Доступність посилання

ТОП новини

Чому зросли тарифи на комунальні послуги?


Із липня українці платитимуть за комунальні послуги за підвищеними тарифами. Загалом, плата за водопостачання та опалення виросте на 40%. Експерти пояснюють: це вимушений крок, адже тарифи слід було піднімати задовго до того, як таку вимогу озвучив МВФ. Окрім того, малозабезпечені родини не відчують подорожчання на власному гаманці. Радіо Свобода з’ясовувало ситуацію щодо подорожчання комунальних послуг, а також дізнавалося, хто може отримати пільги від держави.

Рішення уряду підвищити тарифи на водопостачання та електроенергію є непопулярним, проте необхідним. Про це розповів директор Департаменту регулювання відносин, інвестиційної політики та технічного розвитку у сфері теплопостачання Євген Магльований. За його словами, ціна на комунальні послуги була економічно обґрунтованою лише до 2010 року. Але через те, що Україна почала купувати газ дорожче, а також зросли витрати на оплату праці, продавати населенню газ за старими цінами тепер збитково. За словами директора Департаменту, останні кілька років Україна відшкодовувала частину вартості комунальних послуг із державного бюджету.

«Із 2010 року тарифи абсолютно не підвищувались для всіх населених пунктів. Після того, як ухвалили постанову №81 Кабінету міністрів, виникла необхідність у непопулярному кроці – миттєвому підвищенні тарифів для населення», – розповів Магльований.

Ільдар Газізуллін
Ільдар Газізуллін

Зростання тарифів покращить фінансовий стан українських комунальних підприємств, вважає експерт Ільдар Газізуллін. Проте, на його думку, це не вирішить усіх проблем української енергетичної сфери.

Частина цих коштів, ймовірно, буде розкрадена тому, що поки що рівень управління комунальними підприємствами дуже низький
Ільдар Газізуллін

«Частина цих коштів, ймовірно, буде розкрадена, тому що рівень управління комунальними підприємствами дуже низький. Частина коштів використовується не за цільовим призначенням», – додав експерт.

Іван Плачков
Іван Плачков

Уряд має пояснювати, як формується ціна на воду та електрику. Окрім того, українцям варто навчитись економити й споживати менше газу. Таку думку висловив голова наглядової ради «Київенерго» Іван Плачков.

Наша країна споживає в 3,9 разів більше енергоресурсів на одиницю ВВП, ніж середньостатистична європейська країна
Іван Плачков

«Наша країна споживає в 3,9 разів більше енергоресурсів на одиницю ВВП, ніж середньостатистична європейська країна. Навіть якщо ми збільшимо тарифи вдвічі, але скоротимо споживання втричі – це вже буде суттєва економія», – вважає Плачков.

Малозабезпечені родини отримають компенсацію

Окрім того, Іван Плачков переконаний: слід переймати європейський досвід і виділяти адресну допомогу малозабезпеченим родинам. У Міністерстві соціальної політики звітують: програми, які захищають малозабезпечені сім’ї, вже діють. Від 1 липня держава компенсує додаткові витрати на житлово-комунальні послуги. Про це розповіла заступник директора департаменту державної соціальної допомоги Тетяна Голубенко. За її словами, це стосується родин, дохід яких не перевищує прожиткового мінімуму на сім’ю.

Якщо дохід сім’ї менший, ніж прожитковий мінімум, – їй буде компенсуватися зростання тарифів
Тетяна Голубенко

«Якщо дохід сім’ї менший, ніж прожитковий мінімум, їй буде компенсуватися зростання тарифів. Людина не відчує це підвищення. А оцю різницю,

наскільки платіж підвищився, буде держава компенсовувати», – додала вона.

Подорожчання є нерівномірним по Україні. Наприклад, у Києві тариф на централізоване водопостачання та водовідведення зріс більш ніж удвічі – до 7,46 гривень за кубічний метр, а на гаряче водопостачання – на 58-69%, до 23,5-25,1 гривні за кубічний метр. У свою чергу, здорожчання газу спричинило підвищення цін на опалення. Теплопостачання для населення подорожчало в середньому на 40%, проте в деяких регіонах ця цифра вища: у Донецьку подорожчання тепла склало 97,91%, у Києві – 74,26%.

Зростання тарифів до економічно-обґрунтованого рівня є вимогою МВФ. Без цього український уряд не зміг би отримати кредити для стабілізації економічної ситуації в країні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG