. «У нього свій курс», – додає експерт. Федута, до речі, працював у команді раннього Лукашенка і був автором тієї першої промови білоруською мовою 20 років тому.

«На жаль, після першої промови Лукашенка білоруською мовою всі почали аналізувати: щоб б це означало і як він промовляв. Після того, як він прочитав усі ці відгуки, Лукашенко відмовився більше розмовляти білоруською мовою», – каже Федута.

Нелегке життя білоруської в русифікованій країні

За 20 років перебування при владі Лукашенка білоруська мова потрапила в жалюгідний стан, її майже цілковито витіснила російська.

В авторитарній країні всі рівняються на президента, а Лукашенко якось сказав, що люди, які говорять білоруською мовою, не можуть робити нічого іншого, і додав, що, мовляв, білоруською не можна говорити про «високі матерії». А російську і англійську Лукашенко якось відніс до двох великих мов світу.

Однак, сказати про повний занепад білоруської мови теж не можна. Багато інтелектуалів, опозиційних політиків, а також молодих білорусів, які займають активну громадську позицію, – всі вони знають і говорять білоруською.

Також білоруська збереглася – нехай і у варіанті суржика, так званій «трасянці», – у білоруській провінції.

Ну, а коли авторитарний лідер нині заговорив білоруською – його приклад може тепер наслідувати слухняне чиновництво і чисельний державний апарат Білорусі.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG