Доступність посилання

ТОП новини

Молодь і житло. Будувати самим чи чекати на квартиру за державним кредитом?


Кіровоград – Державні програми молодіжного кредитування житла схожі на лотерею. Якщо щастить, то можеш хоч і не швидко, не одразу, але за пільговою ціною отримати квартиру, а як ні – то втратиш час, а як чиновнику захочеться підзаробити, то й гроші. Попри ризики, молоді сімї роками чекають пільгових квадратних метрів. Але є й такі, що в державні програми не вірять і власноруч будують свої домівки.

Саме так вирішали зробити Юрій та Тетяна Тимченки після майже десятирічних поневірянь по орендованих квартирах. Про державну підтримку молодих сімей чули і навіть дізнавалися умови отримання кредиту. Але жити в квартирі не хотіли, а будівництво за державними програмами виявилося занадто дорогим.

«Треба, звісно, і багато документів зібрати, і враховується зарплатня на сім’ю. Щоб був прожитковий мінімум і можливість виплачувати кредит. Але те, що вони пропонують із розрахунку по нормам на людину… То ми вирішили, що нам дешевше будувати самим і планувати те, що ми хочемо. Планувати таку площу, яку ми хочемо», – говорить кіровоградка Тетяна Тимченко.

Наразі сім’я із двома дітлахами і досі живе в орендованій квартирі. Жінка розповідає, що таке житло має багато мінусів: від вирішення комунальних проблем до морального дискомфорту. Щоб таки розв’язати квартирне питання, родина нещодавно купила земельну ділянку під забудову. Тож, зараз завершують розробку проекту будинку своєї мрії. Заїхати ж у новобудову планують за 3-5 років. Будуючи самостійно і без державних кредитів, матимуть можливість зекономити на вартості робіт, адже багато чого зроблять власноруч.

«У нас хлопчик і дівчинка. Будуть окремі кімнати і їй, і йому. Гостьова кімната, балкон, веранда, велика кухня… колись буде», – мріє про те, як сім’я переїде до нового будинку Тетяна Тимченко.

Скористався державною програмою і не шкодує

Сім’я викладача української літератури Олександра Ратушняка поки чекали житла від держави з 2004 року, вийшли із статусу молодої родини. Весь цей час він сплачував по кредиту до фонду підтримки житлового будівництва від трьохсот до тисячі гривень на місяць. Кредит мав безвідсотковий, тому що в родині є одна дитина. Але в першому об’єкті, який будувався за програмою, квартири не отримали через аферу підрядника. Судовий процес за цим фактом триває і досі. Після перерахунків і переоформлення документів, минулого року родина викладача таки отримала ключі від трикімнатної квартири розміром 70 квадратних метрів іншому будинку. Попри майже десятирічне очікування і перший провальний об’єкт, а також той факт, що сплачувати за квартиру доведеться майже до пенсії, Олександр Ратушняк не шкодує, що скористався державною програмою і радіє, що родина нарешті має власне помешкання.

«Збудували коробку, але вставили там вікна і двері. І зробили стяжку. Все інше своє треба ставити. Внутрішні роботи треба робити. Сантехніку купувати. Ну, ми зараз там робимо ремонт і будемо туди перебиратися. Сподіваємося до опалювального сезону», – ділиться планами новосел Олександр Ратушняк.

Сьогодні програми з кредитування Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву в Кіровоградській області зупинив. Тобто встати в чергу наразі жодна молода особа не може. Проте, за словами директора Фонду Олега Радченка, будівництво нового об’єкту триває за рахунок сплати кредитів. Здача в експлуатацію цього будинку через кризові економічні явища затримується. Запустити його планують вже наступної весни.

«Замовник будівництва переніс терміни на весну з об’єктивних причин. У нас прокредитовані 5 осіб тільки за власними коштами фонду. Всі люди попереджені про перенесення терміну. Є в них повідомлення про це. Нарікань немає. Будівництво йде за графіком, який погоджений. Але так замовних страхується», – розповідає Олег Радченко.

Понад тисяча молодих сімей в області потребують власне житло. Та за усіма вимогами зупинених програм лише 124 родини можуть собі дозволити взяти у держави кредит на його придбання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG