Доступність посилання

ТОП новини

«Ситий» ЄС не здатен на рішення, які були б реакцією на агресію Путіна – Толкачов


©Shutterstock
©Shutterstock

ЄС не готовий запровадити жорсткіші санкції проти Росії за її дії проти України. Про це заявили в коментарі Радіо Свобода політичні експерти, прогнозуючи можливі результати засідання Європейської Ради, яке відбудеться 16 липня в Брюсселі. Аналітики констатують – на відміну від Сполучених Штатів, політична та економічна залежність від Росії європейських держав, зокрема, Німеччини, є значною. І вони зацікавлені до останнього вмовляти президента Володимира Путіна, а не вживати різких заходів. А мета Путіна залишається незмінною – максимальна дестабілізація ситуації на Донбасі.

16 липня у Брюсселі лідери країн Європейського Союзу оцінять обстановку в Україні. Це пообіцяв президент Європейської ради Герман Ван Ромпей під час телефонної розмови з президентом України Петром Порошенком, повідомляв сайт глави української держави. Порошенко закликав ЄС дати належну оцінку фактам нелегального перетину російсько-українського кордону важкою воєнною технікою та атак російськими вояками українських позицій.

ЄС зажадав від Росії терміново вплинути на незаконні збройні формування у Східній Україні, щоб ті склали зброю. Про це заявив член Євро Штефан Фюле, виступаючи напередодні на пленарній сесії Європарламенту.

Європейські депутати закликали напередодні до чіткіших дипломатичних зусиль і подальших санкцій щодо Росії, яка «перетворює Україну в ще одне Придністров’я».

Президент Литви Даля Ґрібаускайте заявляла, що в ЄС підготували пакет санкцій проти Росії, але чи буде він ухвалений, залежатиме саме від оцінки ситуації.

«Європейський Союз є досить ситим»

Дуже сумнівно, що ЄС у сьогоднішньому своєму форматі й із нинішніми своїми керівниками справді здатен ухвалювати більш-менш радикальні рішення, які були б реакцією на путінську агресію. Це стверджував у коментарі Радіо Свобода український політичний експерт Олексій Толкачов. Він констатував – Росія має в Європі добре лобі, й, зокрема, локомотив континенту – Німеччина – схилятиме Київ до певного умиротворення із сепаратистами.

«Я не вірю, що вистачить політичної волі у європейських лідерів. Європейський Союз є, як би так сказати, досить ситим, що є повною протилежністю героїзму», – зазначив Олексій Толкачов.

Тим часом канцлер Німеччини Анґела Меркель під час телефонних консультацій із Порошенком «зробила акцент на невірному тлумаченні вислову речника Федерального уряду щодо прямих переговорів з сепаратистами і висловила відданість ідеї консультацій Тристоронньої контактної групи», повідомила прес-служба президента України.

Речник канцлера Штеффен Зайберт повідомляв у неділю: «Вони (Меркель і Путін – ред.) дійшли єдності в тому, що якнайшвидше мають бути влаштовані прямі переговори між українським урядом і сепаратистами у формі відеоконференції».

Після оприлюднення заяви речника канцлера українські користувачі соцмережі Facebook стали постити на офіційний акаунт канцлера критичні коментарі. Найчастіше з’являвся такий коментар «Danke Frau Ribbentrop». Тобто – «Дякую, пані Ріббентроп». Йоахім фон Ріббентроп очолював зовнішньополітичне відомство гітлерівської Німеччини і, зокрема, підписав у Москві зі своїм радянським колегою В’ячеславом Молотовим «Пакт Молотова-Ріббентропа», за таємним додатковим протоколом якого зрештою відбувся поділ Польщі між тодішньою Німеччиною та сталінським СРСР.

Ангела Меркель також зазначила, що Україна зараз є серед її пріоритетних питань. Канцлер запевнила, що на засіданні Європейської Ради Україна отримає «жорстку підтримку» з боку ЄС.

«Україна – простір для торгівлі з Заходом»

Як заявляв Радіо Свобода російський політолог Станіслав Бєлковський, Володимир Путін продовжує торгівлю із Заходом заради посилення геостратегічного впливу Росії. І максимальна дестабілізація становища на Сході України є вагомим козирем президента Росії. При цьому, як стверджує Станіслав Бєлковський, Путін намагається захищатися від Заходу, а не атакувати.

«Для Путіна Україна – простір для перемовин, для торгівлі з Заходом щодо гарантій Росії на пострадянському просторі, щодо гарантій стабільності путінського режиму. Тому що Путін був дуже переляканий і кольоровими революціями в колишньому СРСР, і арабською весною. Він впевнений, щиро впевнений у тому, що за цим всім стояли США. І він хоче отримати гарантії безпеки і стабільності для себе та свого режиму. З цієї метою він і дестабілізує Україну як простір для цієї торгівлі», – стверджував Станіслав Бєлковський.

Тим часом президент України Петро Порошенко заявив, що розгляд на засіданні Європейської Ради ситуації в Україні продемонструє, наскільки єдина Європа. «Українські люди заплатили дуже високу ціну за свій європейський вибір. Ми обрали європейський шлях для нашої країни, і зараз відстоюємо його», – наголосив Порошенко, поінформувавши, що від початку загострення ситуації на Донбасі загинуло 258 українських військовослужбовців.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG